mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010

H επόμενη μέρα σίγουρα θα είναι πολύ διαφορετική.

Η Δευτέρα θα βρει την ΕΣΗΕΑ και τον δημοσιογραφικό κλάδο σε μια νέα κατάσταση. Τα πρωτοφανή γεγονότα που εκτυλίχθηκαν καθ'όλη τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας με αποκορύφωμα την "ανταρσία" έναντι της ΕΣΗΕΑ (αλήθεια ποιάς ακριβώς;) από τους συντάκτες της "Ελευθεροτυπίας", δημιουργούν πλέον ένα καινούργιο τοπίο. Πιο θολό από ποτέ. Σε μια κρίσιμη περίοδο. Τα ερωτήματα είναι πολλά περισσότερα και οι απαντήσεις λίγες. Και δύσκολες.
Αυτό που συζήτησαν αλλά τελικά δεν επέλεξαν με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό (τα ΔΟΛια συμφέροντα) οι συντάκτες του "Πρώτου Θέματος" το έκαναν στην "Ελευθεροτυπία". Επειδή η "Ε" κατά δήλωση της εκδότριας τους θα προχωρούσε σε λόκ-άουτ. (Ναι, αλήθεια είναι ότι ελάχιστοι γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει αυτό και πόσο σοβαρό είναι). Και έτσι δεν θα κυκλοφορούσε η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας, όπως κυκλοφορούν σήμερα οι εμπορικές εκδόσεις των άλλων φύλλων με τις προσφορές τους και τις εμπορικές συμφωνίες στριμωγμένες.
Γεγονός είναι ότι οι εκδότες δέχονται με τη 48ωρη απεργία πλήγμα στα εμπορικά τους φύλλα.
Γεγονός είναι ότι οι δημοσιογράφοι διχάστηκαν. Γεγονός είναι ότι αποκαλύφθηκε χωρίς όμως καταγγελία συγκεκριμένων γεγονότων και κατάδειξη στοιχείων, πως παίζονται συμφέροντα από συνδικαλιστές που υποτίθεται πως προστατεύουν τους δημοσιογράφους. Γεγονός είναι ότι πλέον οι δημοσιογράφοι δεν έχουν σωματείο και οι πολλοί δεν θέλουν (τέτοιο)σωματείο.
Και τέλος γεγονός είναι ότι ισχύει ο νόμος Κατσέλη -Παπακωνσταντίνου που καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Γαία πυρ μιχθήτω.
Καλύτερα ας προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα. Πάνω στα αποκαΐδια του κλάδου. Γιατί όχι;

Για αύριο Παρασκευή η "Συσπείρωση" καλεί σε "σύσκεψη" στην ΕΣΗΕΑ. Γιατί όχι σε διαδήλωση; Σε συγκέντρωση;

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Πόσο ΔΟΛιο είναι το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ;” – Συγκέντρωση αύριο Παρασκευή, 17/12, στην ΕΣΗΕΑ

Ανακοίνωση της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δούρειος ΤύποςΗ στάση της πλειοψηφίας του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ στη διεκδίκηση της ΣΣΕ και στις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις είναι επιεικώς απαράδεκτη: αποδεικνύεται ανίκανη να προστατέψει τον κλάδο από πρωτοφανείς κινδύνους. Αποδεικνύεται επίσης συνυπεύθυνη στην προώθηση επιχειρηματικών σχεδίων ανακατανομής της ισχύος στο χώρο του Τύπου μέσα στις συνθήκες της κρίσης.

•Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποδέσμευσε – παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και προσπάθειές μας – την καταγγελία των απολύσεων στο Βήμα από τη διεκδίκηση της Σύμβασης. Το αίτημα αυτό έχει ήδη «εξαερωθεί», ελάχιστες ημέρες μετά τη μπαμπέσικη μεθόδευση των απολύσεων.
•Το Δ.Σ ενέκρινε, τάχα, ένα πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων για τη διεκδίκηση των ΣΣΕ, αφήνοντας το στον ‘αυτόματο πιλότο’ κι επέτρεψε στους εργοδότες να υποβαθμίσουν την όποια αξία του: Με την κυκλοφορία των κυριακάτικων εκδόσεων από την Παρασκευή, με ύλη της Τρίτης!


Στην ενέργεια αυτή ο κυνισμός των εκδοτών έχει ως ισάξιο του μόνο τη γραφειοκρατική απάθεια των συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να αξιοποιήσει, τάχα, τις αντιθέσεις μεταξύ των εκδοτών και να δεχθεί να υπογράψει συμφωνία, με όσους εργοδότες δέχονταν τα αιτήματα της ΕΣΗΕΑ σχετικά με τη Σύμβαση, ώστε να κάνει πιο αποτελεσματική την πίεση στις εργοδοτικές ενώσεις. Αποδεχθήκαμε αυτή την επιλογή παρ’ ότι κατ’ επανάληψη τονίσαμε ότι έχει νόημα μόνο στη βάση μιας πραγματικά μαχητικής διεκδίκησης της ΣΣΕ κι όχι στη βάση υπόγειων διαπραγματεύσεων. Επιμείναμε μαζί με άλλα μέλη του Δ.Σ η πρόσκληση προς όσους συμφωνούν με την υπογραφή
Σύμβασης να γίνει δημόσια με την ανακοίνωση του Δ.Σ την Τρίτη 14/12/2010.

Με βασική ευθύνη της παράταξης του προέδρου του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ Πάνου Σόμπολου, η επιλογή αυτή εξελίχθηκε σε μια πριμοδότηση των βαρώνων της ΕΙΗΕΑ έναντι των ανταγωνιστών τους. Ο κύριος Σόμπολος χειρίστηκε την υπόθεση αυτή με τρόπο που επέτρεψε (π.χ. στον ΔΟΛ και στον Πήγασο) την έκδοση των απεργοσπαστικών φύλλων-ψυγείου, ενώ παραπλάνησε την «Ελευθεροτυπία» οδηγώντας τους συντάκτες της σε σοβαρά αδιέξοδα και διλήμματα.

Το αποτέλεσμα είναι το δημοσιογραφικό σώμα να παραδίδεται στην καθοδήγηση των ανταγωνιζόμενων εργοδοτών του την ώρα της πιο μεγάλης του δοκιμασίας, ανοίγοντας τον δρόμο σε έναν μάταιο αλληλοσπαραγμό των εργαζομένων. Να αφήνεται ανυπεράσπιστο τη στιγμή που κατοχυρώνονται τα χειρότερα προηγούμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας , να εκφυλίζεται η έννοια της κινητοποίησης, μέσω μιας απεργίας-παρωδία (χωρίς προετοιμασία, περιφρούρηση, χωρίς καν απεργιακή συγκέντρωση!) και να δυσφημείται ως εργαλείο επιχειρηματικών σχεδιασμών.

Τα σωματεία δεν είναι οι πλειοψηφίες των διοικήσεων τους , είναι τα μέλη τους. Οι απεργίες οφείλουν να είναι δική τους υπόθεση: η ανάγκη για αγώνες παραμένει, όσο παραμένουν ανικανοποίητα τα αιτήματα του κλάδου.

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ καλεί αύριο Παρασκευή, 17/12, στις 11.00 π.μ όλους τους συναδέλφους σε σύσκεψη στην ΕΣΗΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: