mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Τα δικά μας δικά μας, τα δικά σας δικά μας

Ας μιλήσουμε λοιπόν για αναδιάρθρωση κύριοι εκδότες

Της Ματίνας Παπαχριστούδη

(αναδημοσίευση από το Δρόμο της Αριστεράς, 2 Οκτωβρίου 2010)

Η οργισμένη φράση του προέδρου του ΔΟΛ Σταύρου Ψυχάρη «δεν μπορεί να πληρώνω 4 εκατομμύρια ευρώ και οι εργαζόμενοι να μην θέλουν την εφημερίδα», διοχετευόταν από στελέχη και οργισμένους δημοσιογράφους με την απεργία αλληλεγγύης που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ στον οργανισμό, ως το ύστατο επιχείρημα υπέρ των απολύσεων. Το ευκολότερο όλων και στο ίδιο επίπεδο οργής θα μπορούσε κάποιος να αντιτείνει «δεν μπορεί να πληρώνετε golden στελέχη με 25.000 ευρώ το μήνα, τις κάρτες τους, τα αυτοκίνητα τους και αυτοί να προτείνουν απολύσεις».
Ας υπερπηδήσουμε αυτού του είδους τη συναισθηματική αντιπαράθεση για να φθάσουμε επί του πρακτικού, τις κουβέντες του σιναφιού. Δηλαδή για την ανάγκη αναδιάρθρωσης, αναδιάταξης, επανατοποθέτησης και αλλαγών που θα οδηγήσουν στη βιωσιμότητα του Τύπου, επειδή τα μέσα ενημέρωσης αποδείχθηκε τελικά πως πράγματι, δεν είναι άτρωτα της κρίσης. Και ούτε μπορούν σήμερα να τα σώσουν με τόση ευκολία όπως γινόταν στο παρελθόν, οι διαπλεκόμενοι φίλοι τους, πολλαπλώς διασυνδεδεμένοι με τον κρατικό κορβανά.
Κι ας ρωτήσουμε. Ποιος θα ηγηθεί της αναδιάρθρωσης και των αλλαγών; Μήπως αυτοί που οδήγησαν με τις επιλογές τους, τις αποφάσεις τους, τις προτάσεις τους και τις εισηγήσεις τους τα μέσα ενημέρωσης στη σημερινή κατάσταση; Ανυποληψία, απώλεια κάθε κοινωνικού και αποκαλυπτικού ρεπορτάζ, προώθηση δημοσίων σχέσεων αντί για δημοσιογραφική έρευνα, απώλεια εγκυρότητας. Και προώθηση ακριβών προσφορών, εκτίναξη αμοιβών και μπόνους. Και πιστή υπακοή και υποταγή σε συμφέροντα, οικονομικά, πολιτικά, τραπεζικά. Ας το αφήσουν καλύτερα. Ο τύπος μπορεί να πεθάνει και μόνος του, δεν θα χρειαστεί τη δική τους βοήθεια, αρκετά έκαναν μέχρι τώρα.



Ο Τύπος λοιπόν αλλάζει. Είναι δεδομένο. Όπως επίσης και το γεγονός ότι η εξέλιξη των τεχνολογικών μέσων προσφέρει νέες δυνατότητες, νέο κοινό και νέους τρόπους προσέγγισης της πραγματικότητας και της κοινωνίας. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η φύση του Μέσου και του ρόλου της ενημέρωσης. Ή μήπως δεν είναι έτσι; Ειδάλλως γιατί όταν οι ιδιοκτήτες της τηλεόρασης πηγαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή τους κρατικούς φορείς για να ζητήσουν κάτι δηλώνουν με σαφήνεια, βέβαιοι για το επιχείρημα τους ότι «επιτελούν δημόσια υπηρεσία»; Όταν οι εκδότες απαιτούν κρατική διαφήμιση ή τη δημοσίευση των ισολογισμών ή τη δωρεάν αεροπορική μεταφορά των ασήκωτων από τις προσφορές εφημερίδων τους ή τη συμμετοχή σε αναπτυξιακά προγράμματα αυτό που υποστηρίζουν είναι ότι η ενημέρωση παρέχεται στους πολίτες, έχει αποστολή, είναι δημόσιο αγαθό!
Αν λοιπόν θέλουν επιδοτήσεις και προγράμματα σωτηρίας, αν βάζουν το κράτος από την πίσω πόρτα στην οικονομική διαχείριση των ομίλων τους, αν ανοίγουν διάπλατα την πόρτα των εφημερίδων τους στους τραπεζίτες που τους χρηματοδοτούν επειδή οι τράπεζες μόλις πήραν δισεκατομμύρια ευρώ από το κράτος, τότε ας συζητήσουν τα όρια και τους κανόνες. Έτσι κι αλλιώς όλα τα προηγούμενα χρόνια πήραν δισεκατομμύρια από την αγορά, το χρηματιστήριο, το κράτος χωρίς να δώσουν στους εργαζόμενους τίποτε. Μόνο τα golden boys and girls φρόντισαν να γιγαντωθούν.
Οι κανόνες και τα όρια συνοψίζονται σε δυο σημεία: Καμία θέση εργασίας χαμένη αν θέλουν οι εκδότες ενισχύσεις και κρατικά χρήματα. Ελευθερία και ελευθεροτυπία στο έργο των δημοσιογράφων. Σε όποια πλατφόρμα και αν εργάζονται, με όποιο μέσο κι αν δουλεύουν. Το περιεχόμενο ας το αφήσουν στους δημοσιογράφους. Αλλά να υπάρχουν δημοσιογράφοι. Όχι μόνο επιλεγμένα παπαγαλάκια για την προώθηση των δημόσιων συμφερόντων των εκδοτών και ιδιοκτητών.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Φρόνιμα και τακτικά
Πάω με κείνον που νικά
Αν θέλεις να χαρείς
Τη λευτεριά νωρίς
Γίνε προδότης γίνε
Θάναι μαζί σου οι νόμοι
Κι η πλερωμένη γνώμη.
Πέτα την ανθρωπιά σου
Κι από τον αφέντη πιάσου
Κι άμα σε φτύνει αυτός
Να κάθεσαι σκυφτός
Και θάχεις τα πρωτεία
Στη σάπια πολιτεία.
Κ. Βάρναλης