mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Η πληροφορία στον καιρό της κρίσης

Ο Άρης Χατζηστεφάνου δημοσιογράφος και δημιουργός των ντοκιμαντέρ Debtocracy και Catastroika μιλά στο για την κρίση, την πληροφορία και τα media στο  babushka.gr

Υπήρξε μια πρωτοφανής επιχείρηση τρομοκράτησης του πληθυσμού, η οποία μπορεί να συγκριθεί νομίζω μόνο με ότι είχαμε δει στον εμφύλιο πόλεμο ή κατά την διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα. Μια κατάσταση με έντονα χαρακτηριστικά Μακαρθισμού, παρόμοια με τα γεγονότα που είχαν ζήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με σύμμαχο τα μέσα ενημέρωσης κατάφεραν να πείσουν τον κόσμο ότι αν ψήφιζε οτιδήποτε άλλο, θα άδειαζαν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ, δεν θα έβγαζαν χρήματα τα ΑΤΜ, θα σταματούσαν οι συντάξεις, με αποτέλεσμα να καταλήξουμε σε μία τρομακτική μετατόπιση ολόκληρου του πολιτικού σκηνικού, όχι μόνο προς τη δεξιά πλέον αλλά προς την άκρα δεξιά!
(...)
Τα μέσα ενημέρωσης έπαιξαν τον ρόλο ενός οργάνου της οικονομικής ελίτ. Και εδώ λέω και ξανά λέω ότι εσφαλμένα συχνά πιστεύουμε ότι απλώς υπηρετούσαν την κυβέρνηση.... Ήταν η κυβέρνηση που υπηρετούσε τις οικονομικές ελίτ, οι οποίες με τη σειρά τους ελέγχουν τα μέσα ενημέρωσης. Οι μεγαλοεκδότες, οι οποίοι είναι και από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες στην Ελλάδα, χρειάζονταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χρειάζονταν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις Βρυξέλλες για να φέρουν τα εργασιακά δικαιώματα πίσω στον 19ο αιώνα. Και αυτό ήταν που ουσιαστικά έκαναν όλο αυτό το διάστημα. Χάσαμε δηλαδή εργασιακά κεκτημένα που κερδήθηκαν με πολύ αίμα κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Γι' αυτό τον λόγο στήριξαν την κυβέρνηση και δεν ήταν ούτε κάποια μορφή υποτέλειας ούτε οτιδήποτε άλλο. Λειτούργησαν συνειδητά.
 Για να το πετύχουν αυτό άφησαν και τα τελευταία φτιασίδια ή την τελευταία βιτρίνα δημοκρατικότητας και αντικειμενικότητας -η οποία δεν υπάρχει έτσι και αλλιώς- και ζούμε πλέον σ' ένα μιντιακό πραξικόπημα. Δηλαδή όλες οι απολύσεις που την κυρίαρχη πολιτική.
(...)
Έπαιξαν καθοριστικότατο ρόλο και τα μέσα ενημέρωσης και τα κόμματα του λεγόμενου κέντρου, τα οποία όπως έχουν σημειώσει αρκετοί ακαδημαϊκοί, αυτή την στιγμή αποτελούν τον εξτρεμισμό στην ελληνική κοινωνία. Δηλαδή ενώ όλοι μιλάνε για τα άκρα, ήταν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που κινήθηκαν με εξτρεμιστικό τρόπο και ενίσχυσαν την Χρυσή Αυγή γιατί την χρειάζονταν σ' όλο αυτό που περιγράφεις ως μετακίνηση του πολιτικού φάσματος προς την δεξιά και την άκρα δεξιά. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια «φυτευτή» οργάνωση, δεν έχει άρα τα χαρακτηριστικά ενός μαζικού κινήματος, όπως είχε ο φασισμός στην Ιταλία ή στην Γερμανία του μεσοπολέμου.
(...)
 Ειδικά μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 δημιουργήθηκαν δίκτυα ενημέρωσης -κυρίως μέσω του Ίντερνετ- τα οποία αμφισβητούν τον κυρίαρχο λόγο και τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να γίνονται αρκετές προσπάθειες, όπως ήταν το δικό μας ντοκιμαντέρ, περιοδικά όπως το Unfollow ή το ΜΟΝΟ. Εδώ πρέπει να κάνουμε μία διάκριση. Σίγουρα χρειαζόμαστε την δημοσιογραφία των πολιτών για να φέρει πληροφορίες που δεν φτάνουν στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, αλλά χρειαζόμαστε και τους επαγγελματίες δημοσιογράφους να κάνουν με ελευθερία τη δουλεία τους. Γιατί δεν μπορεί η δημοσιογραφία των πολιτών να αντικαταστήσει την επαγγελματική δημοσιογραφία. Πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε ένα μοντέλο, στο οποίο οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι να μην εξαρτώνται από πολιτικά κόμματα, οικονομικά συμφέροντα ή οτιδήποτε άλλο. Και αυτό είναι πολύ δύσκολο. Σ' όλο τον κόσμο δεν έχει βρεθεί ακόμα ένα τέτοιο μοντέλο που να μπορεί να στηρίξει μια τέτοια δημοσιογραφία. Δοκιμάζονται όμως σε πειραματικό επίπεδο διάφορα πράγματα! Και να κλείσω πάνω σ' αυτό λέγοντας ότι, πρέπει μεν να φτιαχτούν δίκτυα εναλλακτικής ενημέρωσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει
να εγκαταλείψουμε τις συχνότητες στους καναλάρχες ή στους εφοπλιστές ή σ' όσους έχουν μία κατασκευαστική εταιρία. Όλα αυτά είναι δημόσια περιουσία. 

Ολόκληρη η συνέντευξη στο http://babushkagr.blogspot.gr/2012/06/blog-post_25.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: