mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Στο Ραγκούση ο Τύπος, στον Χυτήρη η tv


Δύσκολο σταυρόλεξο η αρμοδιότητα των ΜΜΕ


Eπιστρέφει η εποπτεία των ηλεκτρονικών ΜΜΕ από τη Βασιλίσσης Σοφίας και το Υπουργείο Εσωτερικών στην οδό Φράγκου, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και από εκεί μετακομίζει στην οδό Μπουμπουλίνας στο Υπουργείο Πολιτισμού. Η έγκριση των αρμοδιοτήτων και της εποπτείας στο χώρο των ΜΜΕ παραπέμπει πλέον σε δυσεπίλυτο σταυρόλεξο με δυο υπουργούς να έχουν τον πρώτο λόγο στα media.
Τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση που για έξι μήνες είχε την αρμοδιότητα της διεύθυνσης εποπτείας των ΜΜΕ και τώρα την παραδίδει στον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Τηλέμαχο Χυτήρη. Ο κ. Χυτήρης εκτός από την ευθύνη της ΕΡΤ αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο και στα τμήματα «διοικητικής εποπτείας των ΜΜΕ», άρα και σε ό,τι αφορά το Μητρώο επιχειρήσεων, τις δημοσκοπήσεις, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εταιρειών ΜΜΕ, αλλά και το ΑΠΕ-ΜΠΑ.
Πρίν από λίγο καιρό στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας αναρτήθηκε το «παράρτημα» με τις αρμοδιότητες που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2010. Το σχήμα ευθύνης και παρέμβασης ήταν ήδη μπερδεμένο κουβάρι και είναι ενδεικτικό ότι η αρμοδιότητα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου επέστρεψε από τον Παύλο Γερουλάνο στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή.
Για να γίνει χρειάστηκε ένα δίμηνο. Στο σύντομο αυτό διάστημα, στο Υπουργείο Εσωτερικών είχε στηθεί ένας υποτυπώδης μηχανισμός παρακολούθησης των τηλεοπτικών καναλιών, ενώ υποθετικά ετοιμαζόταν η νομοθετική ρύθμιση για την αλλαγή του πλαισίου της ψηφιακής τηλεόρασης. Τώρα όλα πάλι αλλάζουν. Ο κ. Χυτήρης αναλαμβάνει εκτός από την ευθύνη της ΕΡΤ και τα ηλεκτρονικά Μέσα, αφού με τις νέες ρυθμίσεις αποσπάται από το Υπουργείο Εσωτερικών η διεύθυνση εποπτείας των ΜΜΕ.
Σ' αυτήν ανήκει και το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων. Το ευρωπαϊκό γραφείο οπτικοακουστικής αγοράς, το Media Desk, υπαγόταν έως πρόσφατα στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, η οποία πλέον προστίθεται στις αρμοδιότητες του Γιάννη Ραγκούση. Σ' αυτήν ανήκε ο έλεγχος και η εποπτεία εντύπων και επαγγελματικών ενώσεων καθώς και των πρακτορείων διακίνησης Τύπου. Πρακτικά δηλαδή όλα τα θέματα που άπτονται του καταμερισμού της κρατικής διαφήμισης στα ΜΜΕ, της δημοσίευσης των ισολογισμών, του περιφερειακού Τύπου, κ.λπ.

(αναδημοσίευση από Ισοτιμία, 2 Οκτωβρίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: