mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Όταν το παρελθόν διδάσκει ή γιατί δεν μπορούμε να πούμε πως δεν ξέραμε

Σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι τα 13 σωματεία καλούν σε συγκέντρωση έξω από το κτίριο του ΣΚΑΙ για να μην περάσει η απόπειρα της ιδιοκτησίας να καταργήσει de facto τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Πολλοί ρωτάνε μα, πως είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο αφού δεν υπάρχει νόμος που να καλύπτει τις νέες μορφές εργασιακών σχέσεων τις οποίες παραγγέλνει το πλαίσιο της τρόϊκας. Η απάντηση είναι εύκολη. Με μια θολή κίνηση σε θεσμικό επίπεδο, επιχειρεί να υφαρπάξει τη συναίνεση των εργαζομένων του για να κατοχυρώσει τις κλαδικές ή ατομικές συμβάσεις. Είναι ενδεικτικό ότι στους τεχνικούς έστειλε έγγραφο διαβούλευσης για εκ περιτροπής εργασία, επειδή υπάρχει συλλογική σύμβαση εγκεκριμένη από τον ΟΜΕΔ.Εξάλλου κινήσεις περικοπών και μειώσεων που έχουν κατοχυρώσει την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων έγιναν πολλές χωρίς τα σωματεία μας να αντιδράσουν, ως όφειλαν. Τα παραδείγματα του ΑΝΤ1, Star, κ.λ.π είναι χαρακτηριστικά. Και τώρα οι περικοπές σε Σαββατοκύριακα πηγαίνουν στο κραταιό Mega ενώ στον ΑΝΤ1 φημολογείται νέος γύρος συρρίκνωσης της ενημέρωσης.
Στο "ψαχτήρι" των αλλαγών στα ΜΜΕ το 2010 βρήκα το παρακάτω κείμενο από την παράταξη "Παρατύπως" http://paratypos.blogspot.com στον περιοδικό Τύπο.
 Περιγράφονται με ακρίβεια όλα όσα είχαν συμβεί ως τον Απρίλιο του 2010.

Από τότε: Απολύθηκαν οι 1.100 συμβασιούχοι από την ΕΡΤ εκ των οποίων το 65% δεν έχει άλλη δουλειά. Μπήκε "λουκέτο" στην Απογευματινή με τη επιχείρηση δόλιας πτώχευσης του Κ. Σαραντόπουλου. Έγιναν δεκάδες απολύσεις σε όλες τις εφημερίδες, μεγάλες και μικρές και τα περιοδικά σε όλους τους κλάδους. Στις περισσότερες εφημερίδες γίνεται στάση πληρωμών.
Και έρχονται κι άλλα. Πιο επώδυνα. ΔΟΛ, Alter, Δημοτικά ΜΜΕ....
Για να αποδειχθεί πως ο τίτλος εκείνου του ρεπορτάζ του Απριλίου "Εργαζόμενοι στη σκοτεινή πλευρά των Μέσων" ήταν μόνο η αρχή.
Δεν υπάρχει λοιπόν καιρός για δάκρυα. Αν είναι να γίνει κάτι, να αποκτήσει ο κλάδος φωνή πρέπει να γίνει τώρα. 



Εργαζόμενοι στη σκοτεινή πλευρά των Μέσων Ενημέρωσης


Τώρα που σκάει η φούσκα του Τύπου, αποκαλύπτεται η «γύμνια του βασιλιά», αφήνοντας να φανεί ένα τοπίο που όλο και περισσότερο φαντάζει βομβαρδισμένο. Όχι τόσο με την έννοια των απωλειών που παρουσιάζουν σε τζίρους και κέρδη οι επιχειρηματίες των media - αυτοί εξάλλου μετά την περίοδο του ραγδαίου πλουτισμού, μπορούν εύκολα να αντέξουν και πρόσκαιρα άσχημα οικονομικά αποτελέσματα. Ο λόγος γίνεται κυρίως για το εφιαλτικό τοπίο που βιώνουν επιδεινούμενο πλέον, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης.

Από πέρυσι φαινόταν ότι το 2010 θα εντείνονταν οι επιχειρηματικές ανακατατάξεις, που θα άφηναν εκτεθειμένους (πάντα) τους εργαζόμενους στα Μέσα, να «πληρώνουν τη νύφη», βλέποντας τις συνθήκες εργασίας τους να επιδεινώνονται διαρκώς. Έτσι, από τη μια βλέπει κανείς έντυπα να ανοιγοκλείνουν, κεφάλαια να πηγαινοέρχονται και νεόκοπους εκδότες να σαρώνουν την αγορά των media. Από την άλλη, οι απολύσεις (κανονικές και «εθελούσιες»), η μετατροπή των εργασιακών σχέσεων σε... ελευθεροεπαγγελματικές (σε «μπλοκάκι»), οι οφειλές δεδουλευμένων έως και αρκετών μηνών και ό,τι άλλο κατεβάσει η φαντασία των ιδιοκτητών ΜΜΕ, είναι καθημερινό πλέον φαινόμενο στο καταθλιπτικό για τους εργαζόμενους σκηνικό των Μέσων. Δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικό προσωπικό έχουν περάσει ολοκληρωτικά στο φάσμα της ανασφάλειας και ή παραμένουν στον κλάδο υπό άθλιες συνθήκες δουλειάς ή εκπαραθυρώνονται ως πλεονάζον έξοδο...
Ας δούμε ενδεικτικά, μερικά στιγμιότυπα του πρώτου τριμήνου του 2010.

- Το τελευταίο επεισόδιο στο χώρο των ΜΜΕ αφορούσε το συγκρότημα του ΔΟΛ, όπου στις απολύσεις προηγούμενων μηνών ήρθε να προστεθεί το «αίτημα» της Διοίκησης για 20% μείωση προσωπικού, κάτι το οποίο αποσοβήθηκε προσωρινά, μετά την απεργία που έγινε στον ΔΟΛ στις 9 Μάρτη. Ταυτόχρονα, το συγκρότημα άλλαξε τον τρόπο καταβολής των μισθών προκειμένου να ωφεληθεί την καταβολή μισού μισθού (πολλαπλασιάστε το επί 700 εργαζόμενους και θα βρείτε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ όφελος).

- Τα κακά νέα έρχονταν όμως από τις αρχές του έτους από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, όπου τα άσχημα οικονομικά μεγέθη έφερναν μαζί τους φήμες για περικοπές προσωπικού έως και 30%, εν μέσω «διαρροών» για εξαγορά της εφημερίδας. Προς το παρόν, έχουμε μόνο... παράπλευρες απώλειες, αφού η εφημερίδα διέκοψε τη συνεργασία της με περιοδικά που έμπαιναν ένθετα σε αυτήν: Exodos και Grazia, που ανήκαν αντίστοιχα στον όμιλο ANT1 και τον όμιλο Φιλιππόπουλου (πρόεδρος των εκδοτών του περιοδικού Τύπου) έκλεισαν και άφησαν στο δρόμο περισσότερους από 30 εργαζόμενους.

- Στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ο εκδότης-κατασκευαστής βγήκε προ ημερών με τη γραμμή ότι λόγω οικονομικών προβλημάτων θα σταματήσει να πληρώνει δηλώνοντας «αδυναμία να καταβάλλει κανονικά τα δεδουλευμένα», ενώ το κυριακάτικο φύλλο φημολογείται ότι πνέει τα λοίσθια.

- Στην τηλεόραση του ALPHA απετράπη τελευταία στιγμή και μετά από συντονισμένες ενέργειες των εργαζομένων η περικοπή των προσαυξήσεων στην κυριακάτικη εργασία και η αντικατάστασή τους με ρεπό (κάτι που έχει ήδη γίνει παρανόμως στον ΑΝΤ1 εδώ και περίπου ένα χρόνο).

- Στον όμιλο ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ο εκδότης Γ. Ανεμοδουράς βρήκε τον τρόπο να δανείζεται άτοκα από τους εργαζομένους του, εφόσον τους χρωστάει δεδουλευμένα 4,5 μηνών. Οι 115 εργαζόμενοι, εκτός από απλήρωτοι είναι και όμηροι, καθώς ο Ανεμοδουράς ανακάλυψε από πέρσι το καλοκαίρι τη... χαρά του εργοδότη: εντάχθηκε στο καθεστώς προστασίας από πιστωτές, του Άρθρου 99, για να μην μπορεί να του διεκδικεί κανείς χρήματα και περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. Παρόλο που το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 30%, και παρόλο που ο όμιλος είναι περίπου μονοπώλιο στα κοριτσίστικα περιοδικά και στα σταυρόλεξα (η μείωση των πωλήσεών του κινείται περίπου στο μέσο όρο της μείωσης που παρουσιάζουν όλα τα περιοδικά), ο εργοδότης συνεχίζει την πρακτική να πληρώνει μισθούς κάθε 40-45 μέρες (ή όταν... έχει), διευρύνοντας έτσι κάθε μήνα το ποσό που οφείλει στους εργαζομένους.

- Εργασιακές αυθαιρεσίες καταγγέλλονται και για ακόμη μία εταιρεία που εκδίδει περιοδικά. Όπως λένε οι εργαζόμενοι, η Option Press (περιοδικά αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας) έχει μειώσει κατά πολύ το προσωπικό τους τελευταίους μήνες, εξωθεί συστηματικά εργαζομένους σε παραίτηση, μεταφέρει σε άλλη εταιρεία του ίδιου εκδότη υπαλλήλους χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν ή βάζοντάς τους να υπογράψουν χαρτί «οικειοθελούς αποχώρησης» από την πρώτη εταιρεία, δεν εφαρμόζει Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Μετά από όλα αυτά, είναι απλώς παρωνυχίδα ότι η Option Press δεν πληρώνει (φυσικά) υπερωρίες και εκτός έδρας...

- Στη Μυτιλήνη οι εργαζόμενοι στα ΑΙΟΛΙΚΑ ΝΕΑ και στα ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΑΙΟΛΙΚΑ (δυο άκρως υγιείς επιχειρήσεις, που προσφάτως γιόρτασαν με μεγάλη επισημότητα τα 20 χρόνια τους) πήγαν μια ωραία μέρα στην εργασία τους και βρήκαν τα γραφεία κλειδωμένα και μάλιστα με νέες κλειδαριές. Οι εκδότες ανακοίνωσαν μάλιστα ότι «με το υπάρχον προσωπικό δεν ήταν δυνατόν να συνεχιστεί η έκδοση»... Το έγκλημα των εργαζομένων ήταν ότι διεκδικούν να αμείβονται με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις για την ειδικότητά τους.

- Στο συγκρότημα Αλαφούζου, η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ανέστειλε την έκδοση του ενθέτου για το αυτοκίνητο και πέταξε (βεβαίως) στο δρόμο τους εργαζομένους, ενώ η συζήτηση που γίνεται αυτό τον καιρό κάνει λόγο για νέες περικοπές προσωπικού ή μετατροπές εργασιακών σχέσεων σε «μπλοκάκια».

- Το κόλπο της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας επιλέγει η εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ για να μειώσει το κόστος. Αντί να προχωρήσει σε πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» (που έχει ορισμένο κόστος) ή να περιμένει την κυβερνητική απόφαση για «απελευθέρωση απολύσεων», προχωρά σε υποχρεωτική διαθεσιμότητα των εργαζομένων. Έτσι, ανά 15ήμερο εναλλάσσονται οι «διαθεσιμότητες» (οι μισοί εργαζόμενοι εκτός δουλειάς με μισή αμοιβή και οι άλλοι μισοί στη δουλειά), για να έχει ο εργοδότης μια γενναία μείωση του συνολικού μισθολογικού κόστους, τουλάχιστον 25%.

- Σε δύσκολη κατάσταση έχουν περιέλθει και οι εργαζόμενοι στις ξενόγλωσσες εφημερίδες που εκδίδει η εταιρεία Διεθνές Δίκτυο Μέσων. Με το πρόβλημα να έχει ξεκινήσει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σήμερα να τους οφείλονται δεδουλευμένα αρκετών μηνών, αντιμετωπίζοντας το «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» του εργοδότη.

- Τα πρώτα τρία χιλιάρικα μετά από 11 μήνες απληρωσιάς πήραν πρόσφατα οι εργαζόμενοι του δημοτικού ραδιοφώνου ΞΕΝΙΟΣ. Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε να γίνει τριμερής συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας.

- Φαίνεται ότι στην εβδομαδιαία εφημερίδα ΑΞΙΑ, αυτοί που δεν έχουν καμία... αξία είναι οι εργαζόμενοι. Όπως καταγγέλλεται, καταστρατηγούνται δικαιώματα, δεν τηρούνται οι συλλογικές συμβάσεις, τα ωράρια είναι εξαντλητικά, ενώ άρχισαν και οι καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων. Καθυστερήσεις που άγγιξαν και το δίμηνο, ή και το εξάμηνο για συνεργάτες της εφημερίδας που εργάζονται με "μπλοκάκι". Τα πράγματα βέβαια δεν είναι τόσο άσχημα για την εταιρεία, αφού ο εκδότης ετοιμάζει τώρα να κυκλοφορήσει αθλητική εφημερίδα.

Κι αυτά είναι μόνο μερικά δείγματα. Όπως γίνεται αντιληπτό, για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ το μέλλον σκοτεινιάζει όλο και περισσότερο, αφήνοντας στη φωτεινή πλευρά των Μέσων Ενημέρωσης ελάχιστους χρυσοπληρωμένους μεγαλοδημοσιογράφους με ατομικά συμβόλαια τα οποία έχουν εξασφαλίσει προσφέροντας πολλαπλές εκδουλεύσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια: