mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Οι απολύσεις σε ...εξέλιξη

Μετά το συγκρότημα Μπόμπολα, έφθασε και η στιγμή για το ΔΟΛ. Η περίφημη αναδιάρθρωση μπαίνει σε εφαρμογή. Απολύσεις, μειώσεις κόστους, συρρίκνωση. Πρακτικά εκτός κλάδου, χωρίς όρους και όρια, η παλιά φουρνιά του κλάδου. Τα "νέα Μέσα" των εκδοτών τα θέλουν στημένα με φθηνή εργασία, εντατικοποίηση. και καθώς θα κρατηθούν-ας μην έχουμε καμία αμφιβολία-ικανή μάζα ινστρουχτόρων, προπαγανδιστών, χειραγωγών της ενημέρωσης, όλοι οι υπόλοιποι ολημερίς και ολονυχτίς θα κάνουν copy paste. Ρίχνοντας ακόμη πιο χαμηλά την ενημέρωση.
(Το μόνο που δεν σκέφτονται πανικόβλητοι ενόψει δανεισμού είναι ότι ούτε αυτό το σχέδιο θα πετύχει. Τα νέα Μέσα τους θα ναυαγήσουν αύτανδρα στη θάλασσα απαξίωσης τους)
Δίπλα στο Έθνος, Βήμα-Νέα στέκονται με τα δικές τους "αναδιοργανώσεις" η Ελευθεροτυπία, το Alter (αν δεν το βυθίσουν οι ίδιοι οι μέτοχοι), το Mega, κ.λ.π.

Η ενημέρωση του εκπροσώπου του Βήματος Τάσου Αναστασιάδη ήχησε το πρώτο καμπανάκι. Σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις με στόχο "οικειοθελών" απολύσεων με κίνητρο την αποζημίωση σε δόσεις για "50". Στόχος  μείωση του 30% του κόστους.


Απολύσεις σε εξέλιξη στον ΔΟΛ, 29/9/2011
Από: Τάσο Αναστασιάδη, εκπρόσωπο Βήματος στο μεικτό της ΕΣΗΕΑ
Προς: Συναδέλφους μου στον ΔΟΛ
Κοιν/ση: ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ
Θέμα: Απολύσεις σε εξέλιξη στον ΔΟΛ
29/9/2011

Συνάδελφοι,

Για όσους συναδέλφους δεν ενημερώθηκαν προφορικά σας κοινοποιώ και γραπτώς τα σημερινά:

Σήμερα η διοίκηση της εταιρείας, καθώς και η διεύθυνση της εφημερίδας μας, μου ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε σχέδιο μαζικών απολύσεων, το οποίο φιλοδοξούν να το ολοκληρώσουν σε λίγες μέρες (Δευτέρα, Τρίτη?). Το σχέδιο αυτό δεν αφορά ειδικά την εφημερίδα μας, αλλά όλο τον όμιλο.

Ωστόσο, επίσης μου δηλώθηκε ότι η εταιρεία θα προσπαθήσει να περιοριστεί σε απολύσεις ή αποχωρήσεις που θα είναι εί δυνατόν με συναινετικό τρόπο, δηλαδή θα αφορούν συναδέλφους που είναι συνταξιούχοι ή μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σύντομα, συνάδελφοι άλλοι που λόγω άλλων απασχολήσεων θα μπορούσαν να αποχωρήσουν χωρίς μεγάλες επιπτώσεις, κλπ.

Οφείλω να πω ότι, παρότι δεν μου ανακοινώθηκε ακριβής αριθμός, η εικόνα που αποκόμισα είναι ότι θα αφορά μεγάλο αριθμό ανθρώπων (μερικές δεκάδες και, πάντως, πάνω από το όριο των νόμιμων ομαδικών απολύσεων) και, κατά συνέπεια, δεν μου φαίνεται ότι υπάρχουν τόσοι συνάδελφοι που να είναι διατεθειμένοι οικειοθελώς να αποχωρήσουν (χωρίς να μιλήσω για τις επιπτώσεις στη δουλειά).

Οσον αφορά τις δικαιολογίες της εταιρείας για το χτύπημα αυτό, είναι οι συνήθεις που λένε τώρα όλοι οι εργοδότες, ότι έχουν ζημιές, ότι οι τράπεζες τα απαιτούν, ότι θα κλείσουν αν δεν το κάνουν, κλπ., κλπ.


Επειδή είναι τέλος του μηνός, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος οι δήθεν οικειοθελείς αποχωρήσεις να μετατραπούν απότομα σε μαζικές απολύσεις και, για αυτό, καλώ όλους τους συναδέλφους σε εγρήγορση. Το ίδιο και η Εργασιακή Επιτροπή του ΔΟΛ, αφού το πρόγραμμα αυτό δεν φαίνεται να είναι περιορισμένο σε κάποιο κομμάτι εργαζομένων, αλλά αφορά όλο τον όμιλο. Επιπλέον, είχαμε ταυτόχρονα δείγματα απειλής απόλυσης σε συναδέλφους που δεν εντάσσονται στην προηγούμενη περιγραφή και έως και σε ενεργούς συνδικαλιστές.
Ακόμα παρακαλώ τους συναδέλφους να ενημερώσουν αμέσως τους εκπροσώπους για πιέσεις που ενδεχομένως δεχτούν.Τέλος, εννοείται ότι θα χρειαστεί να βρεθούμε σε Γενική Συνέλευση, όλοι οι εργαζόμενοι να διατυπώσουμε τη στάση μας απέναντι στα τεκταινόμενα -θα σας ενημερώσω- μαζί με τα σωματεία μας που επίσης ενημερώνονται.

Τάσος Αναστασιάδης
εκπρόσωπος Βήματος στο Μεικτό της ΕΣΗΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: