mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Πως φθάσαμε στο αναλογικό switch off του Υμηττού

Αναλογικό switch off σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Όλες οι εξελίξεις στην επίγεια ψηφιακή TV
Του Κωνσταντίνου Παπαβασιλόπουλου

(από το περιοδικό digitaltv info)

*Όσα συζήτησαν προεκλογικά για την ψηφιακή μετάβαση και το χρονοδιάγραμμα της ψηφιακής 

Την Πέμπτη 5 Απριλίου και μετά από διακοπή ενός χρόνου, πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών & Δικτύων (ΥΜΕΔ) η νέα συνάντηση της Ομάδας Εργασίας που είχε συσταθεί το 2011 με αρμοδιότητες τη διαβούλευση για την Ψηφιακή Μετάβαση και το Ψηφιακό Μέρισμα. Στη συνάντηση παρόντες ήταν από μεριάς ΥΜΕΔ ο Γενικός Γραμματέας κος Σωκράτης Κάτσικας, ο οποίος και προήδρευσε της συνάντησης καθώς και στελέχη της διεύθυνσης ραδιοφάσματος. Συμμετείχαν επίσης οι πάροχοι δικτύου (ΕΡΤ, Digea, Digital Union), εκπρόσωποι των περιφερειακών ενώσεων τηλεοπτικών σταθμών, στελέχη των δύο αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών (Ε.Σ.Ρ. & Ε.Ε.Τ.Τ.), εκπρόσωποι του Υπουργού Επικρατείας με αρμοδιότητα τα ΜΜΕ, εκπρόσωπος του Γ.Ε.ΕΘ.Α. καθώς και οι δύο καθηγητές που ανέλαβαν την ευθύνη σύνταξης του τελικού Ψηφιακού Χάρτη Συχνοτήτων.
Ο κος Κάτσικας επεφύλαξε στους συμμετέχοντες ένα μπαράζ ανακοινώσεων, ένα πραγματικό «βομβαρδισμό» από πρόσφατα ψηφισμένους νόμους και νομοθετικές πρωτοβουλίες, ένα fast-track νομοθεσίας. Η πραγματικότητα βέβαια είναι η πολύ μεγάλη καθυστέρηση της Ελλάδας στην Ψηφιακή Μετάβαση με αποκλειστική ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του τόπου από το 2006 και μετά. Το εάν αυτός ο νομοθετικός ορυμαγδός θα βοηθήσει, πλέον θα φανεί μόνο στην πράξη. Στην συνάντηση ο κος Γενικός ανακοίνωσε ότι:
· Στον πρόσφατο Νόμο 4053/2012 (περί ταχυδρομικών υπηρεσιών) αφενός υιοθετείται η νομοθεσία για τη διευθέτηση ζητημάτων των πάρκων κεραιών, αφετέρου εξουσιοδοτούνται οι Υπουργοί ΥΜΕΔ και Επικρατείας με αρμοδιότητα τα ΜΜΕ να αποφασίζουν για την αυτόματη παύση των αναλογικών τηλεοπτικών μεταδόσεων από συγκεκριμένο κέντρο εκπομπής, εφόσον οι τηλεοπτικοί σταθμοί από το εν λόγω κέντρο εκπέμπουν ήδη ψηφιακά.

· Το Άρθρο 8 του Νόμου 4038/2012, ο οποίος ψηφίστηκε από την Βουλή το Φεβρουάριο, δίνει περιθώριο εξαμήνου στους Υπουργούς ΥΜΕΔ και Επικρατείας με αρμοδιότητα τα ΜΜΕ να αποφασίσουν για την τελική καταληκτική ημερομηνία της οριστικής παύσης των αναλογικών μεταδόσεων σε όλη την επικράτεια (analogue switch off). Άρα πρέπει η απόφαση αυτή να βγει πριν το τέλος Αυγούστου 2012.

· Η ΚΥΑ 13971/365 της 20.3.2012 αφενός ορίζει την 6η Ιουλίου 2012 ως ημερομηνία παύσης των αναλογικών τηλεοπτικών μεταδόσεων από το κέντρο εκπομπής Υμηττού (κοινή απόφαση Βορίδη – Καψή), αφετέρου δίνει τη δυνατότητα, εφόσον υπάρχει σχετική επιθυμία, να ενταχθούν περισσότεροι από τέσσερις περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί σε κάθε έναν πολυπλέκτη (multiplex), όπως ήταν έως σήμερα το όριο βάσει του νόμου 3592/2007.

· Ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες περιέχει διάταξη που τροποποιεί το Άρθρο 13 του Νόμου 3592/2007 και στην ουσία διαχωρίζει τον πάροχο δικτύου από τον πάροχο περιεχομένου (πρέπει να είναι διαφορετικές νομικές οντότητες).

· Ο νόμος 4046/2012 (το 2ο Μνημόνιο) αναφέρει μεν ως καταληκτική ημερομηνία της οριστικής παύσης των αναλογικών μεταδόσεων σε όλη την επικράτεια την 30η Ιουνίου 2013, όμως ο κος Κάτσικας δήλωσε ότι δεν είναι δεσμευτική και ούτως ή άλλως η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι επιχειρησιακά ανέφικτο να τηρηθεί, αφού θα απαιτούσε την ενεργοποίηση 10 κέντρων εκπομπής το μήνα, εγχείρημα προφανώς ανέφικτο.

· Τέλος Σεπτεμβρίου 2012 θα είναι έτοιμος ο τελικός Ψηφιακός Χάρτης.

· Επίσης τέλος Σεπτεμβρίου κατά πάσα πιθανότητα θα παύσει η αναλογική μετάδοση από το κέντρο εκπομπής Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη.

· Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2012 πρέπει να έχει ξεκινήσει η διαβούλευση για τη διαδικασία του διαγωνισμού εκχώρησης του Ψηφιακού Μερίσματος.

Επίσης ο κος Γενικός δήλωσε ότι υπάρχουν συζητήσεις με το Γ.Ε.ΕΘ.Α., ώστε να συμφωνηθεί η μετακίνηση των Ενόπλων Δυνάμεων από τις συχνότητες 67-69 που θα αποδοθούν για Ψηφιακό Μέρισμα. Πιο πιθανή εξέλιξη είναι να δοθούν οι συχνότητες 758-790 MHz (κανάλια 57-60).

Ακολούθως ο κος Κάτσικας παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης της εταιρείας Analysys Mason για την αποτίμηση της αξίας του Ψηφιακού Μερίσματος και της βέλτιστης επιλογής για την απόδοσή του. Ο κος Γενικός εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι το πιο ελκυστικό σενάριο από αυτά που αναλύει η εταιρεία, είναι το σενάριο 2b, δηλαδή η απόδοση των συχνοτήτων 790-862 MHz των UHF προς χρήση για ασύρματες ηλεκτρονικές ευρυζωνικές υπηρεσίες. Το εναπομείναν φάσμα θα χρησιμοποιηθεί για τηλεοπτικές μεταδόσεις (470-790 MHz) μέσω οκτώ (8) πολυπλεκτών, που θα προσφέρουν κανάλια τόσο συμβατικής (SD) όσο και υψηλής (HD) ευκρίνειας. Ο κος Κάτσικας είπε ότι τα τέλη χρήσης του φάσματος των συχνοτήτων που θα επιβαρύνουν τους τηλεοπτικούς σταθμούς, θα αποτελέσουν ζήτημα νέας διαβούλευσης, αλλά φρόντισε να καθησυχάσει τους σταθμούς τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αιφνιδιάσει κανέναν. Για το ζήτημα που έχει προκύψει με την ΚΥΑ που ορίζει την 6η Ιουλίου 2012 ως ημερομηνία παύσης των αναλογικών μεταδόσεων από τον Υμηττό, ο κος Γενικός έγινε δέκτης παραπόνων τόσο από την ΕΡΤ, όσο και από περιφερειακούς σταθμούς. Ο ίδιος δήλωσε ότι ενώ τυπικά η απόφαση μπορεί να αλλάξει, πρακτικά ο ίδιος θεωρεί ότι δε θα αλλάξει και ότι οι ανησυχίες της ΕΡΤ δεν είναι δικαιολογημένες. Τόνισε μάλιστα ότι σε περίπτωση που κάποιοι τηλεθεατές δεν επιθυμούν να αγοράσουν αποκωδικοποιητή, τότε έχουν την επιλογή να στρέψουν την κεραία τους προς την Πάρνηθα (κάτι αδύνατον κατά την γνώμη μας)! Επίσης ο κος Κάτσικας τόνισε ότι ο σχεδιασμός αυτός δεν μπορεί να αλλάξει, διότι ακολουθεί το Σεπτέμβριο ο Χορτιάτης που είναι πιο δύσκολο εγχείρημα από τον Υμηττό (αφού στην περίπτωση του Χορτιάτη δεν υπάρχει κέντρο εκπομπής που να συνεχίσει την αναλογική μετάδοση, όπως η Πάρνηθα στην Αττική) και συνεπεία αυτών ο Υμηττός πρέπει να «σβήσει» το αναλογικό σήμα τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Άλλωστε μεσολαβούν εκλογές και η έκδοση νέας ΚΥΑ είναι πολύ δύσκολη υπόθεση.

Τέλος ο κος Κάτσικας παρουσίασε τους αναδόχους του έργου της σύνταξης του τελικού Ψηφιακού Χάρτη Συχνοτήτων για την Ψηφιακή Μετάβαση καθηγητές κκ Φ.Κωνσταντίνου και Α.Κανάτα. Ο κος Κανάτας παίρνοντας το λόγο σημείωσε ότι ο Χάρτης θα διατηρήσει και τα 157 κέντρα εκπομπής της μελέτης Καψάλη και θα διερευνήσει τη δυνατότητα πιθανής προσθήκης νέων κέντρων εκπομπής. Συμπλήρωσε ότι ο Χάρτης θα σχεδιασθεί με βάση τα 34 allotments τα οποία αποδόθηκαν στην Ελλάδα από τη Διεθνή Σύμβαση της I.T.U. στη Γενεύη το 2006. Ακολούθως ο κος Γενικός έδωσε στη δημοσιότητα το σχετικό χρονοδιάγραμμα :

· Μέσα Μαΐου : αναφορά με λεπτομερή περιγραφή των βασικών αρχών της σχεδίασης.

· Μέσα Αυγούστου : τελική έκδοση του Χάρτη Συχνοτήτων.

· Μέσα Σεπτεμβρίου : διεξαγωγή δημόσιας διαβούλευσης.

Ο κος Κάτσικας δήλωσε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο να διατηρηθεί ο αριθμός των οκτώ (8) πολυπλεκτών ανά allotment (πιθανότατα να είναι λίγο λιγότεροι, δηλαδή επτά, σε παραμεθόριες περιοχές). Ο κος Γενικός προειδοποίησε ότι είναι πολύ πιθανό για λόγους που άπτονται του διεθνούς συντονισμού μέσω I.T.U. με τις όμορες τηλεπικοινωνιακά χώρες της Ελλάδας, οι πάροχοι δικτύου να λάβουν εντολή από το Υπουργείο να αλλάξουν συχνότητα (εννοείται από αυτή που τους έχει αποδώσει ο μεταβατικός χάρτης). Επομένως πρέπει οι πάροχοι να διαθέτουν την ευελιξία να συνεργαστούν με το Υπουργείο. Ο κος Κάτσικας έκλεισε την εκτενή παρουσίασή του λέγοντας ότι στο Υπουργείο έχει υποβληθεί και νέα μελέτη που αφορά το φάσμα συχνοτήτων των FM (βέβαια η Ψηφιακή Μετάβαση του ραδιοφώνου είναι ακόμα μακριά).

Δεν υπάρχουν σχόλια: