mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Οι εξελίξεις στα ΜΜΕ στη 2η διακλαδική πρωτοβουλία αύριο Παρασκευή

Συνάντηση της διακλαδικής "Πρωτοβουλίας" την Παρασκευή 6.30μμ,
στον 3ο όροφο του κτιρίου της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Στη γενοκτονία που μας ετοιμάζουν, απαντάμε με διακλαδικό αγώνα στα ΜΜΕ

Σε μια εξαιρετικά πλούσια συζήτηση εξελίχθηκε η πρωτοβουλία να συναντηθούν εργαζόμενοι από διαφορετικές ειδικότητες των Μέσων Ενημέρωσης και να εξετάσουν το συντονισμό της δράσης τους σε όλα τα επίπεδα. Η συνάντηση έγινε την Παρασκευή 1η Οκτώβρη και ήταν αποκαλυπτική της ανάγκης για ενιαία στάση και παρέμβαση απέναντι στα πολλά ζητήματα που έχουν ανοίξει με σφοδρότητα τους τελευταίους μήνες. Οι υπάλληλοι του ΔΝΤ και της ευρω-τρόικας (τους οποίους στην Ελλάδα ακόμη αποκαλούμε υπουργούς) προωθούν με το μνημόνιο και τους νόμους τους το γκρέμισμα και των τελευταίων δικαιωμάτων του εργαζόμενου, και η εργοδοσία σπεύδει να επωφεληθεί ανοίγοντας τις «πύλες της κολάσεως» και πετώντας μέσα τους εργαζόμενους. Το περιβόητο «σχέδιο διάσωσης της πατρίδας» έχει γίνει πλέον φανερό και στον πιο δύσπιστο ότι δεν είναι παρά ένα σχέδιο να διασωθεί από την κρίση του ο κόσμος του πλούτου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (τραπεζίτες, πιστωτές, «αγορές» κλπ.). Ο κόσμος που για να μαζέψει ακόμη περισσότερο πλούτο, πρέπει να μοιράσει ακόμη περισσότερη φτώχεια, ανεργία, δυστυχία, καθυστέρηση. Η μεγαλύτερη απόδειξη γι’ αυτό είναι ο καταιγισμός απολύσεων, οι μειώσεις μισθών, το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, η τροποποίηση των εργασιακών σχέσεων, η εργασία-λάστιχο… και συνεπώς η ζωή ποδήλατο.
Την πρωτοφανή αντεργατική επίθεση που βιώνουμε, τα περισσότερα Σωματεία του Τύπου την αντιμετωπίζουν με αμηχανία (στην καλύτερη περίπτωση) ή και αδιαφορία (στη χειρότερη), ενώ δε λείπουν και περιπτώσεις που οι υπάρχουσες Ενώσεις γίνονται τροχοπέδη στο ξεδίπλωμα αγωνιστικών αντιδράσεων.


Σε αυτήν ακριβώς τη στιγμή αποκτά ακόμη πιο μεγάλη σημασία η διάθεση των εργαζόμενων στα ΜΜΕ να συντονίσουν την αντίστασή τους, ανεξαρτήτως κλάδου και ειδικότητας.
Στην πρωτοβουλία της Παρασκευής συναντήθηκαν η αγωνία για διακλαδικό συντονισμό με την αγωνία για ουσιαστική αντιπαράθεση με την εργοδοσία. Η αγωνία για αποτελεσματικότητα στους αγώνες μας με την αγωνία για άνοιγμα των σωματείων Τύπου σε όλους τους εργαζόμενους των ΜΜΕ. Η αγωνία για ακύρωση του Μνημονίου ΔΝΤ – Ε.Ε. – κυβέρνησης με την αγωνία για προώθηση του Συνδικάτου Τύπου. Υπό αυτή την έννοια, η συγκυρία με: τις απεργίες σε ΔΟΛ και Πήγασο, τον απίστευτο τρομοκρατικό μηχανισμό που έστησε η εργοδοσία και οι διευθυντάδες της, την απροθυμία των συνδικαλιστικών ηγεσιών να οργανώσουν στοιχειωδώς την απεργία, την κήρυξη της απεργίας παράνομης, βοηθά να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για όσους επιδιώκουν πρωτοβουλίες συντονισμού στα ΜΜΕ.
Το επόμενο διάστημα θα πυκνώνουν οι επιθέσεις από την πλευρά της εργοδοσίας, που σπρώχνει τα πράγματα στην εργασιακή και κοινωνική βαρβαρότητα. Απέναντι στην ηττοπάθεια, το συμβιβασμό, την αδράνεια, το συντεχνιασμό που σπέρνουν οι περισσότερες Ενώσεις στο χώρο του Τύπου, δείχνουμε έναν άλλο δρόμο:
· Διακλαδική συνεργασία των εργαζόμενων στα Μέσα Ενημέρωσης
· Άμεσες δράσεις παρέμβασης όπου εμφανίζεται εργασιακό πρόβλημα
· Κοινές εργασιακές επιτροπές στους χώρους δουλειάς
· Γενικές συνελεύσεις όλων των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις ΜΜΕ.
· Πίεση στα Σωματεία να οργανώσουν την αντίσταση των εργαζομένων.
· Πρωτοβουλίες δράσης για να αρθούν οι αποκλεισμοί συναδέλφων για την εγγραφή τους στις Ενώσεις.
· Πρωτοβουλίες για την εργασιακή και ασφαλιστική κάλυψη όσων εργάζονται σε διαδικτυακά ΜΜΕ
· Δράσεις που θα ανοίγουν το δρόμο στην προοπτική ενός Συνδικάτου Τύπου για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ
Είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαίο σήμερα να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ενημέρωσης, συντονισμού, δράσης και αλληλεγγύης. Ένα μέτωπο αγώνα στα ΜΜΕ, μέρος ενός ευρύτερου μετώπου όσων αγωνίζονται ενάντια στη γενοκτονία που προωθούν κυβέρνηση και εργοδοσία. Στις παραπάνω κατευθύνσεις θα προσπαθήσουμε για να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη δυνατή συγκέντρωση δυνάμεων, θα συνεχίσουμε να καλούμε όλους τους συναδέλφους στα ΜΜΕ να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να δίνουμε το «παρών» σε όλες τις μάχες του κλάδου. Χθες ήμασταν όλοι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ και στον Πήγασο, αύριο θα είμαστε όλοι απολυμένοι των Αττικών Εκδόσεων, μεθαύριο θα είμαστε όλοι απεργοί στον Αλαφούζο, και πάει λέγοντας. Κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος του απέναντι στο ολοκαύτωμα. Συντονισμένα, μαχητικά, αποφασιστικά, να δώσουμε τον αγώνα για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αισιόδοξα το μέλλον. Για να υπάρχει μέλλον για μας και για τα παιδιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: