mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Με τη θηλιά στο λαιμό των ΜΜΕ

Της Αγγέλας Νταρζάνου
(Αναδημοσίευση από τον Επενδυτή)


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΜΕ- 6ΜΗΝΟ 2012

(εκατ. ευρώ)

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΖΗΜΙΕΣ ΧΡΕΗ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΠΗΓΑΣΟΣ           49,4                                10,9                        133

ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ     47,8                                 8,7                          118

Δ.Ο.Λ.                      29,9                                6,9                           132

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ        25,0                           13,9                            74

ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ    28,8                      0,1                          20,8

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ            6,53                    0,3                             2,7

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ     1,71                      0,1                           0,9

Με τη θηλειά στο λαιμό βρίσκονται οι μεγάλοι Όμιλοι ΜΜΕ, που κινδυνεύουν πλέον εμφανώς να οδηγηθούν σε χρεωκοπία, μετά από δεκαετίες υψηλών αποδόσεων και πολιτικής επιρροής: εάν πράγματι ενεργοποιηθεί το προαπαιτούμενο του μεσοπρόθεσμου και τελικώς τοποθετηθούν Επίτροποι στις Τράπεζες -όπως διαφαίνεται- εξανεμίζονται οι όποιες ελπίδες να λάβουν νέα δάνεια -το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα αξιοποιηθεί για να τονώσει τη ρευστότητά τους και να καλύψει βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, κυρίως μισθοδοσία και υποχρεώσεις προς τρίτους.
 Οι Επίτροποι, σύμφωνα με τα όσα προδιαγράφονται, θα επιφορτιστούν με τον έλεγχο των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων, θα ελέγχουν δηλαδή πού κατευθύνεται ο δανεισμός, εάν μπορεί να εξυπηρετηθεί ή εάν είναι επισφαλής.

Σε μία τέτοια προοπτική δηλαδή με αντικειμενικούς όρους, οι εκδότες και ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών δεν έχουν και πολλές ελπίδες για δανεισμό. Το MEGA διεκδικεί ομολογιακό δάνειο 10-12 εκ. ευρώ, όμως δεν φαίνεται να εκταμιεύεται άμεσα. Δάνειο διεκδικεί και ο ΔΟΛ για άμεσες υποχρεώσεις. Όμως, πώς μπορεί να εγκριθεί δανεισμός, όταν όλα τα στοιχεία φωνάζουν το αντίθετο; Όταν ας πούμε τα χρέη είναι δυσθεώρητα ενώ συγχρόνως τρέχουν και ετήσια ελλείμματα; Και όταν τα ελλείμματα αυτά δεν μπορούν να καλυφθούν από τον τζίρο, ο οποίος βαίνει συνεχώς μειούμενος;

Το τσουνάμι που έρχεται, επιχειρεί να διαχειριστεί η “Καθημερινή”, με ελκυστικό πρόγραμμα “εθελουσίας εξόδου” εργαζομένων- όπως ακούγεται του 10% του προσωπικού, δηλ. περίπου 40 ατόμων. Προσφέρει ολόκληρη αποζημίωση, του παλαιού καθεστώτος, συν μπόνους 6 μηνών. Παρόμοιο πρόγραμμα αδυνατεί να χρηματοδοτήσει ο ΔΟΛ, παρότι είναι στις προθέσεις των επικεφαλής. Στα “Νέα” έχει εκδηλωθεί διαθεσιμότητα από τουλάχιστον 50 εργαζόμενους με ώριμα εργασιακά δικαιώματα, που προσφέρονται να αποχωρήσουν με την αποζημίωσή τους, όμως αυτό είναι αδύνατο υπό τις παρούσες συνθήκες έλλειψης ρευστότητας. Την ίδια ώρα αναζητούνται τρόποι να περιοριστούν οι ετήσιες ζημιές, έστω στο ήμισυ, όμως φαίνεται δύσκολο χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση.
Σε αυτό το τοπίο, εμφανίζονται βιώσιμα νέα ή και παλαιότερα ΜΜΕ, τα οποία μπορεί μεν να έχουν χαμηλότερους τζίρους (από πωλήσεις ή διαφήμιση), όμως έχουν λιγότερα ή καθόλου βάρη από δανεισμό και περιορισμένες λειτουργικές δαπάνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: