mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Πραγματικές αλήθειες (και λίγο χειρότερα) για την ΕΡΤ

Αλήθειες και Ψέματα για την ΕΡΤ

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Είμαστε όλοι πειραματόζωα!

 Το κράτος έχει αναλάβει να μετατρέψει την ΕΡΤ Α.Ε. σε ένα μεγάλο πειραματικό εργαστήριο και να μετρήσει αντοχές και αντιστάσεις των εργαζομένων. Η σταδιακή αλλά ραγδαία έκπτωση των εργασιακών δικαιωμάτων, οι περικοπές, η εντατικοποίηση, η χρόνια εμμονή στη μη υπογραφή συλλογικής σύμβασης, το καθεστώς ανασφάλειας και φόβου, οι επερχόμενες απολύσεις-εφεδρείες, ήταν και θα είναι η ζοφερή πραγματικότητα που επιφυλάσσει η τροϊκανική κυβέρνηση ΚΑΙ στον μη ιδιωτικό ευαίσθητο χώρο της ενημέρωσης. Για την κυβέρνηση, είμαστε όλοι πειραματόζωα! Δεν είναι τυχαία η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου όταν σε ερώτηση δημοσιογράφου (στο BHMAfm) για το “εάν η κοινωνία αντέξει τα νέα μέτρα της κυβέρνησης” απάντησε κυνικά: «Αυτό θα φανεί»!
 Γιατί έκρινε η κυβέρνηση ότι η ΕΡΤ είναι ένας σχετικά εύκολος αντίπαλος;
 Η ΕΡΤ βρέθηκε από τους πρώτους οργανισμούς στο στόχαστρο, γιατί κρίθηκε ότι είναι ένας σχετικά εύκολος αντίπαλος. Ήταν για δεκαετίες και είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό, ένας κρατικός και όχι δημόσιος οργανισμός ενημέρωσης. Η αναγκαιότητα για το κράτος και την εκάστοτε κυβέρνηση να έχει έναν ισχυρό προπαγανδιστικό οργανισμό στα χέρια της, ωθούσε κάθε φορά τους εκάστοτε αρμόδιους της Δημόσιας Ραδιο-Τηλεόρασης να διορίζουν ελεγχόμενους από αυτούς, διευθυντές, προϊσταμένους και αρχισυντάκτες, προκειμένου να υπάρχει πλήρης εποπτεία των μεταδιδόμενων ειδήσεων.
 Το τι «μυστρί», εγκαίνια έργων, δηλώσεις φίλα προσκείμενων στο «κόμμα» επιστημόνων και ατέλειωτους συντηρητικούς μονολόγους έχει παρακολουθήσει ο ελληνικός λαός τις τελευταίες δεκαετίες, δεν λέγεται! Μέσα σε όλο αυτό το ασφυκτικό κλίμα για την ελευθερία εκφοράς του λόγου, προστέθηκε η λεγόμενη «άνθηση» της ιδιωτικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης που αποτέλεσε το λεγόμενο «αντίπαλο δέος» στα ΜΜΕ.
Όμως, αντί η χυδαιότητα των ιδιωτών-επενδυτών καναλαρχών και τα σκουπίδια των πρωινάδικων να αποτελέσουν το παράδειγμα προς αποφυγή για τα δημόσια ΜΜΕ, αυτά αποτέλεσαν σε μεγάλο βαθμό το παράδειγμα προς μίμηση! Έτσι, δίπλα στους ελεγχόμενους διορισμένους διευθυντές, άνθησε και μια ολόκληρη γενιά νεόκοπων υποτακτικών κρατικών υπαλλήλων-δημοσιογράφων που απέκτησαν επιπλέον και τον «αέρα» της απελευθερωμένης αγοράς, της ανταγωνιστικότητας και των υπέρογκων αμοιβών σε golden boys και «ειδικούς συμβούλους».
Στη σκιά αυτής της πραγματικότητας, ζούσαν και εργάζονταν, ζουν και εργάζονται, εκατοντάδες εργαζόμενοι, συμβασιούχοι, ρεπόρτερς, διοικητικοί και τεχνικοί της ΕΡΤ που αποτελούσαν και αποτελούν τους προλετάριους των ΜΜΕ. Η κοινωνία όμως, σε μεγάλο βαθμό παραπλανημένη και από την επίθεση λάσπης και προπαγάνδας των ιδιωτικών καναλιών και ΜΜΕ, ισοπέδωσε μέσα της την εικόνα της ΕΡΤ, εξομοιώνοντας (αδίκως) τους εκατοντάδες κακοπληρωμένους και καταπιεσμένους εργαζόμενους της ΕΡΤ Α.Ε. με τα «ρετιρέ» των εξωφρενικά αμειβόμενων κρατικών τηλε-αστέρων και ειδικών συμβούλων. Εκμεταλλευόμενη η κυβέρνηση αυτήν την ψευδή εικόνα που είχε η «κοινή γνώμη» για την ΕΡΤ και υπερτονίζοντας τα «κακώς κείμενα» της Δημόσιας Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης, επέλεξε να ανακοινώσει ότι η ΕΡΤ θα ήταν από τους πρώτους οργανισμούς όπου θα έμπαιναν λουκέτα και θα εφαρμόζονταν απολύσεις και εφεδρείες.

Έτσι, με πρόσχημα τις υψηλές αμοιβές λίγων δεκάδων υπαλλήλων και την κρίση (που οι ίδιοι δημιούργησαν), προχώρησαν σε περικοπές στους μισθούς εκατοντάδων μισθοσυντήρητων εργαζομένων τους οποίους τρομοκρατούν τώρα με απειλές για απολύσεις-εφεδρείες.


Μάλιστα, η κυβερνητική αλλεργία προς οτιδήποτε παραπέμπει στο πνεύμα και στον πολιτισμό και δεν εξυμνεί τη λογική της αγοράς και του κέρδους, υπαγόρευσε την ανακοίνωση για λουκέτα σε ΕΤ-1, 9.58fm και Βραχέα (το ονόμασαν «συγχώνευση» των τριών Ραδιοφώνων της ΕΡΤ3 με τον «102fm»). Κερασάκι στην τούρτα της κρατικής προπαγάνδας στην κατεύθυνση απαξίωσης της ΕΡΤ και της καλλιέργειας εχθρότητας της κοινωνίας απέναντι στους εργαζόμενούς της, ήταν η συνεχής πονηρή υπενθύμιση ότι οι πολίτες «πληρώνουν την ΕΡΤ μέσω της ΔΕΗ» (αλήθεια), ότι «είναι πάρα πολλοί» (ψέμα), ότι είναι υψηλόμισθοι όλοι (ψέμα), ότι είναι όλοι τεμπέληδες και αργόμισθοι (ψέμα) και ότι είναι όλοι «βύσματα» -που πάντως οι… ίδιοι τους προσελάμβαναν!- (ψέμα μπλεγμένο με αλήθειες). Ο καθοριστικός ρόλος των συνδικαλιστικών «λόμπι» Αυτή η πολύχρονη γκαιμπελίστικη κυβερνητική προπαγάνδα συνοδεύτηκε δυστυχώς από την απραξία των κυρίαρχων δυνάμεων των συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων στον χώρο του Τύπου.
Ειδικότερα στον χώρο της Δημόσιας Ραδιο-Τηλεόρασης, η σχεδόν ολοκληρωτική απουσία οποιασδήποτε αποτελεσματικής κινητοποίησης (πέραν των «κανονισμένων» απεργιών και των στάσεων εργασίας στη διάρκεια των οποίων μεταδίδονταν π.χ. ταινίες με 5 Όσκαρ!), οδήγησε στη συστηματική υποχώρηση της εργασιακής-διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων απέναντι στα αφεντικά του κράτους. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ασύνταχτες, ακηδεμόνευτες και μη συνδεδεμένες με κόμματα, αμεσοδημοκρατικές συνδικαλιστικές συλλογικότητες, έχουν υψώσει ισχυρές φωνές εντός και εκτός των θεσμικών συνδικαλιστικών οργάνων, δίνοντας πνοή στη διεκδικητικότητα και στην αγωνιστικότητα που απαιτούν οι καιροί που διανύουμε.

 Όμως, τα εκάστοτε φιλοκυβερνητικά συνδικαλιστικά «λόμπι», δυστυχώς, όπως και σε πολλούς άλλους εργασιακούς κλάδους, ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό τους εργαζόμενους τους οποίους θεωρούν ως «στρατό ψηφοφόρων» που θα τους διατηρούν και θα τους επανεκλέγουν για πάντα στους γραφειοκρατικούς κύκλους των διοικητικών συμβουλίων και των προεδρείων. Η απραξία αυτών των συνδικαλιστικών κύκλων, είναι βεβαίως, ο πιο ήπιος χαρακτηρισμός που μπορεί να αποδώσει την πραγματική κατάσταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εκλεγμένοι συνδικαλιστές λειτουργούν ως φερέφωνα της εκάστοτε κυβέρνησης, διαφημίζοντας τα «έργα και τις ημέρες» των «πονόψυχων» με τα δεινά του λαού πρωθυπουργών, υπουργών, κυβερνητικών εκπροσώπων και τοπικών παραγόντων! Ορισμένοι από αυτούς, είναι ενδεδυμένοι με τον μανδύα του υπερασπιστή των συμφερόντων των εργαζομένων την ίδια ώρα που κατέχουν διευθυντικές θέσεις και θέσεις προϊσταμένων!

Ο κύκλος που έχουν δημιουργήσει τέτοιοι συνδικαλιστές (και στην ΕΡΤ3) απαρτίζεται στην καλύτερη περίπτωση από εύπιστους, εύκολα «διαχειρίσιμους» και φοβισμένους συναδέλφους. Στη χειρότερη περίπτωση, αυτός ο κύκλος περιλαμβάνει ανθρώπους που υιοθετούν πλήρως τη λογική του «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», της «πάρτης» μας, του ανταγωνισμού, του διευθυντισμού-παραγοντισμού, της πελατειακής σχέσης με βουλευτικά γραφεία και κόμματα κάθε απόχρωσης αλλά κυρίως με τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας. Αυτοί π.χ. που έχουν υποβιβάσει τους αγώνες των εργαζομένων σε «μάχη με τα λόμπι» και σε εξομολογητικές απόρρητες εκμυστηρεύσεις-συναντήσεις μεταξύ Συνδικαλιστών-Διευθυντών, καταφέρνουν να επανεκλέγονται στα ΔΣ των Ενώσεων Συντακτών με την ανοχή και τη ψήφο των μελών των συνδικαλιστικών οργάνων.
Αυτή η παθογένεια είναι παρόμοια και εντός του εργασιακού χώρου της ΕΡΤ3. Τεχνητή καλλιέργεια κλίματος αντιπαλότητας μεταξύ εργαζομένων στην ΕΡΤ Το μεγάλο αυτό πείραμα-επίθεση της τροϊκανικής κυβέρνησης στην ΕΡΤ και η βολιδοσκόπηση των αντιστάσεων των εργαζομένων σε αυτήν, έχει ως πολύτιμους συνεργάτες της, τους επαγγελματίες καθησυχαστές.
Αυτοί οι συνδικαλιστές που τελούν σε διατεταγμένη κυβερνητική υπηρεσία λόγω της άμεσης ιδεολογικής τους συνάφειας-εξάρτησης (όσο κι αν δεν το ομολογούν) από την εκάστοτε κυβέρνηση, αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν εκείνες τις προϋποθέσεις στο εσωτερικό αυτού του πειραματικού εργαστηρίου που θα διευκολύνουν την επιτυχή ολοκλήρωση του καταστροφικού έργου των τεχνοκρατών τύπου Μόσιαλου.

Γι’ αυτό, καλλιεργούν ένα τεχνητό κλίμα αντιπαλότητας μεταξύ των εργαζομένων στην ΕΡΤ, προκειμένου να επιτευχθεί πολυδιάσπαση και κατακερματισμός της όποιας αλληλεγγύης και κοινού μετώπου πάει να δημιουργηθεί στην εργασιακή βάση των διαφορετικών Μέσων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δηλώσεις συνδικαλιστών της ΠΟΣΠΕΡΤ του τύπου «Γιατί να σωθεί η ΕΡΤ3 και όχι η ΕΤ1;» και αντίστοιχες δηλώσεις συνδικαλιστή μέλους του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ εργαζόμενου στην ΕΤ3, του τύπου «Το λουκέτο στην ΕΤ1 συμφέρει την αναβάθμιση της ΕΡΤ3»!

 Η «λογική» του «διαίρει και βασίλευε» και «ο θάνατός σου, η ζωή μου» έχει γίνει δεύτερη φύση αυτών των ατόμων. Είναι οι ίδιοι που χωρίς ίχνος ελάχιστου σεβασμού απέναντι στους απόδημους, δημοσίως, στη διάρκεια πρόσφατης εργασιακής συνέλευσης (24/8), δεν έδιναν δεκάρα για το επικείμενο λουκέτο των Βραχέων του Ρ.Σ.Μ. της ΕΡΤ3, λέγοντας ότι δεν μας ενδιαφέρει η ακροάτρια «γιαγιά από το Ντόρτμουντ»! Στην ίδια εργασιακή συνέλευση, πρόταση ψηφίσματος των εργαζομένων στην ΕΡΤ3 που αναγνώσθηκε στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜ-Θ από τον «ασύνταχτο» συνάδελφο Γ. Γκίρμπα και με το οποίο δηλωνόταν η κατηγορηματική αντίθεση στα λουκέτα ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ της ΕΡΤ Α.Ε. θεωρώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κατάργηση εργασιακών θέσεων και σε εφεδρείες, προσπεράστηκε αβασάνιστα από το προεδρείο του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ, με τη δικαιολογία ότι είχαν μείνει «πολλοί λίγοι στην αίθουσα» για να το ψηφίσουν! Λίγες μόλις εβδομάδες αργότερα (20/9), η γνωστή πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ, αναγκάστηκε μετά και τις νέες δηλώσεις Βενιζέλου περί απολύσεων-εφεδρειών, να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία εκφράζει τη… «λύπη» της που δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης περί «αναβάθμισης της ΕΡΤ3»!

 Ακολούθως, στο blog του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ (asyntaxtostypos.wordpress.com) αναρτήθηκε κείμενο με τίτλο: ΕΡΤ3 – «“Λυπάται” η γνωστή πλειοψηφία της ΕΣΗΕΜ-Θ για την κατάντια της!». ΕΡΤ3 – Επιχείρηση «να ξαναφτιάξουμε το… κλίμα» Εν ριπή οφθαλμού, ο ένας εκ των τριών εργασιακών εκπροσώπων της ΕΡΤ3, Βασίλης Κατσάρας ανέλαβε να αναρτήσει ανακοίνωση με την οποία καλούσε σε συνάντηση ενημέρωσης (χωρίς να ενημερώσει ούτε τους εργαζόμενους των τριών Ραδιοφώνων, ούτε τον εργασιακό εκπρόσωπο στη Ραδιοφωνία) σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις.
Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, δεν επρόκειτο για συνέλευση και σε αυτήν τη συνάντηση θα προσκαλούνταν μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ να ενημερώσουν για τα… νεότερα! Τελικά, από τα μέλη της γνωστής «λυπημένης» πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ, παρόντες ήταν ο εξής ένας: Ο Δημήτρης Ντόζης! Ο οποίος (εργαζόμενος στην ΕΤ3) ανέλαβε να… ξαναφτιάξει το χαλασμένο κλίμα στη βάση των εργαζομένων! Τόσο οι «Ασύνταχτοι» συνάδελφοι εργαζόμενοι στην τηλεόραση της ΕΤ3 όσο και ο εκπρόσωπος του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ στο ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ, Αλέξης Αλεξιάδης που παραβρέθηκαν στη συνάντηση αυτή (22/9), διαπίστωσαν ότι έγινε προσπάθεια από ορισμένους να επικεντρωθεί η συζήτηση στην τεχνητή «κόντρα ΕΤ1-ΕΤ3», στην «κόντρα Αθήνας-Θεσσαλονίκης», στην «κόντρα για το ποιος θα επιζήσει».

Η φράση «γιατί να κλείσει η ΕΤ1 και όχι η ΕΤ3» από στέλεχος της ΠΟΣΠΕΡΤ είναι αυτονόητο ότι δεν εκφράζει το σύνολο των εργαζομένων αλλά στο πλαίσιο της λογικής του κατακερματισμού και της πολυδιάσπασης που περιγράφηκε παραπάνω, «χρησιμοποιήθηκε» προκειμένου να υποστηριχθεί το άλλο άκρο και να αντιστραφεί το ερώτημα.
Πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος στις οποίες απεικονίζονται οι ίδιες πολιτικές, βγαλμένες μάλιστα από την ίδια μήτρα του κυβερνώντος κόμματος! Τυχαίο; Δεν νομίζουμε!

 Είναι σαφές για μας πως δεν θα υπερασπιστούμε ούτε τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία ούτε τους διαφημιστές της κυβερνητικής επίθεσης που, όσο και να επηρεάζουν κάποιους με παραπλανητικό λόγο, εμείς θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε ότι τα συμφέροντά μας είναι κοινά. Η ΕΡΤ3 δεν απεργεί «για την ΕΤ1 και γιατί να απεργούμε εμείς για αυτούς», όπως ειπώθηκε. Η ΕΡΤ3 απεργεί ενάντια στη συρρίκνωση και τις απολύσεις, όπως και η υπόλοιπη ΕΡΤ, όπως και όλοι οι κλάδοι που ξεκινούν και κλιμακώνουν απεργίες. Ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός Αυτή τη στιγμή είναι «στον αέρα» οι θέσεις εργασίας μας και οι μισθοί μας πετσοκόβονται. Ας χρησιμοποιήσει ο καθένας τουλάχιστον τη λογική του και ας σκεφτεί ποιος είναι ο εχθρός σε αυτό τον πόλεμο. Ο εχθρός δεν είναι οι συνάδελφοί μας στην Αθήνα και τους περιφερειακούς σταθμούς όλης της Ελλάδας. Ο εχθρός μας είναι αυτός που παίρνει τις αποφάσεις. Αυτός που αποφασίζει να προχωρήσει σε «εφεδρείες», απολύσεις, περικοπές μισθών και να μας φτάσει στο όριο της ανέχειας. Αν αυτός ο εχθρός καταφέρει να διασπάσει αυτούς που στην πραγματικότητα πρέπει να είναι σύμμαχοι, έχει κάνει μεγάλα βήματα. Αν οι απλοί εργαζόμενοι, η «βάση» που βρίσκεται μακριά από συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες καταφέρει και μείνει ενωμένη, είναι κοντά στη νίκη. Ας σκεφτούμε, λοιπόν, ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας. Οι σύμμαχοί μας είναι οι συνάδελφοί μας, οι εργαζόμενοι, η κοινωνία. Είναι οι συνάδελφοί μας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι συνάδελφοί μας στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, στο ALTER, στην ΕΛΕΥΘΕΡOΤΥΠΙΑ και αλλού, στα ιδιωτικά Μέσα που δουλεύουν με μπλοκάκι, με «μαύρα» ή με μισθούς-ξεροκόμματα, οι ανασφάλιστοι, οι άνεργοι και η νέα γενιά της ασύνταχτης ακηδεμόνευτης δημοσιογραφίας που βγαίνει από τις αντίστοιχες Σχολές χωρίς καμία προοπτική να ασκήσει το επάγγελμα αφού τα ΜΜΕ συνεχώς συρρικνώνονται και οι θέσεις εργασίας λιγοστεύουν. Τασσόμαστε στο πλευρό της κοινωνίας και παλεύουμε μαζί της στις αυθόρμητες ή στις οργανωμένες κινητοποιήσεις της, είμαστε απέναντι σε κάθε εξουσία που χρησιμοποιεί εκβιαστικά διλλήματα του τύπου: «Θυσίες ή χρεοκοπία» ή αλλιώς «Καραμανλής ή τάνκς»! Το σοκ που έχει υποστεί η ελληνική κοινωνία από τα αλλεπάλληλα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης, πρέπει να ξεπεραστεί άμεσα με την κάθοδο στους δρόμους του αγώνα. Ας πούμε όλοι μαζί ενωμένοι: - Όχι στην κυβέρνηση της τρόικας, των απολύσεων, των εφεδρειών, των περικοπών και της καταστολής - Όχι στους πολύτιμους συνεργάτες της κυβερνητικής προπαγάνδας και την καλλιέργεια κλίματος τεχνητής αντιπαράθεσης ανάμεσα στους εργαζόμενους της ΕΡΤ - Δεν είμαστε πειραματόζωα κανενός! Αυτοί που περιμένουν «να φανεί» αν θα αντέξουμε στα πειράματά τους πρέπει να πάρουν μία και μόνο απάντηση: - ΚΑΙ θα αντέξουμε ΚΑΙ θα νικήσουμε! Προτάσσουμε την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ μια ΔΗΜΟΣΙΑ Τηλεόραση και μια Ραδιοφωνία για όλο τον λαό χωρίς λογοκρισία και τρομοκρατία.

 ΚΗΡΥΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΠΑΝΤΟΥ, ΤΩΡΑ!

 Ασύνταχτος Τύπος – asyntaxtostypos.wordpress.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: