Δικαίωση δημοσιογραφικής έρευνας για το περιοδικό Hot Doc και τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη είναι η υποψηφιότητα του στα βραβεία Index υπό την αιγίδα της Guardian. Ο διεθνής οργανισμός για την ελευθερία του λόγου στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός της σύλληψης του Κ.Βαξεβάνη επειδή αποκάλυψε τη λίστα Λαγκάρντ. Δεν ξέρουμε πόσο τιμητικό είναι για την Ελλάδα, την κυβέρνηση αλλά και τους Ευρωπαίους ελεγκτές η υποψηφιότητα του Κώστα Βαξεβάνη. Βασικά πιστοποιεί πως σε αυτή τη χώρα η ελευθερία του λόγου είναι πλέον "έγκλημα".
(αναδημοσίευση από το Κουτί της Πανδώρας)
Υποψήφιος στα βραβεία Δημοσιογραφιας Index με την αιγίδα της εφημεριδας Guardian στα οποία βραβεύονται άνθρωποι οι οποίοι έχουν υπερασπιστεί ο καθένας από το χώρο του την ελευθερία του λόγου.
Μαζί με τον Κώστα Βαξεβάνη υποψήφιοι είναι ο Mosireen -Αιγύπτιος πολίτης, η Ta Phong Tan, Φυλακισμένη Βιετναμέζα blogger και η Sadiye Eser, φυλακισμένη δημοσιογράφος από τη Τουρκία.
Αναλυτικά για τον Κώστα Βαξεβάνη και την υποψηφιότητα του γράφουν:
Η σύλληψη του Έλληνα ερευνητή δημοσιογράφου στις 28 Οκτωβρίου 2012, μόλις λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ οδήγησε σε διεθνή καταδίκη. Ο δημοσιογράφος αθωώθηκε το Νοέμβριο στη δίκη που οδηγήθηκε για καταπάτηση προσωπικών δεδομένων, αλλά ο εισαγγελέας Αθηνών ζήτησε επανάληψη της δίκης.
Ο Βαξεβάνης δημοσίευσε στο περιοδικό HOT DOC τον Οκτώβριο τη λεγόμενη λίστα Λαγκαρντ στην οποία περιλαμβάνονται ευκατάστατοι Έλληνες οι οποίοι είχαν λογαριασμούς σε Ελβετική τράπεζα.
Διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν αποτύχει να διωχθεί έστω και ένα μόνο πρόσωπο από την λίστα ή οποιοδήποτε άλλο υψηλού προφίλ άτομο για φοροδιαφυγή. Ο Βαξεβάνης υποστηρίζει ότι η δημοσίευση της λίστας ήταν προς το δημόσιο συμφέρον. Ο ίδιος δήλωσε στην Guardian: «Η χώρα κυβερνάται από ένα δηλητηριώδη συνδυασμό των επιχειρηματιών τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους που καλύπτουν την πλάτη ο ένας του άλλου … Αν τα ξένα ΜΜΕ δεν είχαν δείξει τέτοιο ενδιαφέρον, η υπόθεση θα είχε θαφτεί»
Ο Δημήτρης Τρίμης, επικεφαλής της ΕΣΗΕΑ , δήλωσε στο BBC ότι η πίεση για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα ήταν η πιο έντονη της καριέρας του. Πριν από τη σύλληψή του Βαξεβάνη δύο παρουσιαστές της κρατικής τηλεόραση, κόπηκαν την ώρα που βρίσκονταν στον τηλεοπτικό αέρα, εξαιτίας της συζήτησης που ξεκίνησε βασισμένη στην απάντηση ενός υπουργού για τις δηλώσεις των αντιφασιστικών διαδηλωτών που είχαν βασανιστεί από την αστυνομία.
Λίγο μετά τη σύλληψή του Βαξεβάνη, ο δημοσιογράφος Σπύρος Καρατζαφέρης συνελήφθη μετά την ανακοίνωση του ότι θα διαρρεύσουν έγγραφα επιζήμια για την παραπαίουσα οικονομία της χώρας. «Η κυβέρνηση αισθάνεται ανασφαλής» δήλωσε ο Τρίμης. Ο μόνος τρόπος για να αισθάνεται η Κυβέρνηση ότι μπορεί να πείσει την κοινωνία για τις πολιτικές που ακολουθεί είναι να προσπαθήσει να χειραγωγήσει τα μέσα ενημέρωσης μέσω του εξαναγκασμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου