mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Tο μέλλον της δημόσιας χρηματοδότησης

Συζητούν για το μέλλον της δημόσιας χρηματοδότησης

Την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται η κρίσιμη συνεδρίαση της EBU για το μέλλον της χρηματοδότησης των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα δημοσίου συμφέροντος ανεξάρτητα από τις πηγές χρηματοδότησης τους (απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό ή μέσω ανταποδοτικού τέλους), συνεχίζουν να βρίσκονται στο στόχαστρο ποικίλων επιθέσεων.
Μόλις πρόσφατα αποφεύχθηκε η πλήρης κατάργηση του ανταποδοτικού τέλους στη Ρουμανία μετά και από την παρέμβαση της EBU στην κυβέρνηση της χώρας ενώ το δραστικό πρόγραμμα περικοπών στο βρετανικό δίκτυο του BBC απασχολεί συνεχώς το διεθνή Τύπο.

Μετά την ανακοίνωση των δραματικών μειώσεων κατά 400 εκατ. στερλίνες στο κόστος του δικτύου και την απομάκρυνση έως και 25% του προσωπικού του, το BBC βρίσκεται σε δίνη αποκαλύψεων. Την περασμένη εβδομάδα διέρρευσε στο βρετανικό Τύπο εσωτερική έκθεση ελέγχου στην οποία γίνεται λόγος για την «κακή διαχείριση», «σπατάλες έως και 80 εκατ. στερλινών το χρόνο», οι οποίες αποδίδονται σε μπόνους και υψηλές αμοιβές στο 5% του συνολικού προσωπικού στο δίκτυο. Σε ότι αφορά τη χώρα μας οι φωνές που ζητούν τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων της ΕΡΤ έχουν μεν κοπάσει αλλά δεν εξαλείφθηκαν. Τόσο το ανταποδοτικό τέλος, ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, όσο και η λειτουργία περισσοτέρων καναλιών και ραδιοφωνικών σταθμών παραμένουν στο στόχαστρο των «αντιπάλων» της ΕΡΤ.
(αναδημοσίευση από Ισοτιμία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: