mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Υπάρχει λόγος για τη "νεκρανάσταση" του ΕΣΡ

Το θαύμα της διαρκούς «ανάστασης» του ΕΣΡ

(αναδημοσίευση από Ποντίκι-media)

Κάθε ανεκτό όριο συνταγματικότητας ξεπέρασε η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα για τη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με αποτέλεσμα να τίθεται σε οριακό σημείο πλήρους κατάρρευσης η θεσμική κατοχύρωση στη λειτουργία και εποπτεία της τηλεοπτικής αγοράς. Η κυβέρνηση έδωσε μια ακόμη παράταση, 45 ημερών, στη θητεία των μελών του Ραδιοτηλεοπτικού. Ο λόγος προφανής. Τα πολιτικά κόμματα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν με την απαραίτητη πλειοψηφία των 4/5 στα νέα πρόσωπα της ανεξάρτητης Αρχής, επιλέγοντας την εύκολη λύση της... νεκρανάστασης του οργάνου. Η επιλογή των προσώπων θα κρίνει και την πολιτική στάση της συγκυβέρνησης έναντι των τηλεοπτικών αδειών, θα φανεί δηλαδή αν θα προχωρήσει τυπικά η ψηφιακή αδειοδότηση. Με τη μέχρι τώρα τακτική, η κυβέρνηση συντηρεί το θεσμικό χάος της ανομίας στην τηλεόραση για προφανή πολιτικά οφέλη.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο μεταξύ, που εκδικάζει τις διαρκείς προσφυγές των καναλιών επί των χρηματικών κυρώσεων, είναι σαφές. «Το Σύνταγμα δεν ανέχεται πλέον την παράταση της θητείας των μελών της ανεξάρτητης αρχής, η δε ανεξάρτητη αρχή δεν διαθέτει, από το χρονικό αυτό σημείο και μετά, νόμιμη συγκρότηση» αναγράφεται μονότονα πλέον σε κάθε απόφαση κατάργησης των προστίμων του ΕΣΡ.

Η κυβέρνηση, με την αξιοσημείωτη ανοχή των κομμάτων του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτό το κομβικό για τα ΜΜΕ ζήτημα, καταπατά εμφανώς το Σύνταγμα. Η νέα 4ετής θητεία του οργάνου έληξε στις 28 Φεβρουαρίου 2012, χωρίς καμία θεσμική δυνατότητα ανανέωσης, αφού συνολικά τα τέσσερα μέλη του βρίσκονται στο ΕΣΡ 6 χρόνια και 10 μήνες. Ο δε πρόεδρος της αρχής Ιωάννης Λασκαρίδης έχει ξεπεράσει τα 10 χρόνια σε αυτήν τη θέση. Η πρώτη του θητεία έληξε στις 3.6.2006, υπήρξε κενό 18 μηνών, κατά το οποίο ασκούσε καθήκοντα χωρίς να έχει ανανεωθεί η θητεία του, και η δεύτερη 4ετής θητεία του έληξε στις 28.2.2012. Στην ίδια κατάσταση είναι η Εύη Δεμίρη και ο Ιωάννης Παπακώστας. Έληξε επίσης η θητεία του Κωνσταντίνου Αποστολά ενώ ο Κώστας Τσουράκης παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 και αντικαταστάθηκε τον Δεκέμβριο με τον Άρη Σταθάκη. Η Λίνα Αλεξίου και ο Γιώργος Στεφανάκης είναι τα νεότερα μέλη του ΕΣΡ με θητεία από τις 27 Ιανουαρίου 2011.

Με τη νέα 45ήμερη παράταση, το ΕΣΡ «νομιμοποιείται» ώς τις 16 Φεβρουαρίου και τα νέα μέλη – αν βεβαίως οριστούν – θα έχουν μπροστά τους 6ετή θητεία. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι αυτά τα νέα μέλη να διαχειριστούν την τηλεοπτική αδειοδότηση και την προκήρυξη των αδειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: