mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Τα "ασφαλή" δημοσιογραφικά ταμεία όμορφα καίγονται

Είναι φανερό πως η γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ της 23ης Ιούνη θέτει νέα δεδομένα για τον κλάδο των ΜΜΕ. Στο επίκεντρο της  μαζικής γενικής συνέλευσης  μπήκαν οι χειρισμοί της διοίκησης στο ζήτημα των αποθεματικών του ταμείου. 115 εκατ. ευρώ προ "κουρέματος" PSI στις 9 Μαρτίου 2012, 56 εκατ. μετά PSI. Η διοίκηση επέλεξε να γνωστοποιήσει την τακτική της με ένα εκφοβιστικό τρομοκρατικό μήνυμα στα 20.000 μέλη της (Πανστρατιά, κ.λ.π) έναντι των επιπτώσεων του PSI -το οποίο όμως αποδέχθηκε τους δυο προηγούμενους μήνες- έντεκα ολόκληρες μέρες μετά τη γραπτή ενημέρωση της Τράπεζας της Ελλάδας ότι ο λογαριασμός των αποθεματικών του ταμείου έχει μόλις 5,6 εκατ. ευρώ. 7 Ιουνίου ενημερώθηκε ο ΕΔΟΕΑΠ, 18 Ιουνίου έγινε γνωστό.
Η ανταπάντηση της Τράπεζας της Ελλάδας και η παρέμβαση του εισαγγελέα δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κλίμα που ξέσπασε βουερά στη γενική συνέλευση.


Στη θυελλώδη, επεισοδιακή διαδικασία καταδείχθηκε πως η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ γνώριζε εξαρχής πως οι διαδοχικές αναλήψεις που έκανε από το λογαριασμό της στην Τράπεζα της Ελλάδος μετά το "κούρεμα", ύψους 25 εκατ. ευρώ, προερχόταν από τα Νέα Ομόλογα του δημοσίου μετά PSI. Και άρα ήξερε πως πρόκειται για "σπάσιμο"-ρευστοποίηση τους. (Αν λέει πως δεν γνώριζε πρόκειται για ανικανότητα;).
Γιατί το γνώριζε ενώ η πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Ελένη Σπανοπούλου επέμενε δημαγωγικά πως δεν αναγνωρίζει πολιτικά το PSI και "λεφτά έδωσε ο οργανισμός στην Τράπεζα της Ελλάδας λεφτά θα πάρει"; 
Μα, γιατί στην ανακοίνωση του ΕΔΟΕΑΠ στις 24 Απριλίου 2012, στο απόσπασμα του προϋπολογισμού για το 2012 αναγράφεται ξεκάθαρα πως μετά το PSI o ΕΔΟΕΑΠ έχει πλέον διαθέσιμα αποθεματικά 56 εκατ. ευρώ και με αστερίσκο** αναλυόταν η τοποθέτηση των αποθεματικών αυτών σε "ρευστό" 22 εκατ. και το υπόλοιπο σε Νέα Ομόλογα του δημοσίου.
Και όχι μόνο. Η ίδια η πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ μιλώντας κάποια στιγμή για το σχέδιο της διοίκησης απέναντι στους "αλήτες" -όπως τους χαρακτήρισε- της τράπεζας της Ελλάδας και της μνημονιακής κυβέρνησης, είπε πως μόνο με τη γραπτή παραδοχή της Τράπεζας Ελλάδος ότι ο ΕΔΟΕΑΠ έχει μόλις 5,6 εκατ. ευρώ υπάρχουν αποδείξεις για τις νομικές κινήσεις του ταμείου! 
Τα όσα συνέβησαν στη 10ωρη γενική συνέλευση, κυρίως τα ερωτήματα που δεν κατόρθωσε να απαντήσει πειστικά η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, σηματοδοτούν σημαντικές εξελίξεις. Για την κατεύθυνση που αυτές οι εξελίξεις θα έχουν, αξίζει να επισημανθούν ορισμένα κομβικά θέματα.
Η κυβερνητική απόφαση για το PSI των ασφαλιστικών ταμείων ξεσήκωσε τον περασμένο Μάρτιο τον δημοσιογραφικό κλάδο. Τόσο οι διοικήσεις των δημοσιογραφικών ταμείων όσο και τα συνδικαλιστικά σωματεία επέλεξαν εν γνώσει τους την οδό της διαπραγμάτευσης έναντι ανταλλαγμάτων. Με τους σήμερα χαρακτηριζόμενους από τους ίδιους, ως "αλήτες".
Στις προτάσεις για μαχητικές κινητοποιήσεις και ξεσηκωμό του κλάδου, η απάντηση ήταν είτε πως το δημοσιογραφικό ταμείο δεν κινδυνεύει (!) είτε πως υπάρχουν "φίλοι" μας με τους οποίους συζητάμε.
Στην πρώτη φάση εκείνων των συζητήσεων ο μεν ΕΔΟΕΑΠ παζάρευε να πάρει τη διαχείριση ενός νοσοκομείου όπως π.χ. το Ερρίκος Ντυνάν, οι δε "διαπραγματευτές" του κλάδου με τη συμμετοχή και παραταξιακών στελεχών από τα σωματεία ζητούσαν την ένταξη των εργαζομένων σε ειδησεογραφικά sites στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ και το καθεστώς αγγελιοσήμου. Είχαν δε τόσο προχωρήσει οι συνομιλίες που ανταλλάχθηκαν και τροπολογίες.
Η τροϊκανή κυβέρνηση φυσικά δεν το έκανε. Τα συμφέροντα των εργοδοτών και εκδοτών υπερίσχυσαν, όπως κάθε φορά.
Και έτσι οι ενώσεις μαζί με τα ταμεία βγήκαν στα λόγια στο αγωνιστικό κλαρί και συναποφάσισαν τις δικαστικές προσφυγές και την προσφυγή στο ΣτΕ κατά του PSI στα ασφαλιστικά ταμεία.
Και πάλι αρνήθηκαν τις κινητοποιήσεις. Και πάλι έβαλαν μπροστά την τακτική των παρασκηνιακών επαφών με "φίλα προσκείμενους" υπουργούς και πολιτευτές. Σε αυτή τη φάση το αντάλλαγμα θα ήταν η παροχή υπηρεσιών από τον ΕΔΟΕΑΠ στα άλλα ταμεία του ΕΤΑΠ ΜΜΕ (τα πλούσια ταμεία). Το λέει πολύ εύγλωττα ο πρόεδρος του ΕΤΑΠ ΜΜΕ στην επιστολή συμπαράστασης του ταμείου στη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ στις 30 Απριλίου 2012.
Την ίδια ώρα, τους δυο αυτούς κρίσιμους εκλογικούς μήνες που η τροϊκανή κυβέρνηση του ΔΝΤ παράπαιε και η πολιτική της κατέρρεε στην κοινωνία, τα ασφαλιστικά ταμεία επεξεργάζονταν την τακτική τους και εφάρμοσαν την βάρβαρη αντικοινωνική πολιτική τους. Έκοψαν παροχές, έκοψαν βοηθήματα σε αρρώστους, πετάνε ανέργους εκτός ασφαλιστικού ταμείου, κόβουν δημοσιογράφους που πλέον αμείβονται με δελτίο παροχής, ζητάνε εισφορά από τους συνταξιούχους. Πιο μνημονιακά και από τα καταδικαστέα κυβερνητικά μέτρα των "αλητών", δηλαδή. Στο τέλος ζητάνε αύξηση εισφορών από 3% σε 6% για τους ενεργούς ασφαλισμένους.
Με αποτέλεσμα να κάνουν στους εργοδότες-εκδότες που παρακρατάνε και δεν αποδίδουν τις εισφορές ένα ανέλπιστο δώρο. 118 υποθέσεις παρακράτησης λέει ο ΕΔΟΕΑΠ πως έστειλε στα δικαστήρια για παρακράτηση εισφορών. Με ποσοστό 3%. Φανταζόμαστε πόσες θα γίνουν με παρακράτηση μισθού στο 6%.

Δίπλα και παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις, υπάρχουν οι επιδιώξεις των εργοδοτών. Για συρρίκνωση του δημοσιογραφικού κλάδου, για μείωση των αποδοχών, για μείωση του αγγελιοσήμου. Και ναι, οι εκδότες δεν θέλουν να καταργηθεί ο ΕΔΟΕΑΠ, ούτε το ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Τους καλύπτει απόλυτα να μην πληρώνουν εισφορές για τους εργαζόμενους τους. Θέτουν θέμα να μειωθεί το αγγελιόσημο στο 10%, απορρίπτουν την ένταξη των ειδησεογραφικών sites στο καθεστώς του αγγελιοσήμου και την ίδια ώρα  περνάνε τις διαφημίσεις των εντύπων τους στα sites για να μην πληρώνουν οι "φίλοι"διαφημιστές την "οιονεί εργοδοτική εισφορά".
Ποιον λοιπόν συμφέρει να συρρικνωθεί ο αριθμός των ασφαλισμένων στον ΕΔΟΕΑΠ; Να πετάξει εκτός ταμείου τους ανέργους και τους μπλοκάκηδες; Να αυξηθούν οι εισφορές;
Και με όσα λεφτά μείνουν στα διαθέσιμα, σαν "μαξιλαράκι" σε ρευστό ή σε ομόλογα, συν την ενοποίηση παροχών στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ, το "ασφαλές" δημοσιογραφικό ταμείο δεν θα κινδυνεύει με κατάρρευση. Θα είναι ένα "δικό  τους" ταμείο και με τις ευλογίες των εκδοτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: