mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Μηνύματα δραματικά από τα media

Της Αγγέλα Νταρζάνου
(αναδημοσίευση από τον Κόσμο του Επενδυτή, 6 Νοεμβρίου)

Σκηνικό τρόμου, με ισοπέδωση των όποιων εργασιακών δικαιωμάτων και αθρόες απολύσεις αναμένονται στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο Τύπος παρουσιάζει εικόνα στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ενώ και τηλεοράσεις και ραδιοφωνικοί σταθμοί λειτουργούν στο κόκκινο, με προσωπικό ασφαλείας

Σκηνικό στα πρόθυρα της κατάρρευσης καταγράφεται στο χώρο των Μέσων Επικοινωνίας, καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες της δραματικής οικονομικής ύφεσης που μαστίζει την αγορά. Βάσιμοι φόβοι εκφράζονται ότι τα χειρότερα έρχονται αμέσως μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς οι πιέσεις θα οδηγήσουν σε δραματικό περιορισμό εργασιακών δικαιωμάτων, νέο κύμα αθρόων απολύσεων εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων, αλλά και μεσοπρόθεσμα σε νέα «λουκέτα»,ιδίως σε πιο αδύναμα μέσα. Το σκηνικό της κρίσης στο πεδίο της Αγοράς, επιδεινώνει και σε θεσμικό επίπεδο η παραίτηση την περασμένη Τετάρτη ολόκληρου του Δ.Σ. των εκδοτών της ΕΙΗΕΑ (Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών) απομακρύνοντας από τον ορίζονται την όποια προοπτική συνεννόησης ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζόμενους.



Τα μηνύματα που έρχονται από όλες σχεδόν επιχειρήσεις ΜΜΕ είναι δραματικά. Η αίτηση για πτώχευση της «Απογευματινής» του Κ. Σαραντόπουλου άφησε άνεργους 130 εργαζόμενους, απλήρωτους για τρεις μήνες, χωρίς αποζημιώσεις και χωρίς δικαίωμα σε Ταμείο ανεργίας. Η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε ...ανακοίνωση, και έδειξε απροθυμία να καλύψει τα έξοδα για ανεξάρτητο δικηγόρο της επιλογής των εργαζομένων, προκειμένου να διεκδικήσει τα δικαιώματά τους κατά τη διαδικασία της εκκαθάρισης. Θα καταβάλλει όμως βοήθημα 1.000 ευρώ σε κάθε δημοσιογράφο. Πολλοί από τους εργαζόμενους διατηρούν ελπίδες ότι η πτώχευση θα αποτραπεί, ενώ άλλοι προτείνουν να συνεχιστεί η έκδοση με τον ίδιο τίτλο από τους ίδιους, έως ότου βρεθεί ενδιαφερόμενος επενδυτής.
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται και οι Δημοτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, 36 στον αριθμό πανελλαδικά, με γύρω στους 2.000 εργαζόμενους συνολικά, όπως εκτιμάται. Ακόμα κι αν κατορθώσουν να αποφύγουν το σκόπελο του νόμου που τους επιβάλλει να μετατραπούν σε Α.Ε. από τον Ιανουάριο - οπότε και απαγορεύεται η χρηματοδότησή τους από τους Δήμους – θα πέσουν ακριβώς πάνω στην αδυναμία των Δήμων να τους ενισχύσουν λόγω υποχρηματοδότησής τους.
Περικοπές πάσης φύσεως και απολύσεις προσωπικού καταγράφονται ήδη από τις αρχές του έτους και ιδίως από τον Σεπτέμβριο σε πολλές επιχειρήσεις Τύπου όπως ο ΔΟΛ (35 απολύσεις), η Ελευθεροτυπία (39), ο Πήγασος (άνω των 40). Όπως ενημέρωσε ο Φ. Μπόμπολας την Ένωση Προσωπικού (ΕΠΗΕΑ) στο επόμενο 3μηνο προτίθεται να προχωρήσει σε οικονομικό «συμμάζεμα». Στο επόμενο έτος έχει στόχο να εξοικονομήσει περί τα 4 εκ. ευρώ από μισθοδοσία προσωπικού, που σημαίνει από 60 έως 160 απολύσεις. «Συμμάζεμα» μετά τις εκλογές ανακοίνωσε και η ιδιοκτησία της εφημερίδας «Ελεύθερος». Τα κανάλια εργάζονται στις περισσότερες των περιπτώσεων με προσωπικό «ασφαλείας», ενώ μεγάλο μέρος του οπτικού υλικού τους το παίρνουν δωρεάν από την ΕΡΤ.
Η κρίση αποτυπώνεται και στην Ένωση των εκδοτών (ΕΙΗΕΑ) η έμεινε ακέφαλη: την παραίτηση του προέδρου Σταύρου Ψυχάρη ακολούθησε σαν ντόμινο η παραίτηση και των άλλων τεσσάρων μελών του Δ.Σ., Δημήτρη Ρίζου, Αλέξη Ζαούση, Φώτη Μπόμπολα, Ειρήνης Αθανασιάδου. Νέα Γενική Συνέλευση των μελών της ΕΙΗΕΑ έχει οριστεί για τις 16 Νοεμβρίου, προκειμένου να εκλεγεί νέο Δ.Σ. Την παραίτηση Ψυχάρη προκάλεσε η εκτίμηση του ότι δεν υπάρχουν ελπίδες διεξόδου από το «τσουνάμι» που αναμένεται στον Τύπο, το οποίο δεν θέλει ο ίδιος να χρεωθεί: οι εκδότες δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους και να καταλήξουν σε κοινή γραμμή, οι δημοσιογράφοι σκληραίνουν τη στάση τους (ιδίως μετά το non paper) ενώ και η κυβέρνηση δεν δείχνει διάθεση συνεργασίας για να στηρίξει τον Τύπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: