mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Περί ψηφιακής TV κι άλλα παραμύθια

Μετά το Χορτιάτη όλα από την αρχή! 

Από το περιοδικό Digital TV Info-τεύχος Ιανουαρίου

Το switch off στο Χορτιάτη θα σφραγίσει το επόμενο βήμα στη ψηφιακή μετάβαση. Μια μετάβαση που γίνεται ήδη με όρους πρωτόγνωρους για το θεσμικό ευρωπαϊκό πλαίσιο καθώς η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε στην οποία αυτή πραγματοποιείται χωρίς οι τηλεοπτικοί σταθμοί να έχουν άδειες λειτουργίας και χωρίς να έχουν δοθεί οι τηλεοπτικές συχνότητες. Θεσμικά υπάρχει το επιχείρημα του μεταβατικού σταδίου στα 23 σημεία εκπομπής της υπουργικής απόφασης του 2008. Μετά το Χορτιάτη όπως όλα δείχνουν, η περίοδος αυτή τελειώνει. Ήδη στις πρώτες, ανεπίσημες συζητήσεις ανάμεσα σε Digea, ΕΡΤ και αρμόδια γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών άνοιξαν τα σενάρια για το ποιο θα είναι το επόμενο κέντρο εκπομπής που θα σβήσει. Η Πάρνηθα στην Αττική και η Κρήτη αναφέρθηκαν ως τα επικρατέστερα. Το κάθε σενάριο ωστόσο σηματοδοτεί και μια πολιτική κατεύθυνση. Στην περίπτωση της Πάρνηθας πρακτικά η Ελλάδα θα εμφανίσει πλήρη ψηφιακή μετάβαση σε ποσοστό ενώ του 65% πληθυσμιακά. Τεχνικά θα σημαίνει ότι αρχίζει η υλοποίηση του νέου ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων. 
Χωρίς όμως και πάλι να έχει οριστικοποιηθεί η θεσμική κατοχύρωση των παρόχων δικτύου και των τηλεοπτικών σταθμών που θα παραμείνουν όμηροι στο καθεστώς της προσωρινής νομιμότητας. Στο σενάριο της Κρήτης, αντιθέτως, θα φανεί πως η χώρα μας συνεχίζει την ψηφιακή μετάβαση με άξονα τα σταδιακά switch off της υπουργικής απόφασης του 2008.
Αξίζει να επισημανθεί πως ήδη στα επίσημα site των Digea και ΕΡΤ η ενημέρωση για το θεσμικό πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης αναφέρεται στην υπουργική απόφαση 2704/5-10-2012 του νέου ψηφιακού χάρτη. Οι δυο πάροχοι δικτύου Digea και ΕΡΤ αναμένουν την πρόσκληση της γενικής γραμματείας αμέσως μετά το Χορτιάτη προκειμένου να οριστεί το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα switch off, κάτι που εκτιμάται πως θα γίνει στις αρχές του 2013.


Δεν υπάρχουν σχόλια: