mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Παρέμβαση ψηφιακού τύπου στα ΜΜΕ

Ψηφιακή παρέμβαση βλέπουν στα ΜΜΕ

Επαφές με όλους τους φορείς της αγοράς των media προκειμένου να βρεθεί διέξοδος στην κρίση των ΜΜΕ, εξήγγειλε ο Τηλέμαχος Χυτήρης, τη στιγμή που στο χώρο του Τύπου προμηνύεται ένταση. Πριν από τις εκλογές της 7 Νοεμβρίου προετοιμάζεται επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην Ένωση Συντακτών. Αν τελικά πραγματοποιηθεί, θα σηματοδοτεί κυβερνητική παρέμβαση στο χώρο των Μέσων. Το πρώτο δείγμα δίνεται με την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης από τα υπουργεία Εσωτερικών και Πολιτισμού (www.opengov.gr) για τα διαδικτυακά μέσα η οποία θα διαρκέσει ως τις 15 Νοεμβρίου.
Την ίδια ώρα η ΕΣΗΕΑ απέρριψε, χαρακτηρίζοντάς το απαράδεκτο, κείμενο (nonpaper) που κατέθεσε ανεπίσημα η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας για τη συλλογική σύμβαση εργασίας του 2010.  Υπό μορφή δεκαλόγου προτείνεται η ριζική αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στον Τύπο αλλά και της λειτουργίας των εφημερίδων.


Όπως αποδεικνύεται, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο πρότασης για τα ΜΜΕ με επίκεντρο τις αλλαγές στο αγγελιόσημο το οποίο κατά πληροφορίες θα μειωθεί αλλά και θα επεκταθεί στα Νέα Μέσα και το Διαδίκτυο, και τη στήριξη εκδοτικών επιχειρήσεων μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Παράλληλα δεν προβλέπεται να αυξηθεί η κρατική διαφήμιση, ενώ είναι ανοιχτή, όσον αφορά την αναχρηματοδότηση δανείων των ΜΜΕ. Από πλευράς ΕΣΗΕΑ τίθεται η απαίτηση να μπει ρήτρα για την απασχόληση σε οποιοδήποτε σχέδιο στήριξης του Τύπου.

Το επόμενο διάστημα, όπως είπε ο Τ. Χυτήρης, θα γίνουν συναντήσεις με τις ενώσεις ιδιοκτητών εφημερίδων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών. Και ενώ σημειώνεται έντονη κινητικότητα σε κυβερνητικό επίπεδο στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών κατατέθηκε nonpaper με προτεινόμενες αλλαγές στη σύμβαση των δημοσιογράφων. Με αυτό ζητείται οι εφημερίδες να μπορούν να κυκλοφορούν ορισμένες μόνον ή και όλες τις ημέρες της εβδομάδος, όπως λειτουργούν τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, όσες και όποιες ώρες και ημέρες της εβδομάδας επιθυμούν.

Οι εφημερίδες διατίθενται, υπό όρους που καθορίζουν οι ίδιες, στο Διαδίκτυο. Το ωράριο εργασίας για πενθήμερο μπορεί να είναι κυλιόμενο και η αμοιβή της Κυριακής καθορίζεται στο 25% του μηνιαίου μισθού. Απασχόληση σε οποιοδήποτε άλλο Μέσο ή σε κρατικό φορέα συνεπάγεται μείωση μισθού στην εφημερίδα. Η αποζημίωση συνταξιοδότησης ισούται με το 40% της αποζημίωσης απόλυσης. Στην ασφάλιση του ΕΔΟΕΑΠ θα υπάγονται για την επόμενη τριετία όλοι οι εργαζόμενοι στον Τύπο. Η νέα σύμβαση υπερισχύει οποιασδήποτε άλλης με εξαίρεση τις διατάξεις για το ύψος των αποδοχών.
(αναδημοσίευση από Ισοτιμία, 23 Οκτωβρίου) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: