mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Έρευνα για τα news roms: Μοντέλο για ανάπτυξη πολλαπλής πλατφόρμας

Διεθνής Έρευνα για τη λειτουργία των Newsroom

Ενοποιημένες αίθουσες Τύπου και πολλαπλές πλατφόρμες ενημέρωσης είναι ο κανόνας στις αμερικανικές εφημερίδες
Της Αγγέλας Νταρζάνου
(αναδημοσίευση από τον Κόσμο του Επενδυτή, 9 Οκτωβρίου)

* Ο περιορισμός του κόστους και οι μείωση προσωπικού είναι κανόνας στις εφημερίδες, σε όλες τις ώριμες αγορές.
* Η μείωση της αναγνωσιμότητας των νέων και τα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης θεωρούνται οι κύριες απειλές για το μέλλον των εφημερίδων- όμως το μεγάλο ερώτημα είναι ποιο θα είναι το νέο επιχειρηματικό μοντέλο για τις εφημερίδες. .
* Τα έσοδα από τις ψηφιακές εκδόσεις των εφημερίδων αποτελούν περίπου το 14% των συνολικών εσόδων. Όμως από αυτά, μόνο το 16% προέρχεται από την πώληση ψηφιακού περιεχομένου. Ως το 2020 αναμένεται να παρέχουν περισσότερο από το 50% των συνολικών εσόδων.
* Μόνο το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η πλειονότητα των ειδήσεων θα είναι δωρεάν στο μέλλον, ακόμη και αν δεν υπάρχει συμφωνία για το ποια τιμολογιακή πολιτική θα λειτουργήσει στο μέλλον.
* Τα social media είναι ευκαιρία και όχι απειλή
* Το ηλεκτρονικό εμπόριο γίνεται όλο και περισσότερο μέρος του επιχειρηματικού μοντέλου στις ανεπτυγμένες χώρες.

Αυτή είναι η καταγραφή της σημερινής κατάστασης στον Τύπο που έκαναν 525 ανώτερα στελέχη/ συντάκτες εφημερίδων από όλο τον κόσμο, που συμμετείχαν στο “Βαρόμετρο Newsroom 2010” την περίοδο Απριλίου- Ιουνίου που αφορούσε την οργάνωση των newsroom, τη δημοσιογραφία, τις απειλές για τις εφημερίδες, τις ψηφιακές επιδόσεις και την οικονομία των εφημερίδων.
Οι ίδιοι απάντησαν και πώς βλέπουν το μέλλον: ένα multiplatform μοντέλο δημοσίευσης
- Τα newsroom είναι ο κανόνας στην Αμερική (81%) και το μέλλον στην Ευρώπη (38% εργάζονται σε ενοποιημένες αίθουσες τύπου). Η συντριπτική πλειονότητα πιστεύει ότι στο μέλλον η αίθουσα τύπου θα είναι ένα μοντέλο πολλαπλών πλατφορμών. Αναμένει μείωση των κυκλοφοριών στο 50% σε διάστημα πέντε χρόνων και τους μισούς αναγνώστες να έχουν πρόσβαση στην εφημερίδα μέσα από τις διαφορετικές πλατφόρμες: υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, δισκία (tablets).
- Η συντακτική ομάδα θα συμπυκνωθεί σε ένα περιορισμένο αριθμό ατόμων και για περιορισμένα θέματα, ενώ όλα τα υπόλοιπα θα δίνονται εξωτερικά, με ανάθεση. Αναπόφευκτη είναι η συνέχιση της χρήσης διαφόρων πολυμέσων όπως τα βίντεο blogs, ειδοποιήσεις ειδήσεων μέσω κινητών και η συμμετοχή σε συζητήσεις (chat)
- Η «γνώμη» και η «ανάλυση» θα έχουν όλο και μεγαλύτερη σημασία. μαζί με τη χρήση των πολυμέσων, με αποτέλεσμα η δημοσιογραφία να έχει στο μέλλον όλο και μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: