mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Η πρώτη "επιχειρησιακή" σύμβαση στα ΜΜΕ θα είναι με το κράτος

Eνιαίο μισθολόγιο στα «κρατικά ΜΜΕ»

(αναδημοσίευση από Ποντίκι-media)

Με μια απλή υπουργική απόφαση τα τρία κρατικά ΜΜΕ, ΕΡΤ, Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο και Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, συγχωνεύονται σε μια κρατική Α.Ε., στην οποία οι δημοσιογράφοι θα αμείβονται με τους ίδιους μισθούς. Στην πράξη, η τρικομματική κυβέρνηση με το πρόσχημα της τροϊκανής δέσμευσης για ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, καταργεί τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τα δημόσια ΜΜΕ και καλεί τα σωματεία των δημοσιογράφων να υπογράψουν την πρώτη «επιχειρησιακή» σύμβαση στον χώρο των media.
Το κυβερνητικό επιτελείο δείχνει να σχεδίασε άριστα την τακτική του. Με υποσχέσεις στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ πως θα συζητηθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα της κρατικής τηλεόρασης στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου κατάφερε να αναστείλει τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Ύστερα από δέκα μέρες απραξίας, αιφνιδιαστικά, αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, κάλεσε σε διαβούλευση για το ενιαίο κρατικό μισθολόγιο. Θέμα που, κατά δήλωση των κυβερνητικών στελεχών, έπρεπε να κλείσει στις 31 Δεκεμβρίου! Σε διαφορετική περίπτωση οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ και του ΑΜΠΕ κινδύνευαν άμεσα με ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου.

Το προσχέδιο που παρουσίασε ο Σίμος Κεδίκογλου στις δημοσιογραφικές Ενώσεις αφορά όλους τους δημοσιογράφους που εργάζονται στην κρατική ραδιοτηλεόραση, το ΑΜΠΕ και τη Γενική Γραμματεία. Ο μισθός τους θα καθορίζεται ενιαία με υπουργική απόφαση. Όπως προκύπτει από τη σύμβαση που προτείνει η κυβέρνηση, κατώτατος μισθός για τους κρατικούς πλέον δημοσιογράφους ορίζεται το ποσό των 874 ευρώ μεικτά, περί τα 600 ευρώ δηλαδή καθαρά. Καταργούνται τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, τα επιδόματα γάμου και οι πολυετίες. Καταργείται επίσης η διαφοροποίηση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού συντάκτη, γεγονός που καταργεί και το θεσμοθετημένο ωράριο μέσω ιδιωτικού συμφωνητικού στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ΜΜΕ. 
Στα πρότυπα και το ύψος του μισθολογίου στο Δημόσιο περιλαμβάνονται επιδόματα πτυχίου και παιδιού. Ο αιφνιδιασμός του Σ. Κεδίκογλου κινητοποίησε εν μέσω γιορτών τους συνδικαλιστικούς φορείς των συντακτών. Η ΠΟΕΣΥ, με ανακοίνωσή της ζητά να μην υπάρξουν μειώσεις μισθών και να κατοχυρωθεί η ανεξαρτησία των δημόσιων ΜΜΕ. 

Ο Σ. Κεδίκογλου φέρεται να υποσχέθηκε στους εργαζομένους του ΑΜΠΕ πως θα εξαιρεθεί, όπως και η ΕΡΤ, από το καθεστώς των ΔΕΚΟ, αλλά το ερώτημα για το ποιος και πώς θα χρηματοδοτείται παραμένει ερώτημα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο αρμόδιος υπουργός υπέγραψε απόφαση για την ενίσχυση του ΑΜΠΕ με ένα εκατομμύριο ευρώ, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στη μισθοδοσία των δημοσιογράφων. 
Η υπογραφή της ΚΥΑ για το ενιαίο μισθολόγιο στα κρατικά ΜΜΕ επιφέρει μειώσεις μισθών κατά τουλάχιστον 25% στο ΑΜΠΕ και έως 40% στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Μόνο οι μισθοί των δημοσιογράφων της ΕΡΤ δεν φαίνεται να πλήττονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: