mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Περί ψηφιακής TV κι άλλα παραμύθια, 2ο

Η ...αλυσίδα της ψηφιακής TV 

Από την έντυπη έκδοση του Digital Tv Info Ιανουαρίου

Θα καθορίσει το ψηφιακό τοπίο στην τηλεόραση ο νέος νόμος για τα ΜΜΕ; Το ερώτημα δεν είναι διόλου ρητορικό. Εκτός από το γεγονός ότι η κατάθεση ενός νόμου για τα ΜΜΕ αναφέρεται στις «δεσμεύσεις» της χώρας μας έναντι της τρόϊκας και της Κομισιόν, ανοιχτό παραμένει ακόμη το ζήτημα πόσες άδειες παρόχων δικτύου θα δοθούν, με ποια όρια και κριτήρια θα συνάπτονται οι συμβάσεις των παρόχων δικτύου με τους τηλεοπτικούς σταθμούς, ποιος θα πάρει άδεια εκπομπής σε συγκεκριμένη ζώνη συχνοτήτων. 
Ο πάροχος ή ο τηλεοπτικός σταθμός; Αυτό είναι ένας από τους κρίκους της μακράς αλυσίδας της ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα που παραπέμπει περισσότερο σε γόρδιο, άλυτο δεσμό. 
Η τρόικα είχε θέσει στο μνημόνιο 3, ημερομηνία οριστικής ψηφιακής μετάβασης το Β΄εξάμηνο του 2013, αν και σιωπηρά όλοι μιλάνε για το τέλος του 2013. Ούτε όμως κι αυτό δεν ισχύει πια. 
Αιτία αυτή τη φορά δεν είναι οι ανέτοιμοι τηλεοπτικοί σταθμοί, ούτε οι διαδικασίες εναρμόνισης συχνοτήτων με τις όμορες χώρες. Είναι οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες που δήλωσαν πως δεν πρόκειται να μετάσχουν στον ανακοινωθέντα διαγωνισμό –δημοπράτηση για το ψηφιακό μέρισμα. 
Έτσι κατόπιν επαφών και συνεννοήσεων το αρμόδιο υπουργείο ανάπτυξης έστειλε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας παράταση ενός έτους για το ψηφιακό μέρισμα. Στο αίτημα κατά πληροφορίες, σημειώνεται πως αυτό(η παράταση) δεν σημαίνει πως θα καθυστερήσει η μετάβαση την ψηφιακή τηλεόραση. 
Εδώ στην Ελλάδα δεν το πιστεύει κανείς. Όπως μας έλεγαν παράγοντες της τηλεόρασης το μόνο που μπορεί να γίνει ως το Β΄ εξάμηνο του 2013 είναι η συνέχιση των switch off!

Δεν υπάρχουν σχόλια: