mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Προτάσεις εξαίρεσης ΕΔΟΕΑΠ, σκέτη καταστροφή

Στο mediaproject.gr αναλύεται το σενάριο που προωθείται ως πρόταση(ποιών άραγε;) σε περίπτωση που ο ΕΔΟΕΑΠ εξαιρεθεί του ΕΟΠΥΥ. Διαβάζοντας το ένα είναι κατανοητό. Η σύσταση επαγγελματικού ταμείου το μόνο που θα κάνει είναι να κρατήσει σε "ζωή" περισσότερες καρέκλες. Για μέλη Δ.Σ και συνδικαλιστές με πελάτες... Αντί να κινητοποιούνται, να απεργούν, να διεκδικούν διαβουλεύονται τη σωτηρία τους με λύσεις-σωσίβιο στην κυβέρνηση της τρόϊκας.

Γράφει το ρεπορτάζ:

(...) Τα Επαγγελματικά Ταμεία εξυπηρετούν την απόσυρση του κράτους από την ασφάλιση
Η λύση της μετατροπής των κλάδων υγείας σε ΝΠΙΔ στηρίζεται σε μια παράγραφο του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου (παρ.14, άρθρο 44 Ν. 4075/2012) των Κουτρουμάνη – Λοβέρδου, με την οποία δινόταν αυτή η δυνατότητα μετά από αναλογιστική μελέτη και μέχρι 31/12/2012. Τη λύση επέλεξαν κάποια Ταμεία τραπεζοϋπαλλήλων κ.λπ. Η τροπολογία Στουρνάρα, βέβαια, καταργούσε και αυτή τη δυνατότητα, οπότε το λεγόμενο «plan B του κλάδου» είναι να προλάβουμε την επανακατάθεση της σχετικής τροπολογίας, εκκινώντας τις διαδικασίες ίδρυσης ταμείων Ιδιωτικού Δικαίου.


Τα Ταμεία αυτά είχαν προβλεφθεί με το νόμο 3029/2002, στηρίζονται στην αρχή της ανταποδοτικότητας και οι ασφαλισμένοι γίνονται μεριδιούχοι, απολαμβάνοντας παροχές αναλόγως με τις εισφορές που καταβάλλουν. Με τον τρόπο αυτό το κράτος αποσύρεται από την υποχρέωση χρηματοδότησης και στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος. Ο ίδιος ο νόμος Κουτρουμάνη – Λοβέρδου, ο οποίος «δίνει» τη δυνατότητα μετατροπής των ταμείων υγείας σε ΝΠΙΔ γράφει επί λέξει: «Με τη μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ απαγορεύεται οποιαδήποτε χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό».
Με λίγα λόγια το plan A (της κυβέρνησης) ορίζει ουσιαστική κατάσχεση της περιουσίας των κλάδων Υγείας μας (και έπεται και η Πρόνοια) άμεσα με την ένταξη σε ένα ΕΟΠΥΥ υποχρηματοδοτούμενο και υπό κατάρρευση και το plan B (όσων από τον κλάδο φλερτάρουν με την ιδέα) προβλέπει κατάρρευση από έλλειψη χρηματοδότησης σε μερικούς μήνες ή λίγα χρόνια.
Μήπως ο κλάδος μας πρέπει επιτέλους να απαλλαγεί από όσους τόσα χρόνια καλλιεργούσαν τη λογική του «περιούσιου» ασφαλισμένου; Μήπως πρέπει να σταματήσουμε να βαυκαλιζόμαστε ότι μια εξαίρεση θα μας σώσει και να αγωνιστούμε απαιτώντας αξιοπρεπή εργασία με κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια για όλους, σε ένα σύστημα που θα εγγυάται το κράτος και θα πληρώνουν τα αφεντικά;
Μήπως αντί να στοιχιζόμαστε πίσω από «πονηρούς πολιτευτές», κρατικοδίαιτους εκδότες, συνδικαλιστές των διαδρόμων και ευκαιριακούς σωτήρες – λαμόγια, πρέπει χαράξουμε ένα διαφορετικό μοντέλο αντίστασης μαζί με όσους αγωνίζονται για να απαλλαγούμε από τις τρόικες εσωτερικού και εξωτερικού;
Την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη που όλοι οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται στους δρόμους, το μπλοκ των εργαζομένων στα ΜΜΕ θα έπρεπε να είναι από τα μαζικότερα. Γιατί ο συντάκτης που εργάζεται για 500-600 ευρώ, 8 ώρες μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή ανεβάζοντας ειδήσεις στο διαδίκτυο δεν διαφέρει σε τίποτα από τον ενοικιαζόμενο εργάτη της τράπεζας, ή τον κακοπληρωμένο βιβλιοϋπάλληλο. Γιατί ο ρεπόρτερ που τρέχει όλη μέρα για να βγάλει την είδηση που θα του κλείσει τη σελίδα ή θα καλύψει μερικά λεπτά τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού χρόνου έχει τους ίδιους αντίπαλους με τον απεργό ταχυδρομικό ή τον νοσοκόμο.
Είναι η τρόικα κι η κυβέρνηση που προσπαθούν να ισοπεδώσουν την κοινωνία για να στήσουν κάποια νέα ή παλιά αφεντικά τις τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στο mediaproject

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

απατηλα διλήμματα ή ακόμα καλύτερα ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται... sorry αλλά δεν θα πάρουμε...