mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

"Χύμα" οι εκδότες, ζητά ο καθένας τα δικά του

Μειώσεις 20% ζήτησε ο Σταύρος Ψυχάρης ως πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ στη σημερινή συνάντηση με την ΕΣΗΕΑ. Όπως εξάλλου αναμενόταν. Για να υπογραφεί η συλλογική σύμβαση που πάλι, όπως διαβεβαίωσαν, τη θέλουν. Ο Φ. Μπόμπολας όμως ήθελε και το ελεύθερο για απολύσεις. Μαζί με τις μειώσεις.
Αλλά....Και οι δυο εκδότες δεν ήταν, όπως μας λένε, και τόσο σίγουροι για την επιτυχία των σχεδίων τους. Βασικά δεν είχαν σχέδιο εκτός από τα παραπάνω. Και σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια στιγμή ακούστηκε πως μπορεί να ξαναδούν κι άλλες προτάσεις. Όπως; Όπως για παράδειγμα να κόψουν τα παραπάνω(σε ορισμένες περιπτώσεις) πολλά παραπάνω από τη συλλογική σύμβαση εργασίας.
Το γιατί μπορεί να το κουβεντιάζουν έχει δυο εξηγήσεις.

Η πρώτη επειδή τους συμφέρει περισσότερο. Δεν είναι μυστικό εξάλλου, συζητείται συχνά πια πως στον ΔΟΛ για παράδειγμα, η μείωση μισθών οριζόντια σε όλους "εξοικονομεί" στο μαγαζί περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αν όμως κοπούν τα παραπάνω χρήματα -πάνω από τις συμβάσεις- το μαγαζί εξοικονομεί από 9 ως 12 εκατομμύρια ευρώ! Εξαρτάται την ποσοστιαία μείωση στα παραπάνω χρήματα.
Τα ίδια ισχύουν και για το συγκρότημα Μπόμπολα. Και εκεί η σχέση είναι παρόμοια. Με μικρότερα μεγέθη, ίσως. Αλλά εκεί ο εκδότης το δήλωσε ήδη. Ω, όχι δεν θέλει να κόψει τα παραπάνω λεφτά που δίνει σε (πολλούς) κάποιους. Στον ΔΟΛ πάντως η αντίδραση των εργαζομένων είχε ήδη το πρώτο αποτέλεσμα. Ο Στ. Ψυχάρης είπε -τη δεύτερη φορά-για μείον 20% σε όσους αμείβονται πάνω από 1.500 ευρώ μεικτά. Προφανώς για να απαλύνει τον εκβιασμό.

Η δεύτερη εξήγηση σχετίζεται άμεσα με τη δική τους θέση ως επιχειρήσεις εξουσίας. Γιατί οι εκδότες δεν είναι παντοδύναμοι και δεν είναι αυτή τη φορά βέβαιοι, πως η εκβιαστική κίνηση τους να ζητήσουν 20% θα περάσει τόσο εύκολα. Χωρίς αντιδράσεις. Και τότε θα κινδυνέψουν τα Μέσα τους άμεσα. Με λουκέτο που θα το βάλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τους. Αυτός είναι ο βασικός φόβος τους. Μη χάσουν τα Μέσα τους, τώρα που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. (Για ευνόητους λόγους).

ΥΣ. Όταν πάντως από την ΕΣΗΕΑ είπαν πως αν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να ισχύσει για όλους τους εκδότες και όλα τα ΜΜΕ, σφύριξαν αδιάφορα.

Όλα θα κριθούν από την αντίδραση των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: