mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Οι εκδότες "πυροβολούν" τρίτη φορά τους δημοσιογράφους

Από το mediaproject

Το τρίτο κύμα εθελούσιων απολύσεων σφραγίζει το νέο κύκλο περικοπών στα ΜΜΕ. ΔΟΛ, Καθημερινή, ΣΚΑΙ ανοίγουν το χορό σε μια ακόμη επιχείρηση εναντίον των δημοσιογράφων. Το τέλος της μισθωτής εργασίας στη δημοσιογραφία είναι πια πολύ κοντά.
Δύσκολα θα πιστέψει κάποιος πως δεν είναι σε συμφωνία οι εκδότες. Το νέο, τρίτο κατά σειρά, κύμα εθελούσιων απολύσεων στα μεγάλα λεγόμενα μαγαζιά των ΜΜΕ, γίνεται ταυτόχρονα. Αν ακολουθήσει και το "Έθνος" θα συμπληρωθεί η 4άδα των εκδοτών.
Σε "Καθημερινή" η εντολή εθελούσιων απολύσεων αφορά παλαιότερους εργαζόμενους, στα "Νέα" του ΔΟΛ η πρόθεση απολύσεων δεν έχει προκάλυμμα αφού ήδη έγιναν κρούσεις "φιλικής" προτροπής σε δημοσιογράφους να πάρουν "τα λεφτά και να τα τρέξουν". Ως μπόνους απόλυσης δίνεται η πλήρης αποζημίωση. Γιατί όπως είπε και ο διευθυντής της εφημερίδας από την 1.1.2013 τίθεται σε ισχύ ο νόμος, ήτοι οι απολύσεις(τους) θα γίνουν χωρίς ολόκληρη την αποζημίωση.
Σήμερα ήρθε να προστεθεί το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ στην παρέα των συγκροτημάτων που θέλουν να ξελαφρώσουν τα μαγαζιά τους από θέσεις εργασίας. 
Μπόνους στο Νέο Φάληρο οι 5 μισθοί αλλά η αποζημίωση θα δίνεται με βάσει τους μειωμένους μισθούς του 2012. Κι όλοι θυμούνται ότι έγιναν ήδη μειώσεις μισθών κατά 19%.Στόχος και εδώ, όπως είναι φανερό, οι παλαιοί εργαζόμενοι που είτε είχαν συμβόλαια είτε αμείβονταν με τη συλλογική σύμβαση εργασίας συν κάτι παραπάνω.
Τα ΜΜΕ τελειώνουν οριστικά με τους όρους της συλλογικής σύμβασης εργασίας, μειώνουν κατά 30% επιπλέον τις θέσεις εργασίας και κυρίως, κρατάνε στα συγκροτήματα τους απόλυτα ελεγχόμενους εργαζόμενους.
Η παράλληλη επίθεση στο ασφαλιστικό των εργαζομένων των ΜΜΕ αλλάζει άρδην τα δεδομένα που ισχύουν για τη λειτουργία των Μέσων και των δημοσιογράφων σε αυτά. Η εκτίμηση ενός εκδότη πριν δυόμιση χρόνια, ό,τι στα ΜΜΕ θα μείνουν ως μισθωτοί εργαζόμενοι περί τους 2.500 δημοσιογράφους φαίνεται πως σταδιακά γίνεται πραγμαστικότητα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: