mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Στα ψιλά των ειδήσεων για τα ΜΜΕ**

media news
(Η έκδοση της εβδομάδος)

●●● Στην τελική ευθεία, όπως όλα δείχνουν, μπαίνει το Alter με τα δύο σενάρια (κατάρρευση ή αναδιάρθρωση) εξίσου πιθανά. Το κανάλι βγήκε εκτός ανταγωνισμού την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι εργαζόμενοι πιέζουν με απεργίες για την πληρωμή των μισθών τους. Παράλληλα εξετάζονται και άλλα νομικά μέτρα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους στην περίπτωση που ο σταθμός οδηγηθεί σε πτώχευση. Σε συνεδρίαση της ΕΙΤΗΣΕΕ κατατέθηκε πρόταση εξαγοράς των χρεών από άλλα κανάλια, η οποία προκάλεσε την οργή του Γ. Κουρή.

●●● Με δυσκολίες συνεχίζεται ο διάλογος μεταξύ των φορέων της αγοράς ενόψει του συνεδρίου «Επικοινωνία: η επόμενη μέρα» στις 23 Μαρτίου. Η οργανωτική επιτροπή έθεσε τους τρεις άξονες των συζητήσεων: η μορφή που θα πάρει το brand building στις νέες συνθήκες, οι σχέσεις και το μοντέλο συνεργασίας διαφημιζόμενων, διαφημιστών, Μέσων και ο ρόλος του κράτους και των αλλαγών στο νόμο.

●●● Μεγάλη για έναν ακόμη μήνα είναι η πτώση της διαφημιστικής δαπάνης. Σε όλα τα ΜΜΕ η δαπάνη καταγράφεται στα 117 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η τηλεόραση έλαβε τα περισσότερα, 42 εκατ. ευρώ, και οι εφημερίδες εμφανίζουν άνοδο εσόδων κατά 4,3%. Η αγορά της τηλεόρασης, ωστόσο, στενάζει από τα γενικευμένα πλέον φαινόμενα «στάσης πληρωμών» για παραγωγές και εκπομπές.

●●● Υπονόμευση της δράσης των δημοσιογραφικών ενώσεων για τη συλλογική σύμβαση εργασίας καταλογίζει η ΠΟΕΣΥ στην Ένωση Συντακτών Θεσσαλονίκης μετά την έγκριση των ατομικών συμβάσεων εργασίας στον «Αγγελιοφόρο» με μειώσεις κατά 12,5%. Παρόμοια, ωστόσο, ενέργεια προωθείται και στη «Μακεδονία», όπου επιβλήθηκε η εκ περιτροπής εργασία στους δημοσιογράφους.

●●● Ο Κυριάκος Θωμαΐδης επιστρέφει στα ερτζιανά μέσα από τη συχνότητα του Δεύτερου Προγράμματος καθημερινά στις 4 το απόγευμα. Και επικεφαλής του Κόσμος της ΕΡΑ ανέλαβε ο Πάνος Χρυσοστόμου.



●●● Αρνητικό εμφανίζεται το βρετανικό δίκτυο BBC να επενδύσει τα επόμενα χρόνια στην τρισδιάστατη τηλεόραση. Το σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης προκρίνει επενδύσεις στα νέα πρότυπα υψηλής ευκρίνειας (HDTV) όπως επίσης και στην ανάπτυξη του ψηφιακού συστήματος αποκωδικοποίησης MPEG +.

●●● Ο Γιώργος Αυγερόπουλος επιστρέφει με τον «Εξάντα» του στην Αργεντινή δέκα χρόνια μετά την πρώτη του αποστολή, την περίοδο της κατάρρευσης. Όσα είδε και κατέγραψε (διόλου ευχάριστα για τη χώρα αυτή) θα προβληθούν σε δύο μέρη στη ΝΕΤ, στις 23 και 30 Μαρτίου.
●●● Γενικευμένη εμφανίζεται η κρίση αξιοπιστίας στα ΜΜΕ για τους Έλληνες πολίτες. Όπως προκύπτει από το πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο το οποίο κυκλοφόρησε αναλυτικά πλέον σε όλες τις χώρες της Ε.Ε, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναδεικνύονται σε πρωταθλητή για τη δυσπιστία των πολιτών. Και δεν είναι μόνο η τηλεόραση. Σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους πολίτες για παράδειγμα που εμπιστεύονται περισσότερο το ραδιόφωνο και τις εφημερίδες, οι Έλληνες πολίτες δεν θεωρούν αξιόπιστο Κάποιο από τα ΜΜΕ, ακόμη και το Διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, τα υψηλότερα ποσοστά δυσπιστίας καταγράφει η τηλεόραση κατά 78% έναντι 45% των ευρωπαίων πολιτών, τον Τύπο κατά 71% έναντι 52% στην Ευρώπη, το ραδιόφωνο 61% έναντι 35% των ευρωπαίων. Το Internet δεν εμπιστεύεται τέλος το 39% των Ελλήνων ενώ το θεωρεί αξιόπιστο το 20%.
●●● Με 16 συνολικά ταινίες μετέχουν ΕΤ-1 και ΝΕΤ στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης που άρχισε χτες με προβολή της ταινίας του Ισραηλινού Ρόι Σερ, συμπαραγωγή της ΕΡΤ με το ARTE στην οποία παρουσιάζεται η πολυτάραχη ζωή της μεγάλης ρεμπέτισσας Ρόζας Εσκενάζυ. Στο Φεστιβάλ έως και τις 20 Μαρτίου θα προβληθούν 200 ταινίες-ντοκιμαντέρ. Αξιοσημείωτα είναι το αφιέρωμα στις σχέσεις Ελλάδας - Μέσης Ανατολής και η καινοτομία της σύνδεσης μέσω οπτικής ίνας του κινηματογράφου Ολύμπιον με αίθουσες σε Πάτρα, Κέρκυρα, Ρέθυμνο και Λευκωσία Κύπρου για να παρακολουθήσουν θεατές και από εκεί τις προβολές.
●●● Έντονες αντιδράσεις σε όλες τις ενώσεις των ΜΜΕ προκαλεί η δίωξη που ζήτησαν τα στελέχη του ραδιοφώνου του ΑΝΤ1 εναντίον του προέδρου και γενικού γραμματέα της ΕΤΕΡ. Το Διασωματειακό μιλά για «καλοπληρωμένους μάνατζερ που ανέλαβαν τον ρόλο του παλιού επιστάτη στα τσιφλίκια και στη δουλοπαροικία».
●●● Στο ΣτΕ έχει προσφύγει η ΕΡΤ για πρόστιμο 30.000 ευρώ που είχε επιβληθεί στην ΕΤ-3 για μη τήρηση πολιτικής πολυφωνίας με το Συνασπισμό και το ΔΗΚΚΙ.
●●● Στην έκδοση online περιοδικού, του νεανικού www.muteline.gr, προχώρησε το ΑΠΕ.
●●● Εκδήλωση για τα «ακουστικά βιβλία» οργανώνει η ΠΟΕΣΥ την ερχόμενη Τρίτη στο Ευγενίδειο Ίδρυμα.
●●● Ογδόντα οκτώ χρόνια συνεχούς έκδοσης έκλεισε η «Ναυτεμπορική».
●●● Στα 62 εκατ. ευρώ καταγράφεται η online display advertising σύμφωνα με το ΙΑΒ.
●●● Δύο μεγαλομέτοχοι των ΜΜΕ συμπράττουν με τη ΔΕΗ για την ανάληψη έργων σε χώρες των Βαλκανίων.
●●● Και ο Νίκος Ευαγγελάτος αναζητά συχνότητα στα FM.
●●●Νέες κινητοποιήσεις από τους απλήρωτους εργαζόμενους στον «Επικοινωνία FM». Οι εργαζόμενοι είχαν λάβει διαβεβαιώσεις από τη νέα διοίκηση ότι τον Μάρτιο θα παρουσιαστεί το σχέδιο για το ραδιοφωνικό σταθμό αλλά μέχρι σήμερα δεν έλαβαν ούτε τους μισθούς που τους χρωστάνε

Δεν υπάρχουν σχόλια: