mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Λίγο πριν τη συζήτηση για τις "κατευθυνόμενες ειδήσεις"

 Μεγάλες δόξες για την ΕΡΤ αλλά χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.
Στο συνέδριο της EBU «News Xchange 2010» σήμερα μίλησε ο πρωθυπουργός και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΡΤ ζήτησε από τα διεθνή Μέσα "να πουν όλη την ιστορία" για την Ελλάδα.  Το πρώτο θέμα που απασχόλησε τους συνέδρους από όλα τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ ήταν πως αντιμετωπίζουν τα δίκτυα της κατευθυνόμενες ειδήσεις και την έξυπνη προπαγάνδα των πολιτικών και οικοινομικών συμφερόντων.
Στο συνέδριο μίλησε και ο πρόεδρος της ΕΡΤ Θ. Παπαγεωργίου.



Η ανακοίνωση της ΕΡΤ:




 Με ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου άρχισαν σήμερα Πέμπτη 11 Νοεμβρίου στην Αθήνα και θα ολοκληρωθούν αύριο Παρασκευή 12 Νοεμβρίου οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου «News Xchange 2010», που συνδιοργανώνουν διεθνείς ειδησεογραφικοί οργανισμοί υπό την αιγίδα της EBU και με τη συνεργασία της ΕΡΤ. Στο συνέδριο, που έχει ως κεντρικό θέμα συζήτησης «Νέες πραγματικότητες, όπως αυτές διαμορφώνονται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο οπτικοακουστικό τοπίο», συμμετέχουν περισσότεροι από 400 διευθυντές ειδήσεων, αρχισυντάκτες και δημοσιογράφοι από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, εφημερίδες και ειδησεογραφικά πρακτορεία από όλον τον κόσμο.

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, τόνισε –μεταξύ άλλων- ότι «η Ελλάδα κατάφερε σε μικρό διάστημα να ανατρέψει την καθοδική της πορεία και την αρνητική της εικόνα» και επεσήμανε ότι η χώρα μας αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς και δεν υπάρχει τίποτα που να την εμποδίσει στην πορεία που έχει χαράξει.
«Δεν υπάρχουν θαύματα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, «υπάρχει η βούληση να σταθούμε στα πόδια μας» και διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση κοιτάει κατάματα τα προβλήματα και αναλαμβάνει την ευθύνη να τα αντιμετωπίσει.
Ακόμη κάλεσε τους εκπροσώπους των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης να πουν «όλη την ιστορία » γι’ αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, και είπε χαρακτηριστικά: «Η δουλειά σας είναι να είστε αντικειμενικοί και η δική μου δουλειά είναι να είμαι τίμιος απέναντί σας».
Τον Πρωθυπουργό συνόδευσε στο συνέδριο ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Τηλέμαχος Χυτήρης.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ Α.Ε. κ. Θανάσης Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στις ραγδαίες εξελίξεις και τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης στο χώρο των ΜΜΕ και έθεσε το ερώτημα εάν η επέλαση του Διαδικτύου και των Νέων Μέσων σημαίνει πώς «διανύουμε την αρχή του τέλους των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης».
Τόνισε ότι εφημερίδες, τηλεόραση και Νέα Μέσα «πρέπει και μπορούν να συνυπάρχουν» και πρόσθεσε: «Τα κλασσικά μέσα ενημέρωσης, οφείλουν ταχύτατα να προσαρμοστούν και να ανταποκριθούν στις ανάγκες της νέας εποχής. Δεν αρκούν η επιβεβλημένη τεχνολογική προσαρμογή και η οικονομική ευρωστία. Κυρίως απαιτούνται νέες αντιλήψεις, νέες ιδέες, νέες πρωτοβουλίες. Ιδίως οι δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις οφείλουν άμεσα να κινηθούν και να κατοχυρώσουν την αμεσότητα, την εγκυρότητα, την ανάλυση, τον πλουραλισμό και ενασχόληση με τα νέα θέματα της εποχής, ως κύρια χαρακτηριστικά τους. Οφείλουμε να προσφέρουμε στο τηλεοπτικό κοινό τη δυνατότητα της δικής του ελεύθερης άποψης μέσα από τα γεγονότα και πίσω από τις λέξεις και όχι να επιβάλλουμε την καθεστωτική ‘τηλεοπτική αλήθεια’».

Μεταξύ των θεμάτων που συζητούνται από τους συνέδρους, είναι οι «κατευθυνόμενες» ειδήσεις, η ισορροπία ανάμεσα στην προπαγάνδα και τη δημοσιογραφική αντικειμενικότητα, η προσέλκυση περισσότερων τηλεθεατών με τη μετάδοση «καλών ειδήσεων», η «χρηματοδότηση» του παραγόμενου τηλεοπτικού προϊόντος, οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της δημοσιογραφίας, καθώς και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στην τηλεόραση, την έντυπη δημοσιογραφία και το διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: