mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Στον κόσμο και τα ΜΜΕ*

** Από το 15νθήμερο newsletter "Ενδιάμεσα" που εκδίδει το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων.


Ενιαία νομοθεσία στην Ε.Ε για τα ΜΜΕ;

Αποφασισμένη να προωθήσει το συντομότερο δυνατόν μια κοινή αγορά για το ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό περιεχόμενο έδειξε ότι είναι η Επίτροπος Neelie Kroes που έχει και την ευθύνη της Ψηφιακής Ατζέντας της Κομισιόν. Σε πρόσφατη ομιλία της σε συνέδριο στο Λονδίνο με τίτλο «Χτίζοντας την Ψηφιακή Κοινή Αγορά» η Επίτροπος ανα-γνώρισε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο «χρειάζεται να κάνουμε σοβαρές μεταρρυθμίσεις εάν θέλουμε να λειτουργήσει μια πραγματική κοινή αγορά». Ενώ η ψηφιοποίηση έχει ουσιαστικά μεταλλάξει τις βιομηχανίες περιεχομένου τα μοντέλα αδειοδότησης δεν ακολούθησαν την ίδια πορεία, στην ουσία η προσκόλληση σε εθνικά μοντέλα αδειοδότησης είναι υπεύθυνη για μια σειρά από πολιτιστικά «Τείχη του Βερολίνου». Η Kroes τόνισε ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η πειρατεία αλλά και να λυθεί με τον πιο αποδοτικό τρόπο το ζήτημα των «ορφανών έργων». «Είναι καιρός πλέον αυτή η δυσαρμονία να τερματιστεί. Χρειαζόμαστε ένα απλό και φιλικό προς το χρήστη νομικό πλαίσιο ώστε το ψηφιακό περιεχόμενο να είναι διαθέσιμο σε όλο το μήκος και πλάτος των συνόρων της Ε.Ε.» δήλωσε η Επίτροπος.
Πηγή : www.EurActiv.eu
-------------
Μόνο για εκπαιδευτικούς

Ένα νέο δικτυακό τόπο αποκλειστικά για τους εκπαιδευτικούς στη Μ. Βρετανία εγκαινίασε η εφημερίδα «The Guardian», με τίτλο“Guardian Teacher Network”
(www.teachers.guardian.co.uk). Ο δικτυακός τόπος έρχεται να προστεθεί στην πληθώρα πηγών και ηλεκτρονικών βιβλιοθηκών στο διαδίκτυο για την ενίσχυση της διδασκαλίας στο σχολείο και τη δια βίου μάθηση των δασκάλων στη Βρετανία, με επίκεντρο την διαδραστικότητα και την διαδικτύωση. Ο οδηγός από την «The Guardian» προσφέρεται δωρεάν και περιέχει πληθώρα πηγών και εγχειριδίων για μια δημιουργική και διαδραστική διδασκαλία στην τάξη. Περιλαμβάνει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (ηλικίες από 4 έως 18 ετών) με ποικιλία επαγγελματικού υλικού το οποίο φτάνει τις 70.000 σελίδες στο διαδίκτυο.
Πηγή: www.teachers.guardian.co.uk
---------------

Οι Λόρδοι ζητούν μείωση διαφημιστικού χρόνου

Σύμφωνα με την Επιτροπή Επικοινωνιών της Βουλής των Λόρδων, θα πρέπει να αλλάξει η υφιστάμενη νομοθεσία για τον τηλεοπτικό διαφημιστικό χρόνο, ο οποίος θα πρέπει να μειωθεί, θέτοντας ένα όριο της τάξης των 7’ ανά ώρα σε όλους τους εμπορικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Σήμερα η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει όριο 7’ για τα εμπορικά δημόσια κανάλια ITV1, Channel 4 και Channel 5, το οποίο αυξάνεται στα 8’ κατά τις ώρες υψηλής τηλεθέασης, δηλαδή 6μμ – 10.30 μμ. Σε άλλα εμπορικά κανάλια, όπως ITV2, E4 και Sky1, επιτρέπεται η προβολή διαφημίσεων για 9’ και έως 12’ ανά ώρα στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε πως η μείωση των τηλεοπτικών διαφημίσεων θα αποβεί προς όφελος του τηλεθεατή, ενώ θα δημιουργήσει μια δικαιότερη κατάσταση για τους εμπορικούς δημόσιους τηλεοπτικούς σταθμούς. Η Επι-τροπή Επικοινωνιών εισηγήθηκε, επίσης, την άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στο ITV, αναφορικά με την αύξηση της τιμής του διαφημιστικού χρόνου, σε αντάλλαγμα με την υλοποίηση βρετανικών τηλεοπτικών προγραμμάτων εκπαιδευτικού, ενημερωτικού και πολιτιστικού περιεχομένου από το κανάλι, αξίας 55 εκ. £ κατ’ έτος. Τέλος, οι Λόρδοι ζήτησαν τη συγκρότηση μίας «μικρής ομάδας εμπειρογνωμόνων» από τον αρμόδιο υπουργό κ. Jeremy Hunt, που θα πραγματοποιήσει μία συνολική μελέτη της διαφημιστικής αγοράς και θα προχωρήσει γρήγορα στις απαραίτητες θεσμικές τροποποιήσεις.
Πηγή: Guardian
------------
Τρέξτε για τις ασύρματες επικοινωνίες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από 21 κράτη-μέλη να κινητοποιηθούν τηρώντας το τελικό χρονοδιάγραμμα για την εγκατάσταση ενός πανευρωπαϊκού δικτύου ασύρματων δορυφορικών επικοινωνιών. Ο στόχος είναι να υποστηριχθεί η παροχή ευρυζωνικού internet για όλους, βασικός πυλώνας της στρατηγικής της Ατζέντας της Λισαβόνας. Ανάμεσα στις 21 χώρες είναι και η Ελλάδα αλλά, και εδώ είναι το ενδιαφέρον, και τα έξι πρώτα-ιδρυτικά μέλη της τότε ΕΕΧΑ (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Ιταλία). Οι λόγοι της σημαντικής καθυστέρησης, σύμφωνα με αυτά που ισχυρίζονται οι Βρυξέλλες, είναι τα νομικά εμπόδια που συνδέονται με τα διαφορετικά καθεστώτα τελών αδειοδότησης και φορολογίας που θέλουν να επιβάλουν τα κράτη-μέλη, γεγονός που δεν επιτρέπει στις δύο εταιρίες που έχει ήδη επιλέξει η Ε.Ε. να υλοποιήσουν το έργο. Η Κομισιόν είχε συμφωνήσει το 2008 στην ανάπτυξη παν-ευρωπαϊκών ασύρματων δορυφορικών υπηρεσιών οι οποίες θα έπρεπε να είναι διαθέσιμες το αργότερο το Μάιο του 2011 προσφέροντας ευρυζωνικό διαδίκτυο, τηλεόραση σε ασύρματες συσκευές (mobile TV) και επικοινωνίες επείγουσας ανάγκης (emergency communications).
Πηγή : www.eubusiness.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: