mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Συνδικαλιστές σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου τορπιλίζουν τον αγώνα της ελεύθερης ΕΡΤ

Λίγες ώρες πριν το μεγάλο συλλαλητήριο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ στην επέτειο τους ενός έτους από την εισβολή των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, τα συνδικαλιστικά προσωπεία πέφτουν. Κι αποκαλύπτονται οι ...συνεργάτες και υποκριτές.
"Μα, ναι βεβαίως είμαστε με τον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ", λένε με περίσσεια υποκρισία συνδικαλιστές και συνδικαλιστές. Κι όταν η υπόθεση φθάνει στο δια ταύτα", να στηριχτεί με πολύ συγκεκριμένα μέτρα ο αγώνας της ελεύθερης και αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ-3, οι συνδικαλιστές αντιπροτείνουν να πληρώνονται οι εργαζόμενοι σε ...είδος.
Λογικό ότι αυτή η εξευτελιστική πρόταση συνάντησε την οργισμένη αντίδραση των εκπροσώπων της ΕΡΤ στην ΕΣΗΕΜΘ από όπου και παραιτήθηκαν και αποχώρησαν. 
Παρακάτω η ενδεικτική επιστολή τους. Έχει μια σημασία τώρα να διαπιστώσουμε τη συγκεκριμένη θέση της ΕΣΗΕΑ για το ζήτημα αλλά και τι ακριβώς θα πράξει η ΠΟΕΣΥ, το ΔΣ της οποίας επιμένει πως ναι, ελήφθη απόφαση οικονομικής στήριξης των εργαζομένων. Ο ρόλος του Πόντιου Πιλάτου ελπίζουμε να μην είναι είναι η εύκολη λύση για τους συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας... 

Παραίτηση μέλους του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ (εργαζόμενου στην Ελεύθερη ΕΡΤ3) μετά το «μαύρο» που έριξε η πλειοψηφία του ΔΣ στο αίτημα για ονομαστική οικονομική ενίσχυση των αγωνιζόμενων εργαζομένων δημοσιογράφων της ΕΡΤ3

Αποχώρηση μελών του ΔΣ και εργασιακού εκπροσώπου σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014



Την αποχώρηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη σημερινή (5/11) συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ, τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (Β. Κυριακούλης, Μπ. Μπίκας, Στ. Νικητόπουλος) -εκ των οποίων το ένα (εργαζόμενος στην Ελεύθερη ΕΡΤ3) παραιτείται από το ΔΣ- και αποχώρηση και του παρόντα εργασιακού εκπροσώπου της ΕΡΤ3 (Γ. Γκίρμπας) , προκάλεσε η προσβλητική στάση μελών της πλειοψηφίας του ΔΣ απέναντι στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ. Ειδικότερα, μέλος της διοίκησης της Ένωσης χαρακτήρισε… «φασιστικό» τον τρόπο που οι εργαζόμενοι ζητούν την οικονομική στήριξη του αγώνα τους για επαναλειτουργία της ΕΡΤ! Η προσβλητική αυτή δήλωση, παρά την αποτυχημένη απόπειρα ανασκευής της με τη λέξη «εκβιαστικό», προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των τεσσάρων.

Για την ιστορία: Κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ την προηγούμενη Τετάρτη (28/11/2014) οι εργασιακοί εκπρόσωποι της ΕΡΤ3 κατέθεσαν γραπτό πρωτοκολλημένο έγγραφο με το οποίο ζητούσαν ουσιαστικά την υλοποίηση της απόφασης του πρόσφατου Συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ για άμεση, ονομαστική οικονομική στήριξη των εργαζομένων της ΕΡΤ3. 
Το αίτημα, παρότι υποστηρίχτηκε γραπτώς και προφορικώς με συγκεκριμένα επιχειρήματα από μέλη της μειοψηφίας του ΔΣ και από τον εργασιακό εκπρόσωπο, προσέκρουσε στο τείχος της πλειοψηφίας που με χίλιες δυο προφάσεις φάνηκε από την αρχή ότι ήθελε να αποφύγει την υλοποίηση του αιτήματος. 
Με γλώσσα σαφώς υποκριτική όπως αποδείχτηκε, δηλώθηκε ότι συμφωνούν μεν με την οικονομική στήριξη των εργαζομένων αλλά όχι με τη χορήγηση ονομαστικής οικονομικής ενίσχυσης όπως ζητούσαν οι εργαζόμενοι. Η θέση αυτή της πλειοψηφίας μεταφέρθηκε από τους εργασιακούς εκπροσώπους στο σώμα της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων της ΕΡΤ3 η οποία αποφάσισε (3/11/2014) πως κατά την επόμενη (5/11/2014) συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ θα έπρεπε να κατατεθεί συγκεκριμένο αίτημα ονομαστικής οικονομικής ενίσχυσης των δημοσιογράφων μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ που να καλύπτει την περίοδο έως το τέλος του έτους. 
Ουσιαστικά, οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 αρνήθηκαν να μπουν στην εξευτελιστική για την ατομική τους αξιοπρέπεια, διαδικασία που πρότεινε η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ και αφορά λεπτομερέστατη καταγραφή/περιγραφή των αναγκών τους και «βοήθεια σε είδος» που παραπέμπει σε λογικές λειτουργίας «φιλόπτωχων ταμείων» και φιλανθρωπικών συσσιτίων και όχι σε ένα σοβαρό συνδικαλιστικό σωματείο.
Το νέο αίτημα ουσιαστικά απορρίφθηκε, παρά τη «λοξοδρόμηση» από την κυρίαρχη θέση της πλειοψηφίας ενός μέλους της που μπήκε στη διαδικασία να το συζητήσει. Αμέσως μετά, ένα άλλο μέλος ανέλαβε να βάλει τα πράγματα στη… θέση τους πυροδοτώντας τεχνηέντως το κλίμα, χαρακτηρίζοντας «φασιστικό» τον τρόπο που οι εργαζόμενοι ζητούν την οικονομική τους στήριξη! Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης, ένα άλλο μέλος της πλειοψηφίας του ΔΣ που έχει κάνει αίτηση στη ΝΕΡΙΤ, δίχως ίχνος συνδικαλιστικής συστολής, δεν δίστασε να επιχειρηματολογήσει υπέρ της απόρριψης του αιτήματος ονομαστικής οικονομικής στήριξης των αγωνιζόμενων εργαζομένων της ΕΡΤ!
Τέλος, να επισημανθεί ότι και στις 2 τελευταίες συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ η παρουσία και οι παρεμβάσεις των τεσσάρων αποχωρησάντων σε ένδειξη διαμαρτυρίας (των τριών μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ όσο και του εργασιακού εκπροσώπου της ΕΡΤ3 και μέλους του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ) ήταν κόσμιες, με πρωτοκολλημένα έγγραφα αιτήματα και με αναλυτικά επιχειρήματα για τον συνολικό δίκαιο αγώνα της ΕΡΤ που αφορά εντέλει το αίτημα για την πραγματική δημοκρατία στη χώρα. Ίσως αυτή η στάση να ήταν που εκνεύρισε πραγματικά την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ που, άλλωστε, επί 17 μήνες ήταν θλιβερά απούσα από τον πραγματικό επίπονο αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ και τις ανάγκες έμπρακτης, υλικής στήριξής του (πέρα από τις διεκπεραιωτικές, διφορούμενες ανακοινώσεις). Εξάλλου, το ίδιο προεδρείο ήταν εκείνο που από το «παράθυρο» κατάφερε να «νομιμοποιήσει» εμμέσως το ανταποκριτικό γραφείο της ΝΕΡΙΤ στη Θεσσαλονίκη στήνοντας κάλπες για εκλογή… εργασιακού εκπροσώπου σε αυτό!
Με την πρόταση των εργαζομένων της ΕΡΤ3 δόθηκε η μοναδική ευκαιρία στην πλειοψηφία της ΕΣΗΕΜ-Θ να αποδείξει στην πράξη το ειλικρινές της ενδιαφέρον για τη νικηφόρα προοπτική του αγώνα για επαναλειτουργία της ΕΡΤ, αλλά αυτή επέλεξε και πάλι τον μοναχικό δρόμο της μαύρης αντίδρασης. Ή αλλιώς: «Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει».
Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3, επισήμαναν μέσω του εργασιακού τους εκπροσώπου, ότι με ή χωρίς την έμπρακτη στήριξη της ΕΣΗΕΜ-Θ, είναι αποφασισμένοι να αντέξουν, να συνεχίσουν τον αγώνα και να νικήσουν.
Το «μαύρο» στην ΕΡΤ δεν θα περάσει, από όπου και αν προέρχεται.

Οι αποχωρήσαντες σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ της 5ης Νοέμβρη 2014
Βασίλης Κυριακούλης – μέλος ΔΣ ΕΣΗΕΜ-Θ
Μπάμπης Μπίκας– μέλος ΔΣ ΕΣΗΕΜ-Θ
Στέλιος Νικητόπουλος– μέλος ΔΣ ΕΣΗΕΜ-Θ (παραιτηθείς)

Γιάννης Γκίρμπας - εργασιακός εκπρόσωπος ΕΡΤ3, μέλος ΔΣ ΠΟΕΣΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: