mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Επιθεώρηση εργασίας στα ΜΜΕ, παιχνίδια στο Alter **

** media news
( Η έκδοση της εβδομάδας)


● ● ●Μαζικά ξέσπασε ο δεύτερος γύρος μειώσεων αμοιβών στα ΜΜΕ, αυτή την εβδομάδα. ΔΟΛ, Ελεύθερος Τύπος, Espresso, Star, Έθνος ανακοίνωσαν μειώσεις αμοιβών της τάξης του 20%, από την 1η Δεκεμβρίου. Aναμένεται επέκταση των ατομικών συμβάσεων στον ΣΚΑΪ, ενώ έγινε ήδη στις ≪Αττικές Εκδόσεις≫. Σε όλα τα παραπάνω ΜΜΕ, έχουν γίνει απολύσεις. Φήμες λένε ότι επίκειται και 4ήμερη εργασία σε Mega και Καθημερινή.
 ● ● ●Η πρώτη αντίδραση των σωματείων στις νέες περικοπές ήταν δυναμική, με την πραγματοποίηση της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης την περασμένη Τετάρτη. Οι εκδότες, με επικεφαλής τον Στ. Ψυχάρη, που πρωταγωνιστεί στις μειώσεις μισθών κατά 20%, δηλώνουν ότι θέλουν να υπογράψουν συλλογική σύμβαση εργασίας. Για τη Δευτέρα, είναι προγραμματισμένη μια ακόμη συνάντηση μεταξύ των δύο ενώσεων. Αν καταλαβαίνουμε καλά, η μία πλευρά θα είναι ικανοποιημένη αν υπογραφεί μείωση 15%, στο ύψος της προηγούμενης σύμβασης.
 ● ● ●Γίνονται και χειρότερα στην περιφέρεια. Όπως καταγγέλλει η Ένωση Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) η ιδιοκτησία του Creta Channel στο Ηράκλειο απαιτεί από τους απλήρωτους εργαζόμενους να μετατραπούν οι συμβάσεις τους αορίστου χρόνου σε συμβάσεις παροχής υπηρεσιών με μπλοκάκι. Η ένωση προτίθεται να προσφύγει στην Επιθεώρηση εργασίας.
 ● ● ●Με δεδομένη την αντίδραση των εκδοτών για την επέκταση του καθεστώτος του αγγελιόσημου στα ειδησεογραφικά sites, η κυβέρνηση προσανατολίζεται, κατά πληροφορίες, στην κατάθεση μεταβατικής διάταξης, με την οποία θα συνεχίζεται η ασφάλιση των εργαζομένων στον Τύπο στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ, αν εργάζονται πλέον στo Internet.
 ● ● ●Κατατέθηκε η προσφυγή των ιδιοκτητών τηλεόρασης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της γνωμοδότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, επί των ρυθμίσεων της νέας Οδηγίας για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες.
 ● ● ●Όλα τα όπλα σκοπεύουν να αξιοποιήσουν οι συνδικαλιστές, στη μάχη των ΜΜΕ, που άναψε με σκληρούς όρους. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έγινε συνάντηση με την ηγεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με συνδικαλιστές των σωματείων, κατά την οποία ζητήθηκε να αρχίσουν άμεσα εκτεταμένοι έλεγχοι σε εφημερίδες και σταθμούς.
 ● ● ●Στα τρελά των ημερών που συμβαίνουν στην κρατική τηλεόραση είναι η δημοσίευση της απόφασης για την πρόσληψη 71 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στις ειδικότητες «φυλάκων», «πληροφορικής», «κομμωτές», «αρχειοθέτες», κ.λ.π. Πρόκειται για τις ειδικότητες που είχε κάνει τον διαγωνισμό το ΑΣΕΠ από πέρυσι και μέχρι φέτος δεν είχαν προσληφθεί στην ΕΡΤ. Μόνο που τώρα δεν θα υπάρχουν εκπομπές για να καλύπτουν.

● ● ●Ο δημοσιογράφος, πρώην διευθυντής των εφημερίδων του ΔΟΛ ≪Νέα≫ και ≪Βήμα≫ και διευθύνων σύμβουλος του δημοσιογραφικού οργανισμού, μέχρι πρόσφατα, Παντελής Καψής, ανακοινώθηκε στη θέση του 2ου υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου. Πέρα από τις πολιτικές ≪μουρμούρες≫ που ακούγονται, κυρίως στον χώρο της συγκυβέρνησης, για την επιλογή του, ο νέος αρμόδιος των ΜΜΕ έχει να αντιμετωπίσει πλήθος ανοιχτών θεμάτων και απαιτήσεων από έναν κλάδο που κυριολεκτικά καίγεται.
 ● ● ●Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του Alter, στο μεταξύ, μετά από μια ακόμη αθέτηση της μεταξύ τους συμφωνίας από τον Κ. Γιαννίκο, ≪κατέλαβαν≫ τον χώρο της ροής του καναλιού και για δύο μέρες έβγαζαν κάρτα με τα αιτήματά τους. Ο Κ. Γιαννίκος είπε στην ΕΣΗΕΑ ότι έχει υποβάλει την παραίτησή του από διευθύνων σύμβουλος. Θα αναλάβει άλλο πρόσωπο και θα κατατεθεί, τις επόμενες μέρες, νέο επιχειρηματικό σχέδιο σωτηρίας, με τη συμμετοχή άλλου επιχειρηματία. Για την πληρωμή των δεδουλευμένων ούτε λόγος, μέχρι να ολοκληρωθεί το διάστημα ≪προστασίας≫ που δίνει η ένταξη στο άρθρο 99. Αιφνιδιαστικά, το ΕΣΡ απέστειλε Οδηγία σε όλα τα ΜΜΕ, με την οποία τα καλεί να αποστέλλουν έγκαιρα στοιχεία μεταβιβάσεων. Ως ≪μεταβιβάσεις≫ χαρακτηρίζει και τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, όταν εισέρχεται νέος μέτοχος.
 ● ● ●Γνωμοδότηση ότι είναι παράνομες και καταχρηστικές οι απολύσεις εργαζομένων, που αρνούνται να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, έστειλε στη δικαιοσύνη η Επιθεώρηση Εργασίας Βόλου. Η γνωμοδότηση εκτιμάται ως σημαντική από την ΠΟΕΣΥ.
 ● ● ●Αργά το απόγευμα της περασμένης Τρίτης στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής κυκλοφόρησε η πληροφορία πως η διοίκηση έχει ήδη στα χέρια της 31 ονόματα μόνιμων υπαλλήλων που εντάσσονται στην εφεδρεία. Και την ίδια μέρα ανακοινώθηκε η απόλυση έξι τακτικών υπαλλήλων, 4 διοικητικών και 2 δημοσιογράφων. Από την ΕΡΤ παραιτήθηκαν επίσης οι δημοσιογράφοι Β.Κουλούρης, Μαρία Τριλυράκη και Κώστας Τσιβιλίκας. Ως πρώτο βήμα σε μια μελλοντική συγχώνευση Mega - Star, εκτιμάται η νέα συρρίκνωση του Star. Η διοίκηση του καναλιού ανακοίνωσε αδυναμία πληρωμής των μισθών τον Δεκέμβριο, νέες περικοπές και πρόθεση απολύσεων. Στο κανάλι, όπου είχαν δεχτεί χωρίς διαμαρτυρίες τις πρώτες περικοπές, εκδηλώθηκε μεγάλη αναστάτωση. Παρόμοιο κλίμα επικρατεί και στο Mega, όπου, για πρώτη φορά, ακούγονται διαμαρτυρίες για την τακτική των μετόχων να κρατούν κλειστή τη στρόφιγγα ενίσχυσης του πρώτου σε τηλεθέαση και έσοδα καναλιού.
 ● ● ●Στο πρόγραμμα της ΕΤ-1, που γλίτωσε το λουκέτο μετά την αποχώρηση του Ηλία Μόσιαλου από τη θέση του υπουργού Επικρατείας, εντάσσεται από τις 11 Δεκεμβρίου η νέα σειρά «Εύρηκα», με παρουσιαστή τον ηθοποιό Αντώνη Καφετζόπουλο. Η σειρά εκπομπών είχε εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας πριν από αρκετούς μήνες, αλλά θα βγει στον αέρα την άλλη εβδομάδα.
 ● ● ●Μπλόκο στα spec διαφημιστικών προγραμμάτων υπουργείων και οργανισμών του Δημοσίου βάζει η ΝΔ, με αφορμή τον διαγωνισμό, ύψους 12 εκατ. ευρώ, της ΔΕΗ. Με δήλωσή του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης ζητά τον έλεγχο των ≪αμφίβολης≫ αποτελεσματικότητας διαγωνισμών διαφήμισης. Για το κόμμα της ΝΔ, που μετέχει στην κυβέρνηση, εκτός από τα διαφημιστικά προγράμματα, παραμένει σε πρώτη γραμμή και το θέμα παρέμβασης για τη διοίκηση της ΕΡΤ. Μετά την παραίτηση του Θανάση Παπαγεωργίου, η ΝΔ συνεχίζει να θέτει θέμα και για τον διευθύνοντα σύμβουλο της τηλεόρασης Λάμπη Ταγματάρχη, ενώ ζητά παρέμβαση για τους διευθυντές ειδήσεων.
 ● ● ●Σε ξενοδοχείο εκτός Αθηνών και με τη θάλασσα στα πόδια τους, στελέχη της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας του ΑΝΤ1 μετείχαν σε ένα 2ήμερο work shop, που οργάνωσε ο όμιλος, για την επόμενη μέρα στην τηλεοπτική αγορά. Σε όσους τους ρωτούσαν, τα στελέχη απαντούσαν ότι αναζήτησαν τις «fresh» τάσεις για την TV.
 ● ● ●Εκτός περιπτέρου και κυκλοφορίας η «Ελευθεροτυπία» για τρεις μέρες, από την Παρασκευή έως και αύριο, Κυριακή, μετά από την απόφαση των συντακτών, να προχωρήσουν σε 3ήμερη απεργία για την καταβολή των δεδουλευμένων. Το κλίμα στην εφημερίδα είναι βαρύ, καθώς δεν φαίνεται λύση «επιβίωσης». Παρά τις συναντήσεις των στελεχών της εφημερίδας με τρεις τράπεζες, δεν διαφαίνεται κίνηση σωτηρίας. Η κήρυξη απεργίας βρήκε αντίθετους τους τεχνικούς που δεν μετείχαν σε αυτή, προκαλώντας έντονες διαμάχες στο δυναμικό της εφημερίδας.
 ● ● ●Έντονο προβληματισμό προκαλεί η διαπίστωση πως στον κρατικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή και συζητείται τις επόμενες μέρες, δεν υπάρχει πουθενά καταγεγραμμένο κονδύλι επιδότησης για το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων. Ενώ αντίστοιχα υπάρχουν κονδύλια για τη γενική γραμματεία ενημέρωσης η οποία εντάσσεται στο υπουργείο Εσωτερικών πάλι. Αν δεν προβλέπεται η χρηματοδότηση του ΑΠΕ από τα κονδύλια της γενικής γραμματείας η λειτουργία του Πρακτορείου βρίσκεται στον αέρα!
 ● ● ● Ο Στέλιος Στεφάνου εκτελεί χρέη προέδρου στην ΕΡΤ, μέχρι να αποφασιστεί πολιτικά το νέο πρόσωπο που θα ηγηθεί στο ραδιομέγαρο.
● ● ● Και νέα απόλυση, του δημοσιογράφου Απόλλωνα Λιακόπουλου, από την Sport Day.
● ● ● Ο Δημήτρης Κουμπιάς ορίστηκε εκπρόσωπος της ΠΟΕΣΥ, στο νέο ΔΣ του ΑΠΕΜΕ. ● ● ● Την παραίτησή του από τον ΔΟΛ υπέβαλε ο νέος εμπορικός διευθυντής Γ. Τερπίτσας, μετά τις σαφείς αιχμές στην οργισμένη ανακοίνωση-καταγγελία για τις περικοπές της εργασιακής επιτροπής του ΔΟΛ.
● ● ● Όπως κάθε χρόνο, η ΕΡΤ διοργανώνει στις 12 Δεκεμβρίου τον Τηλεμαραθώνιο Αγάπης της UNICEF. Για πρώτη φορά, η οργάνωση αναλαμβάνει τον εμβολιασμό παιδιών στη χώρα μας για τις περιοχές Αγίας Βαρβάρας, Ιλίου και Περάματος.
● ● ● Στις 30 Νοεμβρίου, ολοκληρώθηκε η ψηφιακή μετάβαση της τηλεόρασης στη Γαλλία, με το τελευταίο σβήσιμο αναλογικής εικόνας σε περιοχές στα νότια της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: