mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Συγχώνευση ίσον συρρίκνωση...


Οι «συγχωνεύσεις» της τηλεοπτικής αγοράς άρχισαν με σημαντικές… συρρικνώσεις

 (αναδημοσίευση από Ισοτιμία, 17 Σεπτεμβρίου)

 Η απόφαση του RTL Group να περιορίσει την καθημερινή λειτουργία του Alpha, σε μια μόλις οκτάωρη βάρδια, σηματοδοτεί την περίοδο συρρίκνωσης στην οποία εισήλθε η τηλεοπτική αγορά. Η πίεση λόγω των μεγάλων ζημιών των καναλιών το πρώτο εξάμηνο του 2011, σε συνδυασμό με τη βεβαιότητα πως η διαφημιστική αγορά δεν δείχνει να ανακάμπτει, ενεργοποιεί το "plan b". Το οποίο προβλέπει σημαντική συρρίκνωση. Η απόφαση του Alpha δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία.
Για πρώτη φορά, η πρόταση να καταργηθούν ολόκληρες ζώνες που δεν έχουν διαφημιστική απόδοση, παρουσιάστηκε προ διετίας από το Star. Όμως, υπό τον έντονο προβληματισμό της κρίσης που μόλις άρχιζε, απορρίφθηκε. Έκτοτε δόθηκε προτεραιότητα στις περικοπές, στο λειτουργικό και στο εργασιακό κόστος.
 Μεγάλο θύμα των περικοπών είναι το τηλεοπτικό πρόγραμμα. Τα κανάλια σταδιακά έκαναν πράξη την προσαρμογή του κόστους στα επίπεδα του 2002. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα συμβόλαια των τηλεοπτικών αστέρων μειώθηκαν τουλάχιστον κατά 50% και ολόκληρες κατηγορίες ψυχαγωγικού προγράμματος σβήστηκαν από τον χάρτη. Οι ελληνικές σειρές μυθοπλασίας, στις οποίες μόλις πριν από τέσσερα χρόνια οι σταθμοί επένδυαν άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, εξοβελίστηκαν από τον προγραμματισμό. Ακόμη και το Μega, που επιμένει σε αυτό το είδος προγράμματος, έχει μειώσει κατά 40% τον σχετικό προϋπολογισμό.

Το δεύτερο θύμα των περικοπών, όπως όλα δείχνουν, θα είναι το αθλητικό πρόγραμμα. Τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, οι διοργανώσεις Champions League (Mega) και Europa League (ΑΝΤ1) δεν ενδιαφέρουν πλέον τους ελεύθερης λήψης τηλεοπτικούς σταθμούς. Πολύ περισσότερο που τα αθλητικά δικαιώματα και στα δυο αυτά κανάλια έχουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο μερίδιο στα βραχυπρόθεσμα χρέη τους. Είναι ενδεικτικό ότι, στις συνομιλίες των ανθρώπων της ΤΕΑΜ που αρχίζουν αυτό ακριβώς το διάστημα για τα δικαιώματα μετάδοσης των δυο δημοφιλών διοργανώσεων την περίοδο 2012-2015, τα συγκεκριμένα κανάλια δηλώνουν ότι δεν θα συμμετάσχουν. Για τον Alpha δεν τέθηκε καν ζήτημα συζήτησης.
 Όλες αυτές οι συρρικνώσεις, με σοβαρές επιπτώσεις στο παρεχόμενο πρόγραμμα, έχουν και την αθέατη πλευρά τους, στο παρασκήνιο της αγοράς. Μια σειρά τεχνικών αλλά και καλλιτεχνικών ειδικοτήτων στον χώρο της τηλεόρασης, έχουν μπει σε εργασιακή εφεδρεία. 

Οι εργασιακές σχέσεις αλλάζουν επίσης ραγδαία. Μετά τις συμβάσεις αορίστου χρόνου που μετατράπηκαν σε συμβάσεις έργου 10 μηνών, εφαρμόζονται οι συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας, αρχής γενομένης από το RTL Group στον Alpha. Τα μέτρα που παίρνει ο γερμανικός όμιλος παρακολουθούνται με προσοχή από τα άλλα δυο μεγάλα ιδιωτικά κανάλια.
Καταρχήν απορρίπτουν κάθε ιδέα περαιτέρω λειτουργικής ή προγραμματικής συρρίκνωσης. Οι εκτιμήσεις όμως θα γίνουν μετά από ένα τρίμηνο, προς το τέλος του έτους. Στο παρασκήνιο, εκκρεμούν κι άλλες προτάσεις για «συγχωνεύσεις» στην τηλεοπτική αγορά, με τη μορφή συνεργιών μεταξύ των σταθμών, σε ό,τι αφορά την παραγωγή τηλεοπτικού σήματος.
Για να προχωρήσει όμως αυτή η λύση, θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης. Πράγμα που θα συμβεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: