mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Θυμάστε τον Ελεύθερο Τύπο; "Τυχεροί" είναι όσοι διεκδικούν

Τώρα που η κρίση ξέσπασε σαν κυκλώνας και σαρώνει τα media, εμφανίζονται πολλοί ως εκ των υστέρων προφήτες. Εκ του ασφαλούς προχωράνε σε αναλύσεις  για την κρίση του Τύπου, τι πρέπει να γίνει για να καταλήξουν πως πέραν της συρρίκνωσης και των απολύσεων άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Κουράστηκα ήδη να ακούω δημοσιογράφους να λένε "πόσο τυχεροί ήταν οι του Ελεύθερου Τύπου", "αυτοί πήραν τα λεφτά τους", "καλά έκανε η Γιάννα και έκλεισε την εφημερίδα", "τουλάχιστον η Γιάννα τους πλήρωσε" και άλλα τέτοια αστεία.

Ξεχνάνε, ξεχνάνε πολλά. Ξεχνάνε ότι η κυρία Αγγελοπούλου αγόρασε μια εφημερίδα με οικονομικά μεν προβλήματα, δυναμική παρέμβασης δε. Για αυτό την αγόρασε. Ξεχνάνε ότι άλλαζε τους διευθυντές δημοσιογράφους σε τακτά χρονικά διαστήματα, ότι είχε διάφορους και διαφορετικούς συμβούλους και μυστικοσυμβούλους, ότι διάβαζε αντικρουόμενες εισηγήσεις με άγνωστα τα κριτήρια επιλογής της μιας από αυτές.
Κυρίως ξεχνάνε ότι έκλεισε εν μια νυκτί την εφημερίδα, εκπλήσσοντας ακόμη και τα στελέχη της. Ξεχνάνε ότι μερικούς μήνες μετά πούλησε τον τίτλο και ο "Ελεύθερος Τύπος" κυκλοφορεί πάλι με αξιώσεις κυκλοφορίας και επιρροής, άσχετα αν το κάνει πετυχημένα ή όχι.
Εγώ όμως, εμείς όμως, θυμόμαστε.
 Η Γιάννα Αγγελοπούλου και η εταιρεία της ήθελε να δώσει μόνο τις νόμιμες αποζημιώσεις και τίποτε άλλο.
Θυμάμαι πως αυτό ήταν παράνομο. Όχι μόνο ανήθικο. Θυμάμαι πως ήθελε να τους αδειάζουμε τη γωνιά αμέσως, για αυτό και ήταν έτοιμοι να προπληρώσουν δυο μήνες. Κάποιοι το έκαναν κιόλας. Αποδείχθηκε πως η "γαλαντομία" των επιπλέον δυο μισθών ήταν νομικό κολπάκι για να μη χάσουν στα μελλοντικά δικαστήρια...
Θυμάμαι πως οι πολλοί είπαν όχι. Έμειναν στο κτίριο, κατέβασαν νόμους από το ράφι, έκαναν κάθε μέρα, όλοι μαζί δημοσιογράφοι, τεχνικοί, υπάλληλοι γενική συνέλευση, προσέλαβαν δικηγόρο, ζήτησαν αλληλεγγύη από τον κλάδο, οργάνωσαν διαδηλώσεις, πήγαν στη Βουλή, κατέλαβαν τη ραδιοφωνική συχνότητα και επιχείρησαν να βγάλουν το δικό τους πρόγραμμα.
Θυμάμαι ότι για πρώτη φορά αναγκάστηκε η ΕΣΗΕΑ να ακολουθήσει εργαζόμενους σε διαδήλωση στην Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών στη Ρηγίλλης.
Θυμάμαι ότι πραγματοποιήθηκε κάτω από την πίεση των απολυμένων εργαζομένων 24ωρη απεργία σε όλο τον Τύπο.
Θυμάμαι ότι εκλέχθηκε 5μελής επιτροπή εργαζομένων από όλους τους κλάδους, ότι πήγαμε στην υπουργό Εργασίας Φάνη Πετραλιά, πήγαμε σε όλα τα πολιτικά κόμματα.
Θυμάμαι ότι οι εργαζόμενοι παρέμειναν στο κτίριο για περισσότερο από ένα μήνα, αναγκάζοντας τη Γιάννα και την εταιρεία της να προσλάβουν το διάσημο δικηγορικό γραφείο Μπερνίτσα και τον καλύτερο εργατολόγο για να μας αντιμετωπίσει.
Και θυμάμαι ότι οι εργαζόμενοι έβγαλαν τη δική τους εφημερίδα. Τον Εναλλακτικό Τύπο ο οποίος κυκλοφόρησε κανονικά και πούλησε.
Μην μου λέτε λοιπόν ότι είναι τυχεροί που πήραν τα λεφτά τους. Οι απολυμένοι εργαζόμενοι του Ελεύθερου Τύπου διεκδίκησαν το αυτονόητο. Και το πέτυχαν με σκληρό, επίμονο, συνεχή αγώνα.

Υ.Σ.1: Και να μην ξεχάσω. Ξέρετε ποιοι ήταν οι πρώτοι εργαζόμενοι που στάθηκαν αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων του Ελευθέρου Τύπου; Οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στο Πέραμα. Μάλιστα. Και οι εργάτες του δήμου Αγίου Δημητρίου διοργάνωσαν υπέρ των εργαζομένων του "Ε.Τ" συναυλία στην πλατεία. Οι "αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι" είχαν μαζί τους στον αγώνα τους τους εργάτες. 

Υ.Σ 2: Μέσα στον αχό του αγώνα εκείνες τις ημέρες κατατέθηκαν 10 προτάσεις από τους εργαζόμενους. Όπως αποδείχθηκε πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων. Ας τις επαναφέρουμε. Ας τις κάνουμε καλύτερες.

Ματίνα Παπαχριστούδη


Τα 10 βασικά αιτήματα των 450 εργαζομένων στον «Ελεύθερο Τύπο», στον «Τύπο της Κυριακής», στο portal e-tipos.com

1) Επανέκδοση των εφημερίδων “Ελεύθερος Τύπος” “Τύπος της Κυριακής” και η επαναλειτουργία του City 99,5 FM. Ο εκδοτικός όμιλος είναι βιώσιμος μέσα από την εφαρμογή ενός προγράμματος εξυγίανσης που θα περιορίζει τα ελλείμματα και θα βελτιώνει το τελικό δημοσιογραφικό αποτέλεσμα. Οι εργαζόμενοι στα Μέσα αυτά έχουν και μπορούν να προτείνουν ολοκληρωμένη εκδοτική στρατηγική για την επιτυχία του εγχειρήματος ανάκαμψης.



2) Ένταξη των εφημερίδων και του ραδιοφωνικού σταθμού στα προγράμματα χρηματοδότησης που ήδη έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών για την παροχή δανείων με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, όπως ακριβώς συμβαίνει με κλάδους που έχουν δεχθεί πλήγματα εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
3) Υιοθέτηση ρυθμίσεων για την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων για όσο διάστημα δεν λειτουργούν τα παραπάνω Μέσα, όπως η άμεση θεσμοθέτηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τους όσους βρίσκονται σε μακροχρόνια σε ανεργία
4) Διασφάλιση των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στα παραπάνω Μέσα.
5) Ειδική μέριμνα με υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων για όσους εργαζομένους βρίσκονται κοντά στα όρια συνταξιοδότησης (ηλικιακά ή χρονικά).
6) Πάγωμα των δόσεων των δανείων που έχουν λάβει οι εργαζόμενοι για διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών, χωρίς ανατοκισμό των υποχρεώσεων
7) Εφαρμογή επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης για δημοσιογραφικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό για όσο διάστημα δεν λειτουργούν τα παραπάνω Μέσα.
8) Εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ενίσχυσης για τον Τύπο και τα ΜΜΕ κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, με τρεις απαραίτητους όρους. Να σταματήσουν οι απολύσεις και η υιοθέτηση μέτρων που αλλάζουν δραματικά, επί το δυσμενέστερο τις εργασιακές σχέσεις, να ελέγχονται οι ιδιοκτήτες για την τήρηση των
9) Με επίκεντρο τον Ελεύθερο Τύπο να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος μεταξύ Ιδιοκτητών ΜΜΕ, κράτους και εργαζομένων για την επανεξέταση των όρων λειτουργίας των ΜΜΕ στην κατεύθυνση της διαφύλαξης του ενημερωτικού ρόλου τους ως συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών. Την πλήρη διαφάνεια στο καθεστώς διανομής της κρατικής διαφήμισης, τον έλεγχο εισροής κεφαλαίων στον Τύπο, τον έλεγχο στην τήρηση των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών έναντι των εργαζομένων.
10) Οι δημοσιογραφικές Ενώσεις και τα σωματεία του κλάδου στο χώρο των ΜΜΕ να συνεχίσουν δυναμικά και κλιμακωτά τις αντιδράσεις τους, με προκήρυξη επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών μέχρι να καταστεί σαφές ότι οι εργαζόμενοι δεν ανέχονται άλλο την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ωστόσο, η υπογράφουσα ξεχνά ότι όσοι βρέθηκαν στη θέση της αποχώρησης από την συγκεκριμένη εφημερίδα, λίγους μήνες πριν την κρίση δεν έτυχαν καμμίας βοήθειας ούτε από τους εκπροσώπους, ούτε από τους συναδέλφους και ούτε από την ΕΣΗΕΑ. Η μόνη παρότρυνση που είχαν ήταν να πάνε στα δικαστήρια μόνοι τους και ότι κάνουν. Ομως οι εκπρόσωποι στα μέσα ακριβώς για αυτό βρίσκονται στην συγκεκριμένη θέση. Για να στηρίξουν τον έναν και αδύναμο κρίκο και όχι μόνο τους πολλούς που εξ΄ορισμού έχουν δυνατή φωνή. Ετσι για να μην έχουν κάποιοι επιλεκτική μνήμη η οποία ανακαλεί όσα βαυκαλιζόμαστε να θυμόμαστε καθε φορά και μπορούν να μας αποδώσουν τα εύσημα από τον ευατό μας και τους γύρω μας