mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Η ψηφιακή βόμβα Digea και τα συσσίτια στα ΜΜΕ*

** media news
( Η έκδοση της εβδομάδας)

● ● ● Το ολοκληρωτικό κλείσιμο της αναλογικής τηλεόρασης στην Αττική, σχεδιάζουν οι μέτοχοι, τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας της Digea. Άσχετα με τους λόγους που οδηγούν σε μια τέτοια επιλογή, η πλήρης ψηφιοποίηση του τηλεοπτικού σήματος στην Αττική θα επικυρώσει τη συνέχιση του τηλεοπτικού χάους, υπό ψηφιακή μορφή. Άδειες λειτουργίας δεν υπάρχουν, ο χάρτης τηλεοπτικών ψηφιακών συχνοτήτων δεν έχει εκδοθεί, δεν προβλέπεται αντίτιμο για τη χρήση του ψηφιακού φάσματος. Από την άλλη, υπάρχει η σαφής προειδοποίηση της Κομισιόν ότι η καθυστέρηση μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση σημαίνει πρόστιμα για την Ελλάδα.
 ● ● ● Στο "Εθνος» και την «Ημερησία», του συγκροτήματος Μπόμπολα, οι δημοσιογράφοι και διοικητικοί υπάλληλοι δήλωσαν ότι δεν δέχονται τη νέα μείωση αποδοχών κατά 10%, την οποία ανακοίνωσε ο Φώτης Μπόμπολας. Μετά τη μαζική άρνηση, συμφωνήθηκε «πάγωμα» στις συζητήσεις ως τις 15 Ιανουαρίου, εν αναμονή και των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΣΗΕΑ - ΕΙΗΕΑ για τη συλλογική σύμβαση εργασίας.
 ● ● ● Μειώσεις μισθών ανακοινώθηκαν και στον «Ελεύθερο Τύπο». Επιχείρημα: την επόμενη χρονιά η εφημερίδα δεν θα έχει κέρδη. Αναμένεται η αντίδραση των εργαζομένων. ● ● ● Στη θέση του Shop TV εκπέμπει πλέον το κανάλι «Body in Balance». Ο διεθνής τίτλος εκπέμπεται στην Αττική μέσα από τη συχνότητα του Shop TV, που κατέχει και άδεια ψηφιακής εκπομπής για την Αθήνα.
 ● ● ●Εικόνες πρωτόγνωρες στον χώρο των media. Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του Alter, που παραμένουν στο κτίριο του καναλιού στο Μπουρνάζι, έκαναν έκκληση για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Στα περισσότερα Μέσα οι συνάδελφοί τους εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους, συγκεντρώνοντας χρήματα και τρόφιμα. Οι εξελίξεις διέλυσαν κάθε αυταπάτη περί σωτηρίας του καναλιού. Η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου Κ. Γιαννίκου δεν έγινε δεκτή από τη διοίκηση, ενώ προγραμματίστηκε γενική συνέλευση τον Φεβρουάριο του 2012.
 ● ● ● Η επιστροφή του Δημήτρη Κοντομηνά στον Alpha, άνοιξε τον χορό της ονοματολογίας στην Κάντζα. Και ανάμεσα στα άλλα ηχηρά ονόματα που ακούγονται, μαθαίνουμε ότι, σε ρόλο συμβούλου προγράμματος, θα προωθηθεί και η Αννίτα Πάνια. Ο επιχειρηματίας συμμετέχει, πλέον, στις συσκέψεις για τον προγραμματισμό του καναλιού. Η μεταβίβαση από τους Γερμανούς, του RTL, αναμένεται να γίνει μετά τον Ιούνιο του 2012.

● ● ● Στην ανάπτυξη υβριδικής τηλεόρασης προχωρούν περισσότεροι από 20 δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί της Ευρώπης. Αυτό αποφασίστηκε στη γενική συνέλευση της Γενεύης και το υπογράφουν συνολικά 25 τηλεοπτικοί σταθμοί της Ε.Ε. Αλλά όχι η ΕΡΤ. Η Hybrid ή η Connected TV αποτελεί συνδυασμό τηλεόρασης και Διαδικτύου.
 ● ● ●Είναι μια τραγική ειρωνεία. Την κατάργηση του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ) που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, υπογράφει εκτός από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο ίδιος που ως υπουργός Τύπου το 1995 είχε δημιουργήσει το ΙΟΜ, παρουσιάζοντας το τότε, ως μια καινοτόμο ιδέα για το χώρο των media. Η απόφαση πάντως δεν απαντά σε ένα μείζον ερώτημα που σχετίζεται και με την Ε.Ε. Ποιος φορέας θα ενημερώνει τις Βρυξέλλες για την τήρηση της Τηλεοπτικής Οδηγίας; Το έργο αυτό είχε ανατεθεί με το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα επικύρωσης της Οδηγίας επί κυβέρνησης Γ.Παπανδρέου, στο ΙΟΜ.
 ● ● ●Οι μάσκες της φιλικής διοίκησης προς τους εργαζόμενους έπεσαν. Για Τρίτη φορά οι συνδικαλιστές μπλόκαραν την απόφαση του ΔΣ να απομειώσει το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΡΤ κάστα 60 εκατομμύρια και να παραδοθούν στη μαύρη τρύπα του ελλείμματος του κράτους τα κέρδη της κρατικής τηλεόρασης. Κέρδη που προήλθαν από τις μειώσεις μισθών και την κατάργηση του τηλεοπτικού προγράμματος. Και τώρα η διοίκηση δηλώνει πως θα καταθέσει μηνύσεις και αγωγές κατά των συνδικαλιστών. Ο πόλεμος μόλις άρχισε.
 ● ● ●Αυτό που όλη αγορά φοβόταν αρχίζει να συμβαίνει. Μια ακόμη, η δεύτερη διαφημιστική εταιρεία μετά τη Leo Burnett, η Mass Athens δήλωσε στο δικαστήριο αδυναμία πληρωμών και πως προτίθεται να καταθέσει αίτηση πτώχευσης. Οι εργαζόμενοι της ενημερώθηκαν όπως και οι πελάτες. Προς το παρόν δεν γίνεται λόγος για προσπάθεια σωτηρίας με ένταξη στο άρθρο 99.
 ● ● ● Η σχεδόν επίσημη ανακοίνωση στο Ραδιομέγαρο ότι, μετά τις 19 Ιανουαρίου, θα παραμείνουν μόλις 75 συμβασιούχοι δημοσιογράφοι, προκαλεί τριγμούς στην ΕΡΤ. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα κριτήρια επιλογής. Πολύ περισσότερο, που στον αριθμό των 75 συμβάσεων για δημοσιογράφους, περιλαμβάνονται παρουσιαστές εκπομπών και ειδήσεων, ανταποκριτές και συντάκτες, που καλύπτουν πάγιες ανάγκες στη διεύθυνση ενημέρωσης. Τις επόμενες ημέρες η μάχη για τους συμβασιούχους θα κορυφωθεί.
 ● ● ● Λήγει η σύμβαση της Έλλης Στάη με την ΕΡΤ. Η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου, ωστόσο, ανήκει σε άλλη κατηγορία από αυτήν των συμβασιούχων εργασίας. Είναι Προσωπικό Ειδικών Θέσεων, μια κατηγορία που δεν εμπίπτει στην εφαρμογή της μείωσης συμβάσεων στο Δημόσιο. Και, όπως φαίνεται, μπορεί να ξεπεραστεί και ο σκόπελος των αμοιβών, μετά την εξαίρεση του Υπουργείου Οικονομικών για το πλαφόν των 1.900 ευρώ μεικτά, για τις «ειδικές κατηγορίες» στις ΔΕΚΟ.
 ● ● ● Προσωπικά τον Λάμπη Ταγματάρχη κατήγγειλε ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, μετά τη δεύτερη αναβολή της εκπομπής του «Το Κουτί της Πανδώρας». Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, απαντώντας στις καταγγελίες, μίλησε για παρατυπίες και υπερβάσεις κόστους στα παραστατικά της εκπομπής.
 ● ● ● Παράταση στην ανακοίνωση μαζικών απολύσεων από τον «Αγγελιοφόρο», έδωσε η διοίκηση της εφημερίδας, μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος εθελούσιας εξόδου, στο τέλος του μήνα. Ο εκδότης Αλ. Μπακατσέλος επιμένει ότι θα κλείσει το ημερήσιο φύλλο της εφημερίδας.
 ● ● ● Τη λειτουργία, χωρίς επιπλέον κόστος για την εταιρεία, 18 νέων micro sites στην ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης, παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Λάμπης Ταγματάρχης. Τα εντυπωσιακό νούμερο των 2 εκατ. επισκεπτών, σε δυο μήνες, δείχνει ότι η ανανέωση της ιντερνετικής παρουσίας της ΕΡΤ, έχει απήχηση στο κοινό του Διαδικτύου. Πολύ σύντομα η ΕΡΤ προτίθεται να παρουσιάσει ένα web channel, με παραγωγές αποκλειστικά για το Διαδίκτυο. Ήδη είναι διαθέσιμες με video on demand 700 ώρες τηλεοπτικού προγράμματος. Περίοπτη θέση κατέχει το ειδησεογραφικό κομμάτι στο ert.gr, καθώς οι ειδήσεις μεταφράζονται σε 12 γλώσσες.
 ● ● ● Επιμένουν στα νέα προγράμματα, στο Mega, παρά τη γενικευμένη κρίση στο χώρο της τηλεόρασης. Και βρήκαν έναν πρωτότυπο τρόπο να αποκτήσουν ελληνικό πρόγραμμα. Για τη διαφημιστική προβολή της νέας κωμικής σειράς «Βασιλιάδες», που μπαίνει στο καθημερινό πρόγραμμα, στη θέση της «Ζωής της άλλης», τον Ιανουάριο, γύρισαν σποτ-σίριαλ 3 επεισοδίων! Τα μίνι διαφημιστικά επεισόδια έχουν ήδη βγει στον αέρα.
 ● ● ● Η συμμετοχή του επιχειρηματία Γιώργου Πολίτη φέρεται να έκλεισε στην ΙΜΑΚΟ. Όχι όμως για ολόκληρο το συγκρότημα περιοδικών, αλλά για τον ραδιοφωνικό σταθμό «Sfera FM». Τα αποτελέσματα της συμφωνίας θα φανούν τον Ιανουάριο.
 ● ● ● Στον Δήμο Φυλής θέλει να εντάξει όλο το προσωπικό του «Ξένιου» ο δήμαρχος, που πέρασε στο δημοτικό συμβούλιο, τη λύση και εκκαθάριση της προηγούμενης εταιρείας του σταθμού.
 ● ● ● Για το καθεστώς των δημοσιογράφων δημοτικών σταθμών αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία, τον Ιανουάριο. Κατά τις πρώτες πληροφορίες, θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο με τους όρους των εισηγμένων ΔΕΚΟ στο Χ.Α.
 ● ● ● Επιστολή στο ΕΣΡ, για το καθεστώς στο Alter και την παρέμβαση της Digea, απέστειλε το Διασωματειακό.
 ● ● ● Προσωπικά στοιχεία ζητούνται στον Αθήνα 9,84 για τους εργαζόμενους, γεγονός που συνδέεται με την ένταξή τους στο καθεστώς εφεδρείας.
 ● ● ● Η αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ παρουσιάστηκε στα συνδικαλιστικά σωματεία. Τα στοιχεία είναι σαρωτικά, όσον αφορά τον κίνδυνο κατάρρευσης του ασφαλιστικού ταμείου τα επόμενα χρόνια.
 ● ● ● Τις παραιτήσεις των εργαζομένων στον σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος ζητά η Ιερά Σύνοδος, ώστε να τους επαναπροσλάβει ως εκκλησιαστικούς υπαλλήλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: