mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Το παράλογο μοντέλο ψηφιακής τηλεόρασης ΕΕΤΤ και καναλαρχών

Τα παράλογα της ψηφιακής μετάβασης της τηλεόρασης συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, αποδεικνύοντας πως το μοντέλο που επέβαλλαν κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και καναλάρχες -μέτοχοι της Digea οδηγεί σε ένα ακόμη φιάσκο.
Αναδημοσιεύουμε επιλεγμένα ρεπορτάζ για το switch off σε Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα από το DigitalTVInfo. Δεν ξέρουμε αν είναι για γέλια ή κλάματα.
-Συνεργείο της Digea  συνελήφθη στον Πολύγυρο Χαλκιδικής γιατί έκοψαν δέντρα σε δάσος για να εγκαταστήσουν τον ψηφιακό πομπό.
-Πέρασαν το βράδυ στη φυλακή και ακτασχέθηκε ο εξοπλισμός τους.
-Τα κανάλια της Θεσσαλονίκης αρνούνται να βγουν με Digea ψηφιακά
-Κατέθεσαν και κέρδισαν ασφαλιστικά μέτρα για να συνεχίσουν να εκπέμπουν το σήμα τους εκτός Digea!
-Η Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας της Βουλής καλεί εσπευσμένα τη Digea σε ακρόαση και τον πρώην πρόεδρο της ΕΕΤΤ που είχε καταγγείλλει τη διαδικασία της δημοπρασίας παραχώρησης των ψηφιακών συχνοτήτων σε ένα μονοπώλιο.
-Τα κανάλια της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν πολιτική κάλυψη στην άρνηση τους να υπογράψουν τις ακριβές συμβάσεις της Digea

Αναλυτικά οι εξελίξεις: 

Κέρδισαν τα ασφαλιστικά μέτρα

Λίγες μόνο ώρες πριν το προγραμματισμένο switch off στην Κεντρική Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία (από απόψε τα μεσάνυχτα) το τοπίο της ψηφιακής μετάβασης παίρνει φωτιά. Οι αντιδρούντες σταθμοί της Θεσσαλονίκης, 11 στον αριθμό, ανάμεσα τους και το δημοτικό TV 100 που δεν υπέγραψαν τη σύμβαση με τη Digea, κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα κατά των παρόχων δικτύου που έλαβαν εντολή να κλείσουν το τηλεοπτικό σήμα –αναλογικό ή ψηφιακό- των σταθμών που μεταφέρουν. 
Το δικαστήριο σύμφωνα με πληροφορίες μας, δέχθηκε τα επιχειρήματα των καναλιών δικαιώνοντάς τα! Η ΕΕΤΤ με έγγραφο της είχε δώσει εντολή στους παρόχους δικτύου να κατεβάσουν τα τηλεοπτικά σήματα το βράδυ της 21ης Νοεμβρίου.
Η απόφαση του δικαστηρίου δημιουργεί νέα δεδομένα για την Κεντρική Μακεδονία και το υπουργείο Μεταφορών θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα αναλαμβάνοντας πλέον τις πολιτικές ευθύνες του.

Στη ...φυλακή το switch off της Χαλκιδικής!

Δύσκολο να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου το switch off των καναλιών της Digea στη Χαλκιδική. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες μας το συνεργείο που είχε αναλάβει να στήσει τον αναγκαίο πομπό βρέθηκε χθες το βράδυ στη φυλακή!
Για να πάρουμε με τη σειρά. Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής το θέμα της παραχώρησης χώρου στη Digea για να στήσει τον πομπό της προκειμένου να γίνει το switch off της 21ης Νοεμβρίου συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο μόλις στις 10 Νοεμβρίου, έντεκα δηλαδή μέρες πριν. Η Digea είχε ζητήσει την παραχώρηση 15 τετραγωνικών μέτρων στη θέση "Τσουκαλά" σε Υψόμετρο 920 μέτρων. Οι εργασίες τοποθέτησης των ψηφιακών πομπών άρχισαν πριν λίγες μέρες αλλά όπως λένε οι πληροφορίες οι τεχνικοί του παρόχου δικτύου προχώρησαν στην κοπή ορισμένων δέντρων στο δάσος. Ενέργεια που όπως όλα δείχνουν προκάλεσε την παρέμβαση της αστυνομίας η οποία συνέλαβε τους τεχνικούς επ΄αυτοφώρω στο βουνό. Εξαιτίας της αυτόφωρης διαδικασίας οι τεχνικοί έμειναν στη φυλακή ένα βράδυ και ορίστηκε τακτική δικάσιμος.
Πηγές από τη Χαλκιδική επιμένουν πως το μεθαυριανό switch off της Digea δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί για τους σταθμούς πελάτες του παρόχου δικτύου που έχουν υπογράψει σύμβαση. Γιατί στο μεταξύ υπάρχουν και οι περιφερειακοί σταθμοί που δεν έχουν αποδεχθεί τη σύμβαση και αντιδρούν με κάθε μέσο. 
** (Τελικά η Digea θα βγάλει το σήμα με τη βοήθεια του ΟΤΕ)

Κλήση από Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Εκπροσώπους της Digea, τη διοίκηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων καλεί σε ακρόαση η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Με σημερινή απόφαση της Επιτροπής θα κληθούν ακόμη ο πρώην πρόεδρος της ΕΕΤΤ Λ. Κανέλλος που όπως θυμόμαστε είχε προβεί σε σοβαρές καταγγελίες για το διαγωνισμό χορήγησης του ψηφιακού φάσματος. Οι βουλευτές θέλουν να ενημερωθούν για τους όρους της σύμβασης που καλούνται να υπογράψουν οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί προκειμένου να τους εκχωρήσει η Digea πρόσβαση στο ψηφιακό φάσμα. Την απόφαση να ορίσει ειδική συνεδρίαση για το όλο θέμα έλαβε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, έπειτα από την ακρόαση Επιτροπής Τηλεοπτικών Σταθμών της Κεντρικής Μακεδονίας που κατήγγειλαν στην Επιτροπή Θεσμών ότι η σύμβαση είναι «λεόντειος» και η προθεσμία που δόθηκε στους περιφερειακούς σταθμούς (σ.σ. λήγει αύριο) για να την υπογράψουν είναι ασφυκτική. Κατήγγειλαν επίσης ότι με τον ψηφιακό χάρτη της Digea αποκλείονται πολλοί τηλεθεατές στην περιοχή της Μακεδονίας από τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν περιφερειακούς σταθμούς

Δεν υπάρχουν σχόλια: