mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Σιγά μην άφηνε το Μαξίμου το "δικό" του κανάλι να εκπέμψει "δημόσιο λόγο"


Η ΕΡΤ στο επίκεντρο της κρίσης 

* "
Καμπανάκι" από τους φοιτητές για τον κοινωνικό ρόλο της ΕΡΤ
Παρέμβαση ΕΣΗΕΑ για τα δημόσια ΜΜΕ  
*
Κινητοποιήσεις από ΠΟΣΠΕΡΤ 

Της Αγγέλας ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ 

(
από την "Αυγή" www.avgi.gr)

Καζάνι που βράζει η ΕΡΤ- προδιαγράφει μια πολύ έντονη εβδομάδα κινητοποιήσεων- και όχι μόνο λόγω της "εργασιακής εφεδρείας" στην οποία θα οδηγηθεί ως "πλεονάζον" το 10% του προσωπικού. Τον κοινωνικό ρόλο της ΕΡΤ και την υποχρέωσή της να δίνει βήμα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες υπενθύμησε το βράδυ της Κυριακής το συντονιστικό των φοιτητικών καταλήψεων, παρουσία περίπου 60 φοιτητών που διεκδικούσαν να έχουν λόγο στην δημόσια τηλεόραση.
Οι φοιτητές διαμαρτύρονταν ότι ο αγώνας τους εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής για την Παιδεία και υπέρ της δημόσιας εκπαίδευσης εδώ και βδομάδες, είτε αποκρύπτεται συστηματικά, είτε διαστρευλώνεται, είτε δυσφημείται από τα ΜΜΕ και από το κρατικό κανάλι. "Καταλαμβάνοντας" το στούντιο των ειδήσεων της ΝΕΤ διεκδίκησαν να προβάλλουν τα αιτήματα του φοιτητικού κινήματος, όμως αν και αυτό φάνηκε να έγινε αποδεκτό, δεν προβλήθηκαν στο νυκτερινό Δελτίο της Κυριακής, παρά αποσπασματικά, την επόμενη μέρα. Με ανακοίνωσή της η ΕΡΤ σημειώνει ότι σέβεται τις απόψεις και τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και των άλλων κοινωνικών ομάδων, όμως είναι "αντίθετη σε ενέργειες που στρέφονται κατά του ιερού δικαιώματος στην ενημέρωση".

Με "παρέμβαση πρωθυπουργού"

Ανεξάρτητα με το τί θεωρεί η ΕΡΤ "ενημέρωση" και το πώς τη "σέβεται", την απάντηση έδωσε αυθορμήτως χθες ο κ. Μόσιαλος, αποκαλύπτοντας ότι η στάση της ΕΡΤ απέναντι στο περιστατικό ήταν αποτέλεσμα εντολής που πήρε η διοίκηση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Απαντώντας στη δήλωση ωμής παρέμβασης στην ΕΡΤ, με ανακοίνωσή της η ΠΟΣΠΕΡΤ καταγγέλλει τον κ. Μόσιαλο ότι αναιρεί ο ίδιος "τα ιδεολογήματά του περί δημόσιας (και όχι κυβερνητικής) κρατικής τηλεόρασης και επιβεβαιώνει ότι ο αποκλειστικός του σκοπός είναι να εκμηδενίσει την ΕΡΤ ως κανάλι πολυφωνίας και να την κάνει παράρτημα της κυβερνητικής πολιτικής". 
Όπως υπογραμμίζει η ΠΟΣΠΕΡΤ, "η Διοίκηση της ΕΡΤ φανερά φιμώθηκε και σύρθηκε στις κυβερνητικές αξιώσεις, συμβάλλοντας με τον τρόπο της, στην απαξίωση της ΕΡΤ".
Εν τω μεταξύ, σε αναβρασμό βρίσκεται το προσωπικό στην ΕΡΤ, εν όψει της διαδικασίας προσδιορισμού του "πλεονάζοντος προσωπικού" που θα οδηγηθεί σε "εργασιακή εφεδρεία". Αν και η διοίκηση της ΕΡΤ έχει αναβάλλει την όποια συζήτηση έως ότου με νομοθετική πράξη προσδιοριστούν τα σχετικά κριτήρια και προϋποθέσεις -για την ΕΡΤ και για όλες τις ΔΕΚΟ- ώστε να νομιμοποιηθεί η διαδικασία, οι εργαζόμενοι μεθοδεύουν τον αγώνα τους.
Κινητοποιήσεις από ΕΣΗΕΑ και ΠΟΣΠΕΡΤ

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ έχει καλέσει και περιμένει αύριο να παρουσιαστούν όλοι οι διευθυντές, μέλη Δ.Σ. και όσοι δημοσιογράφοι/ μέλη της ΕΣΗΕΑ βρίσκονται σε υψηλές θέσεις ευθύνης στα Δημόσια ΜΜΕ: ΕΡΤ, ΑΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα κλπ. Η ΕΣΗΕΑ παρεμβαίνει προκειμένου να δεσμεύσει τους δημοσιογράφους/ μέλη της ότι δεν θα συντάξουν λίστες για εργασιακή εφεδρεία. Ειδικότερα στην ΕΡΤ:
* Οι δημοσιογράφοι μετά από συνέλευσή τους χθες το απόγευμα αποφάσισαν: (α) να καλέσουν τη διοίκηση της ΕΡΤ να μην καταθέσει λίστες εφεδρείας, (β) να συντονίσουν τις κινητοποιήσεις τους με την ΠΟΣΠΕΡΤ:
*Προγραμματίζουν από κοινού στάση εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, 18.00 έως 23.00 και καλούν τους εργαζομένους να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας  στην πλατεία Κλαυθμώνος, μαζί με όλους εκείνους που έχουν μπει στο στόχαστρο της εφεδρείας.
* Το ίδιο βράδυ στην πλατεία Συντάγματος  διοργανώνεται  συναυλία διαμαρτυρίας με την συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών
* την ερχόμενη Παρασκευή να προβληθεί εκπομπή έκτακτης  πολιτικής επικαιρότητας με θέμα  τη συρρίκνωση της δημόσιας τηλεόρασης, με ευθύνη των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, παρουσία του Η.Μόσιαλου και με  συντονίστρια την Ελλη Στάη.

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: