mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Και τα εβδομαδιαία φύλλα στην Ένωση Ιδιοκτητών.

Αλλαγές δρομολογούνται στην Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών υπό την προεδρία του Σταύρου Ψυχάρη. Το ρεπορτάζ για τις αποφάσεις της περασμένης εβδομάδας δημοσιεύτηκε στον "Κόσμο του Επενδυτή". Στα επίμαχα ζητήματα διαφαίνεται πως είναι η δυνατότητα να βάζουν λουκέτο οι εκδότες σε μια από τις 7 εκδόσεις τους. Τη δυνατότητα αυτή έκανε ήδη πράξη ο "Αδέσμευτος Τύπος" του Δ. Ρίζου ενώ πυκνώνουν οι φήμες για αντίστοιχες κινήσεις σε ΔΟΛ και Πήγασο. Ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν, προς διερεύνηση είναι αν η ένταξη των εβδομαδιαίων εφημερίδων στην Ένωση Ιδιοκτητών επιφέρει αλλαγές στις συμβάσεις των εργαζομένων σε αυτές. Είναι γνωστές οι διαφορές μεταξύ των δυο ταμείων ασφάλισης.

Οι αλλαγές στην ΕΙΗΕΑ


Της Αγγέλας Νταρζάνου

Να τροποποιήσουν το καταστατικό τους, αποφάσισαν οι εκδότες των ημερήσιων εφημερίδων της ΕΙΗΕΑ, προκειμένου να ενισχυθούν και με την παρουσία των εβδομαδιαίων εφημερίδων στην Ένωσή τους, να δώσουν τη δυνατότητα στα μέλη τους να καταργήσουν την έκδοση π.χ. της Δευτέρας όπως ευρέως ακουγόταν, χωρίς να χάσουν δικαιώματα, αλλά και να ενισχύσουν την παρουσία των μεγάλων εκδοτών σε βάρος των μικρών, με τη στάθμιση της ψήφου τους, ανάλογα με τον αριθμό των εφημερίδων που εκδίδουν και την κυκλοφορία τους.
Στην επαναληπτική συνεδρίαση που πραγματοποίησαν οι εκδότες την περασμένη Τετάρτη, συμπληρώνοντας την απαιτούμενη απαρτία των 4/5 των μελών, παρά την επίμονη απουσία της Μάνιας Τεγοπούλου από την Ελευθεροτυπία και του Α.Αλαφούζου από την Καθημερινή (επίσης του Ριζοσπάστη και του Πρωταθλητή) προχώρησαν σε σειρά αλλαγών, υπό την προεδρία του Σταύρου Ψυχάρη, σύμφωνα με τις οποίες:
(α) Μέλη της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) μπορούν να είναι και ιδιοκτήτες εβδομαδιαίων εντύπων. Έχουν καταγραφεί ήδη 16 εβδομαδιαίες εφημερίδες.
(β) Ως ημερήσιες εφημερίδες νοούνται αυτές που εκδίδονται επί τουλάχιστον πέντε μέρες την εβδομάδα
(γ) Ενώ μέχρι τώρα κάθε εκδότης είχε μία ψήφο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εφημερίδων που εξέδιδε και την κυκλοφορία τους, πλέον ο κάθε εκδότης έχει τόσες ψήφους όσες οι εφημερίδες που εκδίδει και κάθε εφημερίδα έχει ειδικό βάρος ανάλογα με τις πωλήσεις της: για κυκλοφορία ως 10.000 φύλλα 1 ψήφος, από 10.000 έως 20.000 φύλλα 2 ψήφοι, άνω των 20.000 ψήφοι 3.
Έτσι για παράδειγμα ο εκπρόσωπος του «ΔΟΛ» θα έχει 8 ψήφους από Βήμα (3) Νέα (3) και Εξέδρα (2), της «Πήγασος» 7 ψήφους από Έθνος (3), Goal News (3) και Ημερησία (1) από το «Θέμα» 6 ψήφους από το Θέμα (3) και τον Πρωταθλητή (3). Μόλις 3 ψήφους θα είχε ο εκδότης της «Ελευθεροτυπίας» και της «Καθημερινής».
Με βάση και την αύξηση των εισφορών για τις μικρές εφημερίδες και τη μείωση για τις μεγάλες, η ΕΙΗΕΑ υπολογίζει ότι θα μειώσει το κόστος συμμετοχής για τα μέλη της από 1,3 εκ.ευρώ το 2009 σε μόλις 710.000 το 2010. Το έσοδο μπορεί να αυξηθεί στο 1,1 εκ. ευρώ σεένα σενάριο εισόδου όλων των εβδομαδιαίων εντύπων.
(Από τον Κόσμο του Επενδυτή, 2 Οκτωβρίου) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: