mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Χωρίς ελπίδα, μόνο μνημόνια περικοπών

Καμία ελπίδα ανάκαμψης στην αγορά των media το επόμενο διάστημα

 Της M.Παπαχριστούδη
(αναδημοσίευση από Ισοτιμία)

 ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ αποτελέσματα των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών media, πιστοποιούν σε απόλυτους αριθμούς την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Διεύρυνση ζημιών, πτώση κυκλοφοριών για τις εφημερίδες, συνεχής απώλεια εσόδων στον έντυπο Τύπο και την τηλεόραση.
Το νέο στοιχείο που προκύπτει είναι ότι σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2011, τώρα στο σύνολό τους οι εταιρείες δηλώνουν πως δεν ελπίζουν σε ανάκαμψη και αντιστροφή του οικονομικού περιβάλλοντος.
 Πρακτικά, το μόνο που προτείνουν είναι η αναδιάρθρωση των εταιρειών τους και η περαιτέρω συμπίεση του κόστους λειτουργίας, προκειμένου να εξασφαλίσουν αναχρηματοδότηση των δανείων τους και συνέχιση της λειτουργίας τους.
 Διαφαίνεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι σχεδόν σε όλα τα ΜΜΕ έπονται σκληρά μνημόνια περικοπών και συμπίεσης του κόστους εργασίας.

 Τα πρώτα δείγματα δόθηκαν από τις εταιρείες «Πήγασος» και «ΔΟΛ», που εμμέσως κάνουν λόγο για δραστικά μέτρα περικοπής του κόστους λειτουργίας τους. Μετά την διοικητική αναδιάρθρωση στον ΔΟΛ (ο Παντελής Καψής τοποθετήθηκε διευθύνων σύμβουλος, ενώ τη διεύθυνση του «Βήματος» αναλαμβάνει ο Αντώνης Καρακούσης), ακολουθούν η μετοχική (με τον Β. Ρέστη να δίνει την απαραίτητη ένεση ρευστότητας), και η αναχρηματοδότηση του δανεισμού.
Επίκειται σκληρό πρόγραμμα περικοπών κατά 30%, στο λειτουργικό κόστος της εταιρείας, με απολύσεις και πιθανώς επιβολή τετραήμερης εργασίας. Για τις εξελίξεις στον «Πήγασο» οι φήμες επιμένουν για συνένωση των εφημερίδων του ομίλου και πιθανό κλείσιμο ζημιογόνων τίτλων του. Στο «Έθνος» συνεχίζονται οι αποχωρήσεις συντακτών και επιβάλλεται μείωση μισθών κατά 15%.
 Σοβαρότερη είναι η κατάσταση στην «Ελευθεροτυπία», για την οποία παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του δανεισμού της. Οι ζημιές των 14,6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2011 μετατρέπονται σε βρόχο, αν παράλληλα ληφθεί υπόψη η παρατήρηση των ορκωτών λογιστών, ότι η εταιρεία δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με το σημερινό μετοχικό κεφάλαιο! Στα τηλεοπτικά, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Το Mega για πρώτη φορά στην ιστορία του εμφανίζει ζημιές προ φόρων ύψους 10,1 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, έναντι ζημιών 2,5 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Η εκτίμηση ότι δεν προβλέπεται αύξηση της διαφήμισης, δημιουργεί επιπλέον πιέσεις στο κανάλι στο οποίο δρομολογούνται εξελίξεις. Η πρόταση να βάλουν επιπλέον χρήματα οι μέτοχοι, σε πρώτη φάση απορρίφθηκε. Οπότε, η περαιτέρω συμπίεση του κόστους λειτουργίας φαίνεται ότι είναι μονόδρομος. Στον Alpha, τα στελέχη του RTL Group δείχνουν με κάθε τρόπο τη δυσφορία τους. Το κανάλι εμφάνισε ζημιές προ φόρων και αποσβέσεων 16 εκατ. ευρώ έναντι 10 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2010! Γεγονός που σημαίνει πως επίκειται νέος κύκλος περικοπών, κυρίως στο πρόγραμμα. Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, αν και η συμφωνία τους με τη Leo Burnett για το «κούρεμα» των χρεών της προς τα κανάλια, προβλέπεται να δώσει ένεση ρευστότητας το προσεχές τρίμηνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: