mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Στήριξη στο MEGA από το κλαμπ των "καναλαρχών"

Της Αγγέλας Νταρζάνου
Από την Αυγή

Επίσημη απάντηση εξέδωσε χθές η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (Ε.Ι.ΤΗ.Σ.Ε.Ε.), στην αιχμηρή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την ανομία του τηλεοπτικού χώρου και τη διαπλοκή κυβέρνησης και τηλεοπτικών καναλιών με αμοιβαίες "εξυπηρετήσεις". Στόχος της Ένωσης ιδιωτικών καναλιών, αφενός μεν να στηρίξει το MEGA στο οποίο ασκείται η εντονότερη κριτική και αφετέρου να διαγράψει το στίγμα του "κλειστού κλαμπ" των "καναλαρχών" απέναντι στις τηλεοπτικές εξελίξεις που βλέπει να έρχονται. Οι ιδιοκτήτες προτείνουν: (α) τη συρρίκνωση της ΕΡΤ και γενικότερα του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού τομέα, (β) τον αποκλεισμό του Euronews στα ελληνικά, (γ) τον αποκλεισμό άλλων επιχειρηματιών από το "πριβέ κλαμπ" τους, που επίκειται με τη μεταβίβαση της του "902 Τηλεόραση" του ΚΚΕ, (δ) κρατική ενίσχυση με απαλλαγή εισφορών ως αντάλλαγμα στο κόστος της "ψηφιακής τηλεόρασης".
Ας σημειώσουμε πάντως ότι ήδη παρατάθηκε με νομοθετική ρύθμιση για ένα χρόνο ακόμα η απαλλαγή από τον "ειδικό φόρο" στην τηλεοπτική διαφήμιση (20%), στερώντας από τα κρατικά ταμεία ένα σημαντικό έσοδο.

Οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών μάλιστα, παραδέχονται τους δεσμούς διαπλοκής με την κυβέρνηση, την οποία ονομάζουν "πελατειακές σχέσεις", προκειμένου να χτυπήσουν τη μεταβίβαση του 902: "Τέτοιες παραλείψεις [Σ.Σ. νόμιμης αδειοδοτικής διαδικασίας και νομιμης σύνθεσης του Ε.Σ.Ρ.] οδηγούν τους εσαεί 'υπό νομιμοποίηση' επιγενομένως 'νομίμως λειτουργούντες' σταθμούς σε πελατειακές σχέσεις καθώς και στο παραεμπόριο συχνοτήτων με την ανοχή του Κράτους και με τη διαχρονική αβελτηρία του ΕΣΡ".

Οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών με την ανακοίνωσή τους υπό τον τίτλο "Τηλεοπτικές συχνότητες, παραεμπόριο και Τέλη Συχνοτήτων" υποστηρίζουν:

* Για τη μή νόμιμη εκχώρηση των αδειών από το 1989 και ενώ έχουν προκηρυχθεί 4 φορές οι τηλεοπτικές άδειες, ευθύνεται το κράτος που τελικώς "ακολουθεί εμβαλωματικές λύσεις, συνεχώς μεταβάλλοντας το νομικό πλαίσιο χωρίς να το εφαρμόζει".

* Το Κράτος από το 1995 που προβλέφθηκαν "εισπράττει ανελλιπώς και εμπροθέσμως τα οριζόμενα τέλη συχνοτήτων" από τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ. Εντούτοις, το κράτος δεν έχει εκδώσει για τους τηλεοπτικούς σταθμούς τις διοικητικές πράξεις εκχώρησης συχνοτήτων.

* Ο δημόσιος τομέας από το 1989 διαρκώς διογκώνεται (ΕΡΤ, Κανάλι της Βουλής, Euronews Ελλάς, Αγροτικό κανάλι "Δήμητρα") και το κόστος του υπερβαίνει το συνολικό τζίρο επιχειρήσεων της ιδιωτικής τηλεόρασης.

* ο ορισμός μελών του ΕΣΡ, αρμοδιότητα της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, ουδέποτε γίνεται εγκαίρως, με αποτέλεσμα το ΣτΕ να κρίνει παράνομες τις συνθέσεις του.

* Η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση- ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας- έχει πέσει αποκλειστικά στους ώμους του ιδιωτικού τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: