mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Η ύπαρξη και λειτουργία της ΕΡΤ είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη

Ανακοίνωση της ΕΡΤ

Σχετικά με τις αναφορές στην ΕΡΤ, που περιέχονται στην ενδιάμεση έκθεση του κ. Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τονίζονται τα ακόλουθα:
Η ύπαρξη και λειτουργία της ΕΡΤ ως δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και αποτελεί σημαντικό στοιχείο του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας.

Η θεσμική κατοχύρωση των δημόσιων ραδιοτηλεοράσεων σε όλη την Ευρώπη συνιστά συστατικό στοιχείο των εγγυήσεων για την έγκυρη, έγκαιρη, απρόσκοπτη και χωρίς εμπορικούς σκοπούς και αποκλεισμούς ενημέρωση και ψυχαγωγία των πολιτών.
Όλες οι δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις στην Ευρώπη των 27 χρηματοδοτούνται είτε από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, είτε από την είσπραξη ειδικής εισφοράς – ανταποδοτικού τέλους.
Η εισφορά των πολιτών προς την ΕΡΤ είναι η πέμπτη χαμηλότερη στην Ευρώπη των 27.
Αυτοί οι τρόποι χρηματοδότησης είναι θεσμικά αποδεκτοί από τα αρμόδια όργανα και αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέραν των εθνικών δικαίων.
Επίσης τονίζεται ότι τα έσοδα της ΕΡΤ από τις διαφημίσεις είναι και θα παραμείνουν σε μεγάλη αναντιστοιχία σε σχέση με αυτά που αναλογούν στην συνολική τηλεθέαση των ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3.
Η ΕΡΤ με μεθοδική δουλειά ελέγχει πλήρως και εκπληρώνει τις οικονομικές υποχρεώσεις της, όχι μόνον τις τρέχουσες αλλά και αυτές που αφορούν σε συσσωρευμένα ληξιπρόθεσμα χρέη συνολικού ποσού 70 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, του έτους 2009. Τα χρέη αυτά έχουν ήδη σχεδόν αποπληρωθεί.

Χαρακτηριστικά στοιχεία της οικονομικής κατάστασης της ΕΡΤ είναι:

α) Η λειτουργία εν μέσω οικονομικής κρίσης από τον Απρίλιο 2010 ανοικτής δανειακής γραμμής χρηματοδότησης της ΕΡΤ από την Εμπορική Τράπεζα με όριο 30 εκατομμυρίων ευρώ και επιτόκιο μόνον 3% πλέον Euribor, χωρίς εγγύηση του Δημοσίου και ληφθέντος βάσει κατατεθέντος Business Plan.
β) Η βέβαιη πλέον δημιουργία για τη χρήση 2010 πραγματικού ταμειακού πλεονάσματος άνω των προϋπολογισθέντων 34 εκατομμυρίων ευρώ, που θα επενδυθούν κυρίως στην προμήθεια του αναγκαίου σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού και σε ποιοτικά τηλεοπτικά προγράμματα.
Επισημαίνεται ότι η ΕΡΤ από τον Ιούνιο του 2010 έχει παραιτηθεί από τη νόμιμη δυνατότητα ετήσιας επιδότησής της από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους περίπου 2,2 εκατομμυρίων ευρώ για την εκπομπή δορυφορικού προγράμματος, (ERT WORLD) κυρίως προς τους Έλληνες ομογενείς όλου του κόσμου, επιδότηση που λαμβάνουν σχεδόν όλες οι δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

9. Τέλος η ΕΡΤ διαβεβαιώνει όλους τους πολίτες ότι εργάζεται συστηματικά, με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους της που δουλεύουν πυρετωδώς και υπό δύσκολες συνθήκες, για την ποιοτική αναβάθμιση των προγραμμάτων των καναλιών της και, πέραν των νέων εκπομπών που ήδη μεταδίδονται, από τις αρχές Δεκεμβρίου θα προσφέρει στους πολίτες ολοκληρωμένα τα νέα προγράμματά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: