mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Δηλώσεις για την εξυγίανση του "Αθήνα 9,84"

Της Αγγέλας Νταρζάνου
(αναδημοσίευση από τον Κόσμο του Επενδυτή)

Την αποστολή να εξοικονομήσει τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια ευρώ από δαπάνες του Αθήνα 9,84 έχει αναλάβει η νέα διοίκηση του ραδιοφωνικού σταθμού, από τον δήμαρχο αθηναίων Γ. Καμίνη. Το ετήσιο κόστος του σταθμού θα πρέπει να μειωθεί από 10,5 εκατ. ευρώ το 2010, σε 5 εκατ. σύμφωνα με την εντολή Καμίνη ή έστω στα 6,5 εκ. σύμφωνα με το μπάτζετ που διεκδικεί από το Δήμο ο γενικός διευθυντής Τάκης Καμπύλης.
«Δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτές τις δαπάνες ο σταθμός. Εάν συνεχίσει, θα κλείσει, ο Δήμος δεν έχει να πληρώσει» λέει στον ΚτΕ και τονίζει ότι «εάν τα δικαστήρια δικαιώσουν τυχόν προσφυγές, ο σταθμός δεν βγαίνει, θα αναγκαστεί να κλείσει». «Θέλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών και των εργαζομένων στο σταθμό», δηλώνει ο Τ. Καμπύλης και είναι κατηγορηματικός: «προσλήψεις δεν θα γίνουν- δεν μπορείς να κάνεις προσλήψεις όταν κάνεις απολύσεις». Ο Τ. Καμπύλης εξηγεί στον ΚτΕ το σχέδιο εξυγίανσης του σταθμού, σε δύο φάσεις: (α) την περίοδο ως τον Ιούνιο θα λήξει το ερώτημα για τη μετατροπή του σταθμού σε Α.Ε. ή εταιρεία «ειδικού σκοπού» ή ένας συνδυασμός- αυτή την περίοδο γίνεται η νομική διερεύνηση. Έως τότε, το «νοικοκύρεμα» του σταθμού αναμένεται να έχει αποδώσει. Από κόστος μισθοδοσίας λόγω της διακοπής των πρώτων συμβάσεων περί το 1,5 εκ. ευρώ. Στη συνέχεια, μετά από επαναδιαπραγμάτευση με τους 100 συμβασιούχους των αμοιβών τους – θα προταθεί μείωση αποδοχών- ακόμα γύρω στο 1,2 εκατ. ευρώ. Εν τω μεταξύ, ήδη έχει προχωρήσει σοβαρός περιορισμός των έξτρα αμοιβών από επιμίσθια, υπερωρίες, κυριακάτικα. Ήδη έχουν οριστεί νυκτερινές βάρδιες και βάρδιες Σαββατοκύριακου.
(β) στη δεύτερη φάση, από τον Σεπτέμβριο, θα βγει στον αέρα το νέο ραδιόφωνο ροής. Δεν θα έχει της ατζέντα της mainstream δημοσιογραφίας, αλλά το βίωμα του αθηναίου πολίτη. Θα επιχειρήσει να βοηθήσει το εμπόριο στο κέντρο της πόλης,τον πολιτισμό, να αναδείξει τα υπόγεια ρεύματα. «Έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε το μοναδικό ανεξάρτητο ραδιόφωνο της Αθήνας σε επαγγελματικά οργανωμένο σταθμό: με χρηστή και ορθολογική διοίκηση και στόχο το κέρδος για τον πολίτη», εξηγεί ο Τ. Καμπύλης. Ήδη, όπως λέει, για τη χρηματοδότηση του σταθμού, ετοιμάζονται να διεκδικήσουν προγράμματα από το ΕΣΠΑ, πχ για τη «δια βίου μάθηση» με εργαστήρι σπουδών ραδιοφωνίας, για το πρόγραμμα «ενεργός πολίτης» με τη δημιουργία πλατφόρμας επικοινωνίας του πολίτη με το Δήμο και για το πρόγραμμα εναντίον του «κοινωνικού αποκλεισμού» με ανάπτυξη της συχνότητας του Air. Στο πρόγραμμα είναι επίσης και ζώνες με κινήσεις εθελοντών ή άλλες κινήσεις πολιτών.

Ανώδυνα πέρασε το πρόγραμμα εξυγίανσης




Με τον πιο ανώδυνο τρόπο, πρωτοφανή στα χρονικά του δημοσιογραφικού συνδικαλισμού και της κομματικής αντιπαράθεσης, πέρασε στον «Αθήνα 9,84» πρόγραμμα εξυγίανσης που περιλαμβάνει περικοπές δημοσιογραφικού προσωπικού: εκτός σταθμού ετέθησαν με απόφαση Δ.Σ. εννέα δημοσιογράφοι αορίστου χρόνου, ακόμη έντεκα βρίσκονται σε λίστα προς απομάκρυνση, ενώ για άλλους 60 δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις εργασίας. Συνολικά απομακρύνονται από τον «Αθήνα 9,84» 80 δημοσιογράφοι «χωρίς να ανοίξει μύτη».
Η αλήθεια είναι ότι επί σειρά ετών και υπό διαδοχικές δημοτικές αρχές, ο σταθμός έχει επιβαρυνθεί με αλλεπάλληλα στρώματα εργαζομένων, κυρίως δημοσιογράφων, μεγάλο μέρος των οποίων υποαπασχολούνται και επιβαρύνουν τα ζοφερά οικονομικά του Δήμου: η εικόνα ενός ραδιοφωνικού σταθμού που απασχολεί 384 εργαζόμενους (εκ των οποίων 284 δημοσιογράφοι) είναι δύσκολο να αντέξει στην κοινωνική κριτική, όταν μάλιστα περικόπτονται και άλλες υπηρεσίες και κοινωνικές παροχές του Δήμου.
Ίσως έτσι ερμηνεύεται γιατί στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του σταθμού για το πρόγραμμα εξυγίανσης οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ψήφισαν λευκό, ενώ η εκπρόσωπος των εργαζομένων, ερωτηθείσα από τον Δ. Κωσταντάρα είπε ότι οι εργαζόμενοι κατανοούν το πρόβλημα του σταθμού και ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι να μην δημιουργηθούν άνεργοι. Ο γενικός διευθυντής του σταθμού Τάκης Καμπύλης αναφέρει ότι δεν προστίθεται ούτε ένας άνεργος στη λίστα ανέργων της ΕΣΗΕΑ. Στο ίδιο κλίμα ήταν και η γενική συνέλευση των εργαζομένων την περασμένη Τετάρτη: στο ψήφισμά τους δεν αναφέρουν ούτε διαφωνία, ούτε καταγγελία για τις απομακρύνσεις των 80, εκφράζουν όμως ανησυχία για το μέλλον του σταθμού: «Η επιτυχία του εξαγγελλόμενου προγράμματος εξυγίανσης δεν έχει ακόμα κριθεί», αναφέρουν και καλούν τη δημοτική αρχή να εγγυηθεί για την επαρκή χρηματοδότηση του σταθμού.
Σε κεντρικό επίπεδο, η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για πολιτικές διώξεις και προαναγγέλλει ότι αφού μιλήσει με τους απολυθέντες δημοσιογράφους θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες. Ορισμένοι από αυτούς δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια κατά της απόφασης του σταθμού, ενώ ήδη με εξώδικα έχουν απαντήσει η Ά. Παναγιωταρέα και η Φ. Καλλίρη.




Δεν υπάρχουν σχόλια: