mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Όταν η μυθοπλασία ενημερώνει για την Κερατέα

Μπορεί ένα ντοκιμαντέρ να δώσει απαντήσεις για τον αγώνα της Κερατέας; Η απάντηση είναι "ναι" μπορεί, αφού τα ΜΜΕ απέχουν συστηματικά και με δόλο από την κάλυψη των γεγονότων στην περιοχή.
Στο 13ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη ανάμεσα στις 200 ταινίες που θα προβληθούν βρίσκουμε και το ντοκιμαντέρ "Οβριόκαστρο", για τους αγώνες των κατοίκων από το 1995(!) ενάντια στην τοποθέτηση ΧΥΤΑ στην περιοχή. Και όπως διαβάζουμε "Το ντοκιμαντέρ Οβριόκαστρο είναι μια παραγωγή του 2010 και υποστηρίχτηκε από την Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και τον Δήμο Κερατέας. Παρουσιάζει αντιπροσωπευτικούς χαρακτήρες από την κοινωνία της Κερατέας και αποκαλύπτει ποιοι είναι οι κάτοικοι της περιοχής που εδώ και 15 χρόνια αγωνίζονται για μια καλύτερη ποιότητα ζωής προσανατολισμένη στον πολιτισμό. Η κοινωνία της Κερατέας, όταν το 1995 έμαθε πως στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου θα γίνει χωματερή, εναντιώθηκε και έφερε στην πολιτεία όλα τα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία απαγορεύουν τη δημιουργία χωματερής στην περιοχή. Στο ντοκιμαντέρ αποκαλύπτεται η αναξιόπιστη στάση των κυβερνήσεων τα τελευταία 15 χρόνια απέναντι στην κοινωνία και παρουσιάζεται η μεθοδική και αποφασιστική στάση της κοινωνίας της Κερατέας".
Κάπως έτσι εξηγείται και η αποφασιστικότητα των κατοίκων στον πόλεμο που διεξάγεται τους τελευταίους δυο μήνες στην περιοχή.
Το Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ αξίζει έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερης προσοχής. Ανοίγει με την ταινία του ισραηλινού Ρόι Σερ, συμπαραγωγή του ARTE και της ΕΡΤ για την πολυτάραχη ζωή της Ρόζας Εσκενάζυ. Θα προβληθεί επίσης ταινία του Στέλιου Κούλογλου «Welcome to Europe», που ασχολείται με το μεταναστευτικό ζήτημα.



Το Φεστιβάλ φέτος εγκαινιάζει και μια καινοτομία, την απευθείας προβολή των ταινιών σε άλλες πόλεις της Ελλάδας μέσω σύνδεσης του Ολύμπιον με οπτική ίνα. Η ΕΡΤ συμμετέχει με 15 δικές της παραγωγές από τα νέα ή παλαιότερα προγράμματα της και περισσότερη ενημέρωση για τις ταινίες, τις παράλληλες εκδηλώσεις, τις ταινίες και τα αφιερώματα μπορείτε να δείτε στις ιστοσελίδες

http://tdf.filmfestival.gr/default.aspx?lang=el-GR&loc=10&page=927

http://rota958.blogspot.com/ 

http://forkeratea.blogspot.com/2011/03/17-203.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια: