mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Συστηματική απαξίωση της ΕΡΤ επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Παπαδήμου

Η "καυτή πατάτα" της ΕΡΤ
Του Φάνη Παπαθανασίου
(αναδημοσίευση από το aixmi.gr)


Η νέα επεισοδιακή διακοπή του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ από τους συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΕΡΤ και οι εκατέρωθεν ύβρεις μόνο θλίψη, προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν για το μέλλον της Δημόσιας Τηλεόρασης, η οποία πληρώνει αμαρτίες από τα «σκάνδαλα» και την κακοδιαχείριση των τελευταίων διοικήσεων.
 Η ΕΡΤ, την τελευταία διετία της κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Παπαδήμου, βρέθηκε στο επίκεντρο συστηματικής απαξίωσης με λαϊκιστικές κορώνες αλλά και αποφάσεις από αρμόδιους, συναρμόδιους ακόμη και αναρμόδιους υπουργούς που στόχευαν όχι μόνο στην συρρίκνωσή της, προς όφελος των ανταγωνιστών της, αλλά και στην ανακατανομή του Ανταποδοτικού Τέλους, προκειμένου να το διαθέσουν σε «τρύπες» του ελλείμματος, το οποίο οι ίδιοι με τις πελατειακές πολιτικές τους και την πολιτική κακοδιαχείριση δημιούργησαν. 
 Η απόφαση του πρώην υπουργού Επικρατείας Ηλία Μόσιαλου να εντάξει τους δημοσιογράφους της Δημόσιας Τηλεόρασης στο ενιαίο μισθολόγιο, καθιστώντας τους κυριολεκτικά κρατικούς υπαλλήλους με βάση το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο έβλεπε το μέλλον της Δημόσιας Τηλεόρασης ένας άνθρωπος που έχει ακαδημαϊκά σταδιοδρομήσει -αν και στο χώρο της Υγείας – στη Βρετανία κι έχει, θεωρητικά τουλάχιστον, παραστάσεις από σύγχρονα μοντέλα διοίκησης δημόσιας τηλεόρασης.

Ουδείς από τους εργαζομένους της ΕΡΤ αμφισβητεί ότι έπρεπε να μπει μαχαίρι στις σπατάλες και, επιτέλους, ν’ αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της σε πολλούς τομείς. Από τον τρόπο που σκανδαλωδώς ακόμα ανατίθενται από το σημερινό Δ.Σ. υπερκοστολογημένες εξωτερικές παραγωγές για τα δεδομένα της αγοράς, μέχρι τα κριτήρια με τα οποία αποφασίζονται οι προσλήψεις συμβασιούχων εν μέσω, μάλιστα, της πρωτοφανούς οικονομικής κατάστασης που βιώνουμε. Είναι κρίμα, είναι ατυχές, είναι ένα μεγαλειώδες παράδειγμα αποτυχίας που ακόμα, μετά από δύο χρόνια, το Δ.Σ. (και συνεπώς η νύν διοίκηση της ΕΡΤ) δεν διαθέτει ένα σοβαρό επιχειρησιακό σχέδιο με δημοσιονομικούς στόχους.
Ένα σχέδιο, το οποίο θα έχει όμως ως βασικό στόχο την ενίσχυση των λειτουργιών της, με εξορθολογισμό και χρήση των νέων τεχνολογιών. Στην κυβέρνηση υπάρχουν δυο σχολές σκέψεις για την ΕΡΤ. Μια ομάδα υπουργών μιλούν ακόμα και για κλείσιμο -όπως ο κ. Μόσιαλος, ο οποίος πίστευε ότι θα έχτιζε πολιτικές συμμαχίες στο εκδοτικό σύστημα επιδιώκοντας ακόμα και το λουκέτο στην ΕΤ1.
Τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη βλέπουν, όμως, την ανάγκη και να εξυγιανθεί και να λειτουργήσει με νέους κανόνες η Δημόσια Τηλεόραση αλλά και να διατηρήσει την παρέμβασή της και την ισχύ της για χίλιους δύο λόγους (Δημοκρατίας, εθνικούς, κ.α.). Η πολιτική της κυβέρνησης για την ΕΡΤ δεν διαφέρει ιδιαίτερα απ’ τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται γενικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ίδια η Ελλάδα. Την ώρα που η χώρα βαδίζει σταθερά προς την καταστροφή, τα περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης Παπαδήμου δίνουν την εικόνα ότι βρίσκονται σε αναμονή εξελίξεων.
Δείχνουν ότι πλέον έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα της εξόδου απ την Ευρωζώνη και περιμένουν την επόμενη μέρα στο πολιτικό σκηνικό.
Εδώ και καιρό, υπουργοί έχουν το μυαλό τους είτε στη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ είτε στις επερχόμενες εκλογές. Κρύβονται από τα προβλήματα κι ενδεχόμενα νέα μέτρα και αποφεύγουν λύσεις στα καυτά θέματα τα οποία έχουν πολιτικό κόστος και θα διαταράξουν ισορροπίες των πελατειακών τους σχέσεων.
 Αρμόδιος για την ΕΡΤ είναι ο υπουργός Επικρατείας Παντελής Καψής, πρώην κορυφαίο στέλεχος του ΔΟΛ. Η ΕΡΤ ήταν κλειστή, εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές Δεκεμβρίου και βρέθηκε ως πολιτικός προϊστάμενος στη δύσκολη θεση να αναζητά «μεσοβέζικες» λύσεις με τον πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ και με το Δ.Σ., για την κάλυψη σημαντικών γεγονότων (Σύνοδος Κορυφής για Ευρωζώνη, επίσκεψη Αμερικανού Αντιπροέδρου στην Αθήνα, κ.α..)
Ακόμα και τώρα δεν είναι αργά να τοποθετηθεί επίσημα και να πάρει στα χέρια του την «καυτή πατάτα» της ΕΡΤ, διαψεύδοντας αρκετούς που, με ειρωνικό χαμόγελο, ισχυρίζονται ότι θα συνεχίσει τις πολιτικές Μόσιαλου, οι οποίες ήταν απέναντι στα συμφέροντα της Δημόσιας Τηλεόρασης και της μελλοντικής της πορείας.
 Ο κ. Καψής τώρα πιά πρέπει να τολμήσει το επόμενο βήμα, δηλαδή να συζητήσει άμεσα και σε βάθος με τους συναδέλφους του δημοσιογράφους και την ΕΣΗΕΑ προκειμένου, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Β. Βενιζέλο, να δώσουν οριστική και βιώσιμη λύση στο θέμα του ενιαίου μισθολογίου όπως και στο θέμα των συμβασιούχων που πραγματικά χρειάζεται η ΕΡΤ, ούτως ώστε ο διακεκριμένος συνάδελφος να καταθέσει την πρότασή του για τη Νέα ΕΡΤ, που πραγματικά αξίζει στο κοινό και τους ανθρώπους της.

Πηγή: http://www.aixmi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: