mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Εκτός ευρωπαϊκής νομοθεσίας οι αποφάσεις του ΕΣΡ


Της Αγγέλας Νταρζάνου στην "Αυγή"

Για τις μονομερείς και αμφισβητούμενες πρακτικές του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης -πάντοτε προς όφελος των συμφερόντων της συγκυβέρνησης- δεν... φωνάζει μόνο η «Αυγή». 
Τις επιβεβαιώνει εμμέσως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της διασφάλισης της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρατάει αποστάσεις από τις πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), όπως προκύπτει από απάντησή της σε ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος.

Απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονου

Ο Κ. Χρυσόγονος με ερώτησή του στηλίτευε την πρακτική του ΕΣΡ να επιβάλει εξοντωτικά πρόστιμα σε μέσα ενημέρωσης που δεν συντάσσονται με την κυβερνητική πολιτική. Ενδεικτικό παράδειγμα ο ραδιοφωνικός σταθμός Real fm, εναντίον του οποίου επεβλήθησαν πρόστιμα για δήθεν «μη ευπρεπή εκφορά του λόγου», όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για ενόχληση της κυβέρνησης από την κριτική που άσκησε συγκεκριμένος δημοσιογράφος σε πολιτικά πρόσωπα.

Μάλιστα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει και τα προβλήματα συγκρότησης του ΕΣΡ: αν και το Σύνταγμα προβλέπει τη συγκρότηση του ΕΣΡ με τη συναίνεση και της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση το αποφεύγει με αλλεπάλληλες νομοθετικές παρατάσεις της θητείας των ήδη υπηρετούντων μελών.

Στην απάντησή της η Επιτροπή, διαμέσου της επιτρόπου Ν. Κρόες σημειώνει ότι «όσον αφορά την κατάσταση που περιγράφει ο κ. βουλευτής, δεν φαίνεται ότι η Ελλάδα ενεργεί στο πλαίσιο της εφαρμογής του δικαίου της Ε.Ε.», όσον αφορά στην ελευθερία και πολυφωνία των ΜΜΕ, όπως κατοχυρώνονται στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι η ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών για τα οπτικοακουστικά θα είναι ένα από τα πρώτα θέματα συζήτησης της αντίστοιχης Ομάδας Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών, που συγκροτήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: