mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Κέρδη για την εταιρεία, περικοπές για μισθούς και πρόγραμμα

Πόλεμος για το αύριο της ΕΡΤ

Της Μ.Παπαχριστούδη
(αναδημοσίευση από Ισοτιμία)

Κορυφώνεται η διαμάχη στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, με φόντο την πρόθεση της κυβέρνησης να λάβει άμεσα, μέσω της μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΡΤ, το ποσό των 60 εκατομμυρίων ευρώ.
Την ίδια ώρα, η εταιρεία μετά τις δραματικές περικοπές ενάμιση έτους σε κόστος εργασίας και τηλεοπτικό πρόγραμμα, εμφανίζει το 9μηνο του 2011 κέρδη ύψους 58,2 εκατ. ευρώ! Η ομοσπονδία προσωπικού, αντιδρώντας έντονα στη διανομή του κέρδους για τον κύριο μέτοχο, το Υπουργείο Οικονομικών, μπλοκάρισε, τρεις φορές μέχρι σήμερα, τη λήψη απόφασης από τη διοίκηση για τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ με εξώδικο προειδοποιεί με απεργία διαρκείας.
 Η λειτουργία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης βρίσκεται σε πραγματικό μεταίχμιο. Με την είσοδό της στο καθεστώς ΔΕΚΟ πριν από δυο χρόνια, η λειτουργία της σφραγίστηκε με επώδυνες περικοπές. Κατά 35% στις αποδοχές των εργαζομένων, σε μείωση κατά 40% στην παραγωγή νέων τηλεοπτικών προγραμμάτων, στην καθυστέρηση κατά ένα έτος των προσλήψεων συμβασιούχων. Όλα τα παραπάνω έφεραν ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των κερδών για την εταιρεία, που εμφανίζεται πλέον κερδοφόρα. Τόσο που αποφάσισε να αποπληρώσει σήμερα το υπόλοιπο του δανείου των 30 εκατομμυρίων ευρώ, δίνοντας 15 εκατομμύρια ευρώ! 

Μείζον θέμα, ωστόσο, προκύπτει για την τακτική της διοίκησης και τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης, από την αποκάλυψη της ΠΟΣΠΕΡΤ, ότι θεσμοθετήθηκε η λήψη μεριδίου από το ανταποδοτικό τέλος, που πληρώνουν οι συνδρομητές της ΔΕΗ προς όφελος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

 Όπως δηλώνουν οι συνδικαλιστές στο εξώδικο, η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης δεν αντέδρασε και συναίνεσε στη « διάθεση χρημάτων εισπραχθέντων από τον πάγιο πόρο του ανταποδοτικού τέλους σε άσχετες με την ΕΡΤ ΑΕ και τη λειτουργία της, δράσεις και φορείς όπως π.χ. το Υπουργείο Οικονομικών, άλλα Υπουργεία, Δήμοι και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας».
Ένα δεύτερο σημείο έντονης διαφωνίας αποτελεί η πρόθεση της κυβέρνησης, σύμφωνα με δηλώσεις μελών της διοίκησης, να λάβει άμεσα 5 εκατομμύρια ευρώ από τα κέρδη της εταιρείας της ΕΡΤ, προκειμένου να τα διαθέσει για τη συνέχιση λειτουργίας του ΑΠΕ.
 Όπως προκύπτει από τον οικονομικό απολογισμό του 9μήνου, η ΕΡΤ μείωσε δραματικά το κόστος εργασίας: από το προϋπολογισθέν ποσό των 85,3 εκατ. ευρώ για μισθοδοσία 9μήνου, δαπανήθηκαν 81,1 εκατ., μείωση κατά 18,5%. Οι περικοπές στο πρόγραμμα ανέρχονται σε 12,1%. Από 93,6 εκατ. που είχαν υπολογιστεί, δαπανήθηκαν 78 εκατ. ευρώ. Περικοπές εμφανίζονται και στο κόστος των συμβασιούχων εργασίας. Η ΕΡΤ είχε προϋπολογίσει 10.125.000 ευρώ για μισθούς συμβασιούχων, και ο απολογισμός καταγράφει το ποσό των 6.603.929 ευρώ.

 Οι συνδικαλιστές, που έχουν στη διάθεσή τους τα οικονομικά στοιχεία του απολογισμού της προηγούμενης περιόδου, είναι ανένδοτοι στη διανομή των κερδών. Στο πολυσέλιδο εξώδικό τους, το οποίο κοινοποιούν στον πρωθυπουργό, στους υπουργούς Οικονομικών και Επικρατείας Ε. Βενιζέλο και Π. Καψή, καθώς και σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, προειδοποιούν ότι, το επόμενο διάστημα, θα κορυφώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: