mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Ψηφιακή ομπρέλα Digea στην παραμεθόριο

Ψηφιακός συντονισμός ιδιωτικής - κρατικής TV
(αναδημοσίευση από Ισοτιμία, 9 Οκτωβρίου)

Τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης να εγκαταστήσει επίγεια ψηφιακή τηλεόραση σε παραμεθόριες περιοχές έλαβε ο ψηφιακός πάροχος των ιδιωτικών καναλιών. Ήδη από τον Νοέμβριο θα εκπέμψει το σήμα των πανελλαδικής εμβέλειας καναλιών στη Θράκη. Η Digea άλλαξε ουσιαστικά το αρχικό της χρονοδιάγραμμα.
Τον πρώτο χρόνο ολοκλήρωσε την ψηφιακή μετάβαση των επτά μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, καλύπτοντας με ψηφιακό σήμα 6 εκατομμύρια άτομα. Τώρα προγραμματίζει ψηφιακή εκπομπή στη Θράκη, τη Ρόδο, την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία ως την άνοιξη του 2011. Η εκπομπή από τα κέντρα εκπομπής Πλάκα (νοτιοδυτική Θράκη) Μόντε Σμιθ (Ρόδος), Ακαρνανικά (Δυτική Ελλάδα) και Κέλλη (Φλώρινα) δημιουργεί μια «ομπρέλα» προστασίας των συχνοτήτων στην ελληνική μεθόριο. Ομιχλώδεις εντούτοις, όσον αφορά τις ψηφιακές εξελίξεις, παραμένουν οι σχέσεις Digea και ΕΡΤ.
Ο ιδιωτικός πάροχος δικτύου δηλώνει πως θα ήταν ευχής έργο να συντονιστεί και η κρατική τηλεόραση σ' αυτό το στάδιο της μετάβασης, αρχίζοντας την ψηφιακή εκπομπή του «μπουκέτου» της ΕΡΤ στη Θράκη μαζί με τα ιδιωτικά κανάλια. Στο παρασκήνιο ωστόσο θέτει άμεσα ζήτημα να διακοπεί η εκπομπή του πρώτου «πακέτου» της ψηφιακής της ΕΡΤ, του «μπουκέτου» ERTplus. Επίσης, να σταματήσει η εκπομπή των ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΑ από το κύριο πακέτο της ψηφιακής ΕΡΤ που ξεκίνησε από Υμηττό και Χορτιάτη.
Ο πρόεδρος της Digea Κώστας Κιμπουρόπουλος χαρακτήρισε την εκπομπή του μπουκέτου των τριών ψηφιακών καναλιών Πρίσμα+, Σινέ+ και Σπορ+ παράνομη πράξη και «απομεινάρι» του παρελθόντος. Σύμφωνα με πληροφορίες μας η ΕΡΤ βρίσκεται στη διαδικασία εκ νέου αξιολόγησης της εκπομπής του πρώτου ψηφιακού της πακέτου, χωρίς να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.
Ως προς το ζήτημα της ψηφιακής συμπόρευσης ιδιωτικών καναλιών και ΕΡΤ, παρασκηνιακά συζητείται ενδεχόμενη αλλαγή του μεταβατικού χάρτη συχνοτήτων. Το θέμα ετέθη από την ΕΡΤ, το Υπουργείο Υποδομών είναι θετικό, ενώ τα ιδιωτικά κανάλια δηλώνουν πως πριν εκφέρουν γνώμη πρέπει να ελέγξουν το αναθεωρημένο σχέδιο του μεταβατικού χάρτη. Η ΕΡΤ θα ήθελε να εντάξει κέντρα εκπομπής που δεν προβλέπονται στον υπάρχοντα χάρτη του 2007, ενώ η Digea από τη δική της πλευρά δεν θα είχε αντίρρηση να στήσει τους πομπούς της σε βουνά όπου η κρατική τηλεόραση διαθέτει ήδη τεχνολογικό εξοπλισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: