mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Το φιάσκο της ψηφιακής TV θα το πληρώσουν οι πολίτες


Tης Αγγέλας Νταρζάνου στην "Αυγή της Κυριακής" 

Απλώνει το χέρι η Digea αντί να το βάλει στην τσέπη και να επενδύσει

Ένα απίστευτο μπάχαλο με την ψηφιακή τηλεόραση έχουν δημιουργήσει από κοινού σε όλη τη χώρα η Digea σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), υπό την υψηλή εποπτεία της κυβέρνησης. H Digea ως... εθνικός πάροχος δικτύου, παρά την υποστήριξη της κυβέρνησης, εμφανίζεται παντελώς ανέτοιμη να σηκώσει το βάρος της ψηφιακής μετάβασης, παρά τις προνομιακές συμφωνίες που πέτυχε: -το μηδαμινό τίμημα ενοικίασης φάσματος, μόλις 18,2 εκατ. ευρώ για 15 χρόνια, και τη μονοπωλιακή εκμετάλλευση του φάσματος όταν η κυβέρνηση έβγαλε εκτός την ΕΡΤ. Κι αυτό γιατί η Digea και συγκεκριμένα οι μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί - μέτοχοί της δεν σκοπεύουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να επενδύσουν τα δέοντα, παρά μηχανεύονται τρόπους έτσι ώστε να «τσεπώνουν» ενοίκια από τους ανταγωνιστές - πελάτες τους, τη δημόσια τηλεόραση και τους περιφερειακούς σταθμούς.

Το ψηφιακό μπάχαλο στο οποίο οδηγείται η χώρα είναι παρόμοιο με εκείνο της άναρχης λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης στα πρώτα της βήματα, το 1989. Και να σκεφτεί κανείς ότι η ψηφιακή μετάβαση προβαλλόταν κάποτε από πολλούς ως ευκαιρία για «νοικοκύρεμα» και έκδοση αδειών. Ήδη το χάος που έχει δημιουργηθεί σήμερα αποδεικνύει ότι το σχέδιο κυβέρνησης - καναλαρχών οδηγεί σε ένα μεγάλο φιάσκο.

* Ένα μεγάλο μέρος των αγροτικών περιοχών της χώρας, κυρίως του ορεινού δικτύου, είναι αδύνατον να πιάσει το «τζαμάτο» τηλεοπτικό σήμα από τον... κλικίκο, ούτε καν τηλεοπτικό σήμα με «χιόνια» και παράσιτα, μετά την ψηφιακή μετάβαση. Το κόστος για τους αναγκαίους 300 και πλέον αναμεταδότες, καλούνται να το επωμισθούν οι δήμοι, οι οποίοι θα το μετακυλίσουν στους δημότες με αύξηση των δημοτικών τελών.

* Στην Κεντρική Μακεδονία οι περιφερειακοί σταθμοί συνεχίζουν να εκπέμπουν με προσωρινή διαταγή από το δικαστήριο έως ότου εκδοθούν τα ασφαλιστικά μέτρα, καθώς η ΕΕΤΤ απειλεί με διακοπή της λειτουργίας τους για λογαριασμό της Digea.

* Στη Χαλκιδική, σύμφωνα με καταγγελίες, το συνεργείο της Digea συνελήφθη και κατασχέθηκε ο εξοπλισμός του, γιατί επιχειρούσε να εγκαταστήσει τον ψηφιακό πομπό σε δασική έκταση, αποψιλώνοντας δάσος.

* Η Digea είναι ανέτοιμη να εκπέμψει σήμα στην Κεντρική Μακεδονία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκπέμπει σήμα μέσω του ΟΤΕ TV.

* Με επιστολή του προς τον υπουργό Μεταφορών Μ. Χρυσοχοΐδη και τη διοίκηση της Digea, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ζητάει ο νομός Σερρών να ενταχθεί στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ανήκει και διοικητικά, ώστε να έχει πρόσβαση στα περιφερειακά κανάλια της Θεσσαλονίκης και όχι της Θράκης όπως συμβαίνει σήμερα, για τις ανάγκες της Digea.

* Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής καλεί εσπευσμένα σε ακρόαση τη Digea, τον υπ. Μεταφορών και τον πρώην πρόεδρο της ΕΕΤΤ που είχε καταγγείλει τη διαδικασία της δημοπρασίας παραχώρησης των ψηφιακών συχνοτήτων σε μονοπώλιο.

* Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Θοδωρής Δρίτσας ζητάει με έγγραφό του από τον πρόεδρο το δυνατόν συντομότερο αντίγραφο της επιστολής της Επιτροπής στην οποία διατυπώνεται η ομόθυμη βούληση των μελών της για τη θετική ρύθμιση του ζητήματος της απρόσκοπτης λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών της Κεντρικής Μακεδονίας.

* Η επιστολή θα χορηγηθεί άμεσα στον αστυνομικό διευθυντή της Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρίσκεται υπ' ατμόν για να κατεβάσει το σήμα τους, όπως του ζητήθηκε προ ημερών από την ΕΕΤΤ.

* Στον εκβιασμό της Digea υπέκυψε ο δημοτικός τηλεοπτικός σταθμός της Θεσσαλονίκης TV 100, παρά την αρχική αντίδρασή του να μην υπογράψει την αποικιοκρατική σύμβαση με τη Digea. Σε πολύωρη συνεδρίαση του Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, παρουσία μάλιστα εκπροσώπων της Digea, υπό τον πανικό του «μαύρου», αποφάσισε να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης, καθώς, όπως ειπώθηκε, «η σάρωση γίνεται από τα νοικοκυριά την Παρασκευή το πρωί, μετά άντε να σας ψάξουνε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: