mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Αφελείς απορίες ασφαλισμένου στον ΕΔΟΕΑΠ

Στα άρματα, στα άρματα, καλεί για 2η φορά εντός 3 μηνών η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ τους μετόχους-ασφαλισμένους της. Γιατί λέει πως ενημερώθηκε στις 7 Ιουνίου πως τα διαθέσιμα του ταμείου είναι μόλις 5,6 εκατ. ευρώ, όταν έχει ανάγκες κάλυψης 60 εκατ. ευρώ ετησίως! Στην "πανστρατιά" που καλεί, προτείνει συγκεκριμένα μέτρα γιατί όπως είναι κατανοητό ο ΕΔΟΕΑΠ τέλος. Ήδη από χθές. Και αποκαλύπτει πως η κυβέρνηση Πικραμένου προχώρησε σε "ληστεία" των διαθεσίμων του οργανισμού. (αυτό τουλάχιστον καταλάβαμε εμείς).
Και εδώ αρχίζουν οι αφελείς απορίες μας (με τη βοήθεια και σχολίων από το face book
- Αφού η έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ με τους προέδρους των ενώσεων έγινε στις 12 Ιουνίου, ήταν ενήμερα τα σωματεία για την κίνηση της Τράπεζας της Ελλάδας;
-Πως είναι δυνατόν σε κάθε ανακοίνωση του ΕΔΟΕΑΠ να αναγράφονται διαφορετικά νούμερα;
- Πόσα (ΠΟΣΑ) ήταν προ του PSI τα αποθεματικά μας; Ήταν 135 εκ. ευρώ; Ήταν 202 εκ. ευρώ, όπως αναφέρει ο πίνακας στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης; Ήταν 5, ήταν έξι κι έγινε επτά;
- Τον Μάϊο ενημερώθηκαν τα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ πως τα αποθεματικά από 135 εκατ. ευρώ έγιναν 60 εκατ. ευρώ. Τώρα είναι ξαφνικά 5 εκατ. ευρώ.
-Δηλαδή το κούρεμα του ΕΔΟΕΑΠ είναι 96,3%; και έγινε εκ των υστέρων;
-Δηλαδή μετά τις ημερομηνίες του "κουρέματος" έγινε κλοπή; Γιατί τα 5 εκα.τ ευρώ είναι μόλις το 3,7% των 135 εκατ. ευρώ
-Ισχύει ή όχι η επισήμανση στον προϋπολογισμό 2012 ότι: ** Υπολογισμός Διαθεσίμων
και Χρεογράφων μετά το  «κούρεμα» της 19ης  Μαρτίου.  Από το παραπάνω ποσό,  ποσό 68 εκ. ευρώ περίπου  τοποθετήθηκε υποχρεωτικά σε Νέα Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου (είτε από ΤτΕ είτε ήταν Ομόλογα του ΕΔΟΕΑΠ) και ΜΟΝΟ 22 εκ περίπου εξ’ αυτού θα είναι διαθέσιμο σταδιακά την επόμενη διετία. Τα υπόλοιπα θα μπορούν να εισπράττονται σταδιακά από 2023 έως το 2042.
-Ισχύει ή όχι πως η  ονομαστική αξία αποθεματικών θα έπρεπε να είναι 43,5% των αρχικών. Η αγοραία αξία τους θα έρεπε να είναι άνω των 40 εκ. ευρώ (το 1/3 περίπου) με τα 20% αυτών δηλαδή 27 εκ. ευρώ, να είναι σε ξένα ομόλογα του EFSF εγγυημένα από την ΕΕ και την ΕΚΤ. 
-Κατατέθηκαν τελικά ασφαλιστικά μέτρα και προσφυγή για το "κούρεμα" των αποταμιεύσεων μας στην Τράπεζα της Ελλάδας;
-Κι αν ναι, σε ποιο σημείο βρισκόμαστε;
-Αν αυτή είναι η κλοπή στον ΕΔΟΕΑΠ, συμβαίνει άραγε το ίδιο και με τις αποταμιεύσεις του ΤΣΠΕΑΘ; (1,2 δισεκατ. ευρώ!).

Με αυτές τις ερωτήσεις πάμε για γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ το Σάββατο στις 2.00 το μεσημέρι. Ας θυμίσουμε την ενημέρωση που έκανε ο "Ασύνταχτος Τύπος" στις 13 Ιουνίου, πέντε μέρες πριν τη νέα ανακοίνωση του ΕΔΟΕΑΠ.
Στις 13 Ιουνίου λοιπόν στον Ασύνταχτο Τύπο της Θεσσαλονίκης γραφόταν(ευτυχώς για εμάς όλους) το πλήρες ρεπορτάζ της ενημέρωσης στο ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ. . 

<< Οι εξελίξεις στον ΕΔΟΕΑΠ ήταν το πρώτο θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜ-Θ της 12 Ιουνίου. Τα νέα που μετέφερε ο πρόεδρος Βοϊτσίδης ύστερα από τη χτεσινή σύσκεψη στον ΕΔΟΕΑΠ με τη συμμετοχή των προέδρων των Ενώσεων είναι ιδιαιτέρως δυσάρεστα. Αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία των δύο τελευταίων ετών (2010, 2011), το έλλειμμα ανέρχεται σε 20.000.000 ευρώ περίπου για κάθε έτος. Έχουν μειωθεί σημαντικά τα έσοδα από το αγγελιόσημο και έχει σημειωθεί πτώση του ΧΑΑ, που απέφερε σταδιακή μείωση άνω του 80% της αξία του χαρτοφυλακίου του Οργανισμού. 
Την ίδια στιγμή ο αριθμός των μελών έχει αυξηθεί ενώ οι εισφορές λόγω της αυξημένης ανεργίας έχουν μειωθεί.
Ύστερα και από το κούρεμα των ομολόγων, φτάνουμε στο σημείο, όπως σημείωσε ο πρόεδρος, ο ΕΔΟΕΑΠ, μέχρι το 2020, να μην μπορεί να πάρει παρά μονάχα 5.618.934,25 ευρώ από τα λεφτά που έχει στην Τράπεζα της Ελλάδος. Με αυτά τα χρήματα ο οργανισμός μπορεί να βαδίσει για δύο χρόνια, από κει και πέρα θα πρέπει να ξοδεύει όσα χρήματα εισπράττει. Πρόθεση του ΕΔΟΕΑΠ είναι η κατάθεση προτάσεων για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. 
Κάποιες από αυτές, όπως ανέφερε ο πρόεδρος Βοϊτσίδης, είναι να σταματήσει η προκαταβολή του εφάπαξ και να προταθεί στη γενική συνέλευση του οργανισμού η αύξηση της παρακράτησης σε εργαζόμενους από 3% σε 6%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: