mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Συµφωνία για την απο-∆ΕΚΟποίηση της ΕΡΤ

 Της ΜΑΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥΔΗ,
(αναδημοσίευση από Ισοτιμία Σαββάτου)

 Η τροπολογία που κατέθεσαν οι δυο συνδικαλιστικές Οµοσπονδίες εργαζοµένων ΜΜΕ, η ΠΟΕΣΥ και η ΠΟΣΠΕΡΤ σε όλα τα πολιτικά κόµµατα, βρήκε απρόσµενους συµµάχους εντός της διακοµµατικής κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Νέας ∆ηµοκρατίας και ΛΑΟΣ. Περισσότεροι από εκατό βουλευτές των τριών κοµµάτων, τάχθηκαν αλληλέγγυοι, όσον αφορά τα αιτήµατα εξαίρεσης της κρατικής ραδιοτηλεόρασης από το καθεστώς ∆ΕΚΟ, εξαίρεσης των δηµοσιογράφων, στα δηµόσια ΜΜΕ και τους σταθµούς των δήµων, από το ενιαίο µισθολόγιο, καθώς και απαλλαγής της ΕΡΤ από την υποχρέωση να µειώσει τον αριθµό των συµβασιούχων το 2012 κατά 50%. Υπέρ της τροπολογίας έχουν, ήδη, ταχθεί τα εκτός κυβέρνησης αριστερά κόµµατα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η ∆ηµοκρατική Αριστερά.

 Η έκπληξη, στις υπογραφές των βουλευτών, έρχεται, κυρίως, από την κοινοβουλευτική οµάδα του ΠΑΣΟΚ. Από όπου προέρχονται οι περισσότερες υπογραφές υποστήριξης του αιτήµατος απο∆ΕΚΟποίησης της ΕΡΤ. Βουλευτές, όπως ο Τηλέµαχος Χυτήρης, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Σπύρος Βούγιας, η Έλενα Παναρίτη, ο Άγγελος Τόλκας, είχαν ενεργό συµµετοχή στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, η οποία αποφάσισε τη συρρίκνωση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Έως και ο υπουργός Οικονοµικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε µια απόπειρα να αποποιηθεί την ευθύνη, για την πολιτική, που ακολουθεί η κυβέρνηση, στα δηµόσια Μέσα, «αποκάλυψε» στην αντιπροσωπεία των δηµοσιογράφων, στη διάρκεια της µεταξύ τους συνάντησης, την περασµένη ∆ευτέρα, ότι: ο πρώην αρµόδιος υπουργός επί των ΜΜΕ Ηλίας Μόσιαλος, ήταν ο µόνος υπουργός που δεν ζήτησε στο πολυνοµοσχέδιο εφεδρείας καµία εξαίρεση για τον τοµέα του.
 Αλλά κι εκείνος αρνήθηκε την έξοδο της ΕΡΤ από το καθεστώς των ∆ΕΚΟ. Άφησε παράθυρο µόνο για εξαίρεση ως προς την εφαρµογή του ενιαίου µισθολογίου. Αλλά µε δυο απαράβατους όρους: να εισηγηθεί την εξαίρεση αυτή ο αρµόδιος υπουργός Επικρατείας Παντελής Καψής, και να συµφωνήσει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήµος.
 Οι συνδικαλιστικές ενώσεις επικοινώνησαν αµέσως µε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ζητώντας του συνάντηση. Ο Π. Καψής υποστήριξε ότι δεν έχει ακόµη την αρµοδιότητα, ώστε να µιλήσει ή να παρέµβει για τα ΜΜΕ, καθώς δεν δηµοσιεύθηκε στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως το πλαίσιο των αρµοδιοτήτων του. Και ως σήµερα θα λείπει στις Βρυξέλλες, όπου συµµετείχε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Μέχρι τη συνάντηση µε τον υπουργό Επικρατείας, οι εργαζόµενοι που συνεχίζουν τις κυλιόµενες απεργιακές κινητοποιήσεις στην ΕΡΤ και τα δηµόσια Μέσα, περιµένουν τους υπογράφοντές βουλευτές, να καταθέσουν την τροπολογία ΠΟΣΠΕΡΤ-ΠΟΕΣΥ.
Την οποία, εκτός από τους 50 και πλέον βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, έχουν προσυπογράψει πολιτικά πρόσωπα όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Κώστας Τζαβάρας, ο Σίµος Κεδίκογλου και πολλοί άλλοι. Αξίζει ιδιαίτερης επισήµανσης ότι στην τροπολογία έχει συµπεριληφθεί η πρόνοια εξαίρεσης των συµβασιούχων. Συγκεκριµένα, να µην ισχύει η περικοπή κατά 50% για όσους εργαζόµενους έχουν προσληφθεί µε συµβάσεις ορισµένου χρόνου σε ΕΡΤ, ΑΠΕ και δηµοτικούς σταθµούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: