mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Κάποιος από την κυβέρνηση "λιγουρεύεται" τα 300 εκ. της ΕΡΤ

Αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί το παιχνίδι που παίζεται τις τελευταίες μέρες. Και εξηγούμαστε. Η ΕΡΤ δεν χρηματοδοτείται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έχει όμως βρέξει-χιονίσει έσοδα 300 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως από το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Την πληρώνει βεβαίως για να κάνει συγκεκριμένα πράγματα. Και αντί να συζητάμε για το τι δεν κάνει και που τρώει τα δικά μας λεφτά, αρχίσαμε να συζητάμε για τα σωρευμένα χρέη της (από το 1990 και μετά) για να μπει η τρόϊκα και να γίνουν απολύσεις (οι οποίες και φυσικά έγιναν ήδη, για να μην ξεχνιόμαστε).

Η διοίκηση στο μεταξύ η οποία υποτίθεται πως είχε λάβει εγγυήσεις ότι η κρατική TV θα μείνει εκτός της οικονομικής λαιμητόμου, αντιδρά. Με τη σημερινή της ανακοίνωση (μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω) εξηγεί γιατί κατά τη γνώμη της δεν μπορεί να λογαριαστεί ως "ελλειμματική". Έλα όμως που αυτά τα στοιχεία τα δίνουν στη Eurostat οι υπηρεσίες της ελληνικής κυβέρνησης! Άρα κάποιοι από την κυβέρνηση Παπανδρέου σπρώχνουν υποχρεωτικά την ΕΡΤ στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων(απολύσεις, συρρικνώσεις, λουκέτα, κ.λ.π). Μπορεί τελικά όλα να είναι προσυμφωνημένα. Αλλά  για όλους εμάς τους πολίτες, για εμάς που την πληρώνουμε,σημασία έχει να υπερασπίσουμε αυτό που θέλουμε από αυτήν. Πρόγραμμα και υπηρεσίες διαφορετικές από αυτές που δίνουν (και δεν θα δίνουν πια) τα ιδιωτικά κανάλια.




Σχετικά με αναφορές δημοσιευμάτων ότι, βάσει έρευνας της Eurostat, η ΕΡΤ Α.Ε. εντάσσεται στις ΔΕΚΟ που συμμετέχουν και επηρεάζουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, για την πλήρη και ορθή ενημέρωση όλων τονίζονται τα ακόλουθα :

Στις 31/12/2009 τα συσσωρευμένα χρέη της ΕΡΤ ήταν 112 εκατ. ευρώ και οι συσσωρευμένες ζημίες 119 εκατ. ευρώ.
Στις 31/10/2010 τα χρέη της ΕΡΤ διαμορφώθηκαν στα 45 εκατ. ευρώ και οι ζημίες μειώθηκαν κατά 22 εκατ. ευρώ και έως τη λήξη της χρήσης 2010 (31/12/2010) είναι διασφαλισμένη η περαιτέρω ουσιαστική μείωση των χρεών και ζημιών.
Η πορεία ταχύτατης οικονομικής εξυγίανσης της ΕΡΤ είναι δεδομένη και στηρίζεται στη δημιουργία πρωτογενών ετησίων πλεονασμάτων. Το πραγματικό ταμειακό πλεόνασμα στις 31/12/2010 θα διαμορφωθεί σε ποσό πλέον των 40 εκατ. ευρώ. Το ίδιο ποσοτικό πλεόνασμα θα διαμορφωθεί και κατά τη χρήση του 2011, με αποτέλεσμα να έχουν εντός του 2012 ουσιαστικά εξαλειφθεί τα χρέη και να είναι δευτερεύον οικονομικό στοιχείο οι όποιες λογιστικά διατυπούμενες ζημίες, δεδομένου μάλιστα του από ετών καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της ΕΡΤ Α.Ε., ποσού 259 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται για άλλη μια φορά ότι, η ΕΡΤ έχει από τον Ιούλιο 2010 πρόσθετη ανοικτή γραμμή χρηματοδότησης-δανείου με πλαφόν 30 εκατ. ευρώ και επιτόκιο (spread) 3% πλέον Euribor, χωρίς εγγύηση του Δημοσίου, που είναι χαρακτηριστικό υγιούς και ασφαλούς οικονομικής επιχείρησης, το δε μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού δεν έχει μέχρι σήμερα χρειασθεί να αναλάβει και ούτε προβλέπεται για το προσεχές διάστημα.
Στη δημιουργία αυτών των πλεονασμάτων και στην οικονομική εξυγίανση συμβάλλουν κατά ποσοστό περίπου 60% οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ μέσω της περικοπής των αμοιβών τους, όταν μάλιστα δεν έλαβαν αυξήσεις κατά το 2009, σε αντίθεση με όλους τους άλλους εργαζόμενους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και του ιδιωτικού τομέα.
Τα σχηματιζόμενα σημαντικά οικονομικά πλεονάσματα, εκτός από τη χρήση τους για την κάλυψη των χρεών και ζημιών, δίνουν τη δυνατότητα άμεσων επενδύσεων σε ποιοτικό πρόγραμμα και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, ώστε η ΕΡΤ να εκπληρώνει τους σκοπούς της και να επιστρέψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στους πολίτες την εισφορά τους. (3,88 Ευρώ μηνιαία για κάθε μετρητή της ΔΕΗ)
Με βάση όλα ανεξαιρέτως τα συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία και τα διεθνή λογιστικά πρότυπα η ΕΡΤ Α.Ε. δεν είναι «προβληματική» οικονομικά και διαχειριστικά εταιρεία.
Τονίζεται ότι μπορούν και πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για την περαιτέρω εξυγίανση, οικονομική και λειτουργική, και την ανάπτυξη της ΕΡΤ. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση καταβάλλεται, και θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση να καταβάλλεται, κάθε προσπάθεια.

3 σχόλια:

Menelaos K. είπε...

Μια παρατηρηση: τα ευρώ που μαζευει η ΕΡΤ ετησιως ειναι 300 εκατομμύρια και όχι 300 δισεκατομμύρια.

Matina Pap είπε...

Και δεν ήταν το μόνο λάθος, όπως εκ των υστέρων διαπίστωσα. Ευχαριστώ πάντως για την παρατήρηση...

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΣΚΕ-ΕΡΤ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ
... Στο χώρο μας με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, αντί για τις προεκλογικές της δεσμεύσεις βιώσαμε την αδιαφορία, την απαξίωση και τον επιχειρούμενο μαρασμό της ΕΡΤ. Μετά τις δηλώσεις περί «μιας μικρής και ευέλικτης ΕΡΤ» και την απίστευτη επίθεση των ιδιωτικών συμφερόντων των μεγαλοεργολάβων καναλαρχών, ήρθε να προστεθεί και η περίφημη έκθεση του, συνήθους «λαγού», Προβόπουλου που λειτούργησε ως προάγγελος των δημοσιευμάτων περί δήθεν «ελλειμματικής» ΕΡΤ με απώτερο σκοπό τη συρρίκνωσή της.
Οι προτάσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος μας βρίσκουν ιδεολογικά αντίθετους, γιατί στην ουσία υποτάσσουν στη λογική της αγοράς ακόμη και τη μαζική πολιτιστική-ενημερωτική και ψυχαγωγική κουλτούρα της κοινωνίας μας.
Στα πλαίσια αυτά μέσα από ένα καταιγισμό δημοσιευμάτων και τηλεοπτικών εκπομπών, επιχειρείται η απαξίωση τόσο της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης όσο και των εργαζομένων σε αυτή.
Όμως όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, αρνούμαστε να αντιμετωπιζόμαστε ως συλλήβδην απατεώνες και πλουτίζοντες κρατικοδίαιτοι. Εργαζόμαστε στην ΕΡΤ, για την ΕΡΤ και όχι για τις όποιες διοικήσεις, οι οποίες έχουν κατά καιρούς αναλάβει τα ηνία της εταιρίας.
Επαναλαμβάνουμε: Η ανάθεση εξωτερικών παραγωγών με αμοιβές–πρόκληση για την αγορά και η συμπίεση του κόστους της εσωτερικής παραγωγής είναι πρόκληση για τους εργαζόμενους και αυτό πρέπει να σταματήσει, γιατί το κοινωνικό σύνολο αποτελεί το βασικό χρηματοδότη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΤΡΩΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΛΟΥΤΟ
Ακόμη: Η ανάθεση ραδιοτηλεοπτικού έργου σε ιδιώτες πρέπει να διέπεται από το νομικό καθεστώς που επιβάλλεται για τις δραστηριότητες αυτές, ειδικά σε ότι αφορά το απασχολούμενο προσωπικό (αμοιβές, ασφάλιση, ύπαρξη τυπικών προσόντων εργαζομένων κ.λπ.) και επιπλέον να ανατίθενται τέτοιου είδους δραστηριότητες σε ιδιωτικές επιχειρήσεις αποκλειστικά και μόνο αν υπάρχει ανάγκη και εφ’ όσον φυσικά έχει αξιοποιηθεί στο 100% το υπάρχον δυναμικό της ΕΡΤ. Περιθώρια βελτίωσης της παραγωγής, της οργάνωσης, και της ορθολογικότερης χρήσης του μέσου υπάρχει.
Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Από τη στάση όχι μόνο των κορυφαίων στελεχών μας, αλλά του συνόλου του προσωπικού της ΕΡΤ, του στελεχιακού δυναμικού και βεβαίως των συλλογικών εκφράσεών μας στους κοινωνικούς χώρους, θα εξαρτηθεί η παρεμβατικότητα της παράταξης που απαιτείται για να γίνει αξιόμαχη, αξιόπιστη, νικηφόρα. Γιατί σίγουρα η ΠΑΣΚΕ, η μεγάλη παράταξη του κόσμου της μισθωτής εργασίας αποτελεί τη πολιτικοσυνδικαλιστική έκφραση του ΠΑΣΟΚ στην εργασία. Είναι η φωνή της κοινωνίας και των εργαζομένων μέσα στο κόμμα και επ’ ουδενί το αντίθετο. Μένει λοιπόν να επαναφέρουμε το κόμμα στις διακηρυγμένες αρχές του, γιατί παρατηρούμε δραματική εκτροπή από αυτές. Αυτή η «φωνή» μας σ’ αυτή την κρίσιμη φάση πρέπει ν’ ακουστεί καθαρή και στεντόρεια. Ν’ απαιτήσει καθαρή πολιτική, καθαρές δημοκρατικές διαδικασίες μακριά από τον οπαδισμό και τις τεχνικές της εξουσίας.
Επισημαίνουμε πως ουδείς εκ των κορυφαίων στελεχών νομιμοποιείται να ισχυριστεί «άγνοια κινδύνου». ΟΛΟΙ Ν’ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ. ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΠΑΣΚΕ είναι να μην παραιτηθεί από την δυνατότητα αντίδρασης απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε. Η παραίτηση οδηγεί στην αδιαφορία, η οποία δεν είναι μόνο αμάρτημα είναι και τιμωρία. Η ΠΑΣΚΕ-ΕΡΤ είναι ταγμένη στον αγώνα για μια δικαιότερη κατανομή του πλούτου αυτής της χώρας. Διαφορετικά θα τους γυρίσουμε την πλάτη. Η αντίδρασή μας απέναντι στα μέτρα είναι η ύψιστη μορφή πατριωτισμού από το συνδικάτο. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να διαλύσει την Ελληνική Κοινωνία και να την παραδώσει βορρά στα τρωκτικά της παγκόσμιας Ολιγαρχίας στο όνομα της όποιας «κρίσης τους».
Συμπερασματικά: Αυτή η πολιτική δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι καθήκον όλων μας να αντιδράσουμε στα καταστροφικά μέτρα Και πρέπει να αντιδράσουμε τώρα!
Απαιτούμε: Η Διοίκηση της ΕΡΤ και τα αρμόδια Υπουργεία να υπερασπίσουν τα συμφέροντα της ΕΡΤ και του Ελληνικού Λαού.
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΣΚΕ-ΕΡΤ