mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Όταν παραχωρείς και υποχωρείς, εύκολα εκβιάζεσαι



Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Θεσσαλονίκη. Μετά το πράσινο φώς που έδωσε η ΕΣΗΕΜΘ στη μείωση των μισθών στον "Αγγελιοφόρο"οι συντάκτες καλούνται να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις ως το απόγευμα, σε διαφορετική περίπτωση απολύονται. Στο δε κείμενο της ατομικής σύμβασης αναφέρεται πως αν δεν πάνε καλά τα οικονομικά, θα γίνουν και απολύσεις. Αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ στο site του Ασύνταχτου Τύπου.

Κλίμα πίεσης και εκφοβισμού επικρατεί στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος όπου η εργοδοσία με την συναίνεση της ηγεσίας της ΕΣΗΕΜΘ προσπαθεί να επιβάλει στο σύνολο των εργαζομένων τις ατομικές συμβάσεις εργασίας. Όσοι αντιδρούν έχουν, όπως μάθαμε, διορία μέχρι στις 3 ή 4 το απόγευμα να αποφασίσουν τι θα πράξουν.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για καθαρές ατομικές συμβάσεις εργασίας και όχι για συμβάσεις που θα υπέγραφαν, κατόπιν εξουσιοδότησης, ο πρόεδρος και ο γραμματέας της ΕΣΗΕΜΘ Μ. Βοιτσίδης και Τ. Φωκιανίδης. Δηλαδή τις ατομικές συμβάσεις θα τις υπογράψουν οι συμβαλλόμενοι και όχι οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι. Αυτό σημαίνει ότι η δήθεν εναλλακτική μέθοδος της έμμεσης συνδικαλιστικής εκπροσώπησης πάει περίπατο. Επίσης αναφέρεται ρητά ότι σε περίπτωση ζημιών πάνω από ένα ποσό ( 2,5 εκ. ευρω;) θα υπάρξουν απολύσεις. Επίσης το περίφημο πολιτικό μνημόνιο, η πολιτική «συμφωνία κυρίων» δεν θα υπογραφεί. Ενσωματώθηκε υποτίθεται στους όρους της συμφωνίας. Γίνεται πλέον κατανοητό ότι η συγκεκριμένη συνδικαλιστική ηγεσία έχει επιλέξει με τον πιο έκδηλο τρόπο να ταυτιστεί απόλυτα με τις επιδιώξεις των αφεντικών και τις τροικανές πολιτικές.
Ήδη από το πρωί κάποιοι έχουν υπογράψει ενώ άλλοι, που το προηγούμενο διάστημα εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους, βρίσκονται σε καθεστώς πίεσης ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά: από την μία η εργοδοσία και τα διευθυντικά στελέχη και από την άλλη η συνδικαλιστική ηγεσία και η μερίδα των συντακτών που συμφωνούν με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας.
Σεβόμαστε απόλυτα το δικαίωμα της γνώμης και της απόφασης και σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο. Το δηλώσαμε και στις εργασιακές συνελεύσεις του Αγγελιοφόρου και στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΜΘ. Αλλά δεν αποδεχόμαστε τη λογική της ομογενοποίησης, τις ολοκληρωτικές αντιλήψεις και καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε τις λογικές του Προκρούστη. Κάτω τα χέρια από τους διαφωνούντες συναδέλφους μας. Όποιοι επιχειρήσουν να πετσοκόψουν χέρια και πόδια από όσους επιλέγουν άλλο δρόμο, θα αναλάβουν απόλυτα τις ευθύνες τους.

Ενώσεις των ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ και ΟΧΙ των διευθυντών, των εκδοτών και των τροικανών

Και εδώ η ανακοίνωση της παράταξης http://asyntaxtostypos.wordpress.com/2011/03/04/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9/

Την ίδια ώρα η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την εκ περιτροπής εργασία στη Μακεδονία(Εκεί όπου οι δημοσιογράφοι λαμβάνουν τις εντολές για εργασία(ρεπορτάζ;) τις μέρες, Πέμπτη-Παρασκευή-Κυριακή ή Τρίτη-Τετάρτη-Δευτέρα ή....) και τις μειώσεις αμοιβών στον Αγγελιοφόρο.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ




3 Μαρτίου 2011

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει τη μεθόδευση των εργοδοτών στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ», που οδηγούν σε μείωση μισθών (παραβιάζοντας βάναυσα τις ισχύουσες ΣΣΕ) και –ακόμα χειρότερα– στη διαβόητη «εκ περιτροπής εργασία», που παραβιάζει τις ΣΣΕ, μειώνοντας δραματικά το εισόδημα των εργαζομένων, αλλά, επίσης, παραβιάζει και όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που το εργατικό κίνημα έχει κατοχυρώσει τις τελευταίες δεκαετίες.

Η ΕΣΗΕΑ δηλώνει ότι τέτοιες «συμφωνίες» και «πρωτοβουλίες» δεν μπορεί να έχουν την έγκριση –ούτε καν την ανοχή– των Σωματείων, επισημαίνοντας ότι αποτελούν την απαρχή του ξηλώματος των κατακτήσεων του Κλάδου σε όλη τη χώρα. Η ΕΣΗΕΑ θα παλέψει μέσα από τη διεκδίκηση κλαδικής ΣΣΕ –που παραδοσιακά επεκτείνεται και στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης– για την ανατροπή αυτού του απαράδεκτου γεγονότος.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλεί όλα τα Σωματεία του Κλάδου και της χώρας σε κοινή και συντονισμένη πάλη για την υπογραφή ΣΣΕ. Με τη μόνη μέθοδο που πλέον είναι ανοιχτή: τον σκληρό, προετοιμασμένο, ενωτικό απεργιακό αγώνα.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ για άλλη μια φορά υπογραμμίζει τις βαρειές ευθύνες της κυβέρνησης, που με νομοθετικές πρωτοβουλίες (όπως ο πρόσφατος νόμος Κατσέλη για τις λεγόμενες «επιχειρησιακές») ανοίγουν το δρόμο για την απληστία των εργοδοτών. Σημειώνει επίσης ότι πλήγματα, όπως αυτά που δέχονται οι εργαζόμενοι στην «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και στον «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ» είναι τμήμα της γενικότερης τακτικής των εργοδοτικών οργανώσεων –και του κάθε εργοδότη ξεχωριστά– που επιχειρούν να στηρίζουν την κερδοφορία των επιχειρήσεών τους φορτώνοντας όλη την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: