mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Να θυμηθούμε τι ζητάνε οι ιδιοκτήτες από την κυβέρνηση;

Και ενώ ο ιδιοκτήτης της "Απογευματινής" έβαλε την εταιρεία του στο άρθρο 99 περί πτώχευσης ή καλύτερα ¨προστασίας για τους πιστωτές του", όπως εύστοχα γράφει η "Ελευθεροτυπία" στην ηλεκτρονική της έκδοση και αναμένουμε τη "λύση" για το Alter, ας θυμηθούμε το ρεπορτάζ για τις "ετοιμασίες" των εκδοτών και ιδιοκτητών τηλεόρασης για την κρίση στα ΜΜΕ. Τις προτάσεις που έκαναν οι εκδότες στην ΕΣΗΕΑ και το non paper των τηλεοπτικών καναλιών.
Οι ιδιοκτήτες τηλεόρασης δε φρόντισαν τις δικές τους θέσεις τις έχουν έτοιμες με τη μορφή "σχεδίου νόμου". Λογικό αν σκεφθεί κανείς ότι έτσι είναι συνηθισμένοι και στο παρελθόν.
Το "πακέτο" σωτηρίας το μόνο που δεν προβλέπει και ούτε τα συνδικαλιστικά σωματεία είναι έτοιμα να το υπερασπίσουν, είναι η προστασία των θέσεων εργασίας.

Της Αγγέλας Νταρζάνου
(αναδημοσίευση από τον "Κόσμο του Επενδυτή")

Σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης στον Τύπο επεξεργάζονται οι εκδότες και αναμένεται να τις θέσουν υπόψη της ΕΣΗΕΑ γραπτώς, την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ και οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών καναλιών βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με την κυβέρνηση για σειρά θεσμικών παρεμβάσεων στην κατεύθυνση “ελάφρυνσης” των κοινωνικών τους υποχρεώσεων.


Στη συνάντηση μεταξύ ΕΙΗΕΑ και ΕΣΗΕΑ προ ημερών, ο Φ. Μπόμπολας πρότεινε μείωση μισθών για τους δημοσιογράφους κατά 15%, και των αμοιβών της Κυριακής κατά 50%. Ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ Στ. Ψυχάρης έκανε λόγο για μηδενικές αυξήσεις, όμως κανείς δεν δεσμεύθηκε για απολύσεις δημοσιογράφων στο μέλλον. Παρών στη συνάντηση και ο Θ.Αλαφούζος, που πρότεινε το ποσό της εργοδοτικής εισφοράς κάθε εφημερίδας να εξοφλείται από το αγγελιόσημο που “παράγει” βάσει των καταχωρήσεών της και εάν δεν επαρκεί, να καταβάλει το υπόλοιπο ο κάθε εκδότης με δική του συμβολή. Παρούσα στη συνάντηση ήταν και η εκδότης της «Ναυτεμπορικής» Ε. Αθανασιάδου, ενώαπό πλευράς ΕΣΗΕΑ συμμετείχαν οι Π. Σόμπολος, Α. Νταβανέλος, Π. Ράμος και Δ. Κουμπιάς.

Τα ιδιωτικά κανάλια έχοντας ήδη συντάξει σχέδιο νόμου προς την κυβέρνηση διεκδικούν (α) μείωση του αγγελιοσήμου από 21,5% σε 10%, από το οποίο 5% θα διοχετεύεται στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και μόνο στο πρώην ΤΣΠΕΑΘ και 5% στον ΕΔΟΕΑΠ (β) να υπολογίζεται μετά τις εκπτώσεις και τα year end bonus (γ) να καταργηθεί ο Ειδικός φόρος τηλεόρασης 20% (δ) το τέλος χρήσης συχνοτήτων από 2% να μειωθεί στο 0,1% ως την ψηφιακή ολοκλήρωση από το 2010 ως το 2015 (ε) να καταργηθεί η ενίσχυση του κινηματογράφου με 1,5% επί του ετήσιου τζίρου (στ) ομοίως των φορέων τυφλών με 0,3%, (ζ) δυνατότητα να τροποποιούν τον ενημερωτικό χαρακτήρα του προγράμματός τους σε μή ενημερωτικό (η) να επιτραπούν συνεργασίες, συμπράξεις και συγχωνεύσεις μεταξύ ρ/τ σταθμών (θ) ευρείες τροποποιήσεις στο Ν.3592/2007 (Ρουσόπουλου), ιδίως για τη συγκέντρωση. Να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου δύο τηλεοπτικών σταθμών ο ένας εκ των οποίων μπορεί να είναι ενημερωτικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: