Και ένα σχόλιο από συμμετέχοντα στην παρακάτω σύσκεψη της ΠΟΕΣΥ: Κυκλοφορεί μια θολή ανακοίνωση που πάλι εγκαλεί συγκεκριμένους συνδικαλιστές για τη στάση τους. Πολύ διαφωτιστικό θα ήταν αν ο επικεφαλής της παράταξης που ΔΕΝ μετείχε στη σύσκεψη της ΠΟΕΣΥ για το ασφαλιστικό, έλεγε την αγωνιστική πρόταση του....
Σε πλήρη διάλυση, απόλυτη υποταγή και «μνημιονιακή αναμόρφωση» οδηγείται ο κλάδος της ενημέρωσης.
(αναδημοσίευση από τον "Ασύνταχτο Τύπο")
Βασικό όχημα και εργαλείο ολοκλήρωσης αυτής της διαδικασίας, η οποία ήδη «τρέχει» στους ξέφρενους ρυθμούς των απολύσεων, των περικοπών, των ατομικών συμβάσεων, των εκβιασμών, των μισθών πείνας, των λουκέτων και των φθηνών επανεκδόσεων, μετά και την «de facto» κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, είναι η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος με την κατάργηση του αγγελιόσημου.
Η συγκυβέρνηση μαριονέτα της εργοδοτικής τρόικας φαίνεται ότι τελικά δεν θα… υποκύψει στη σαγήνη του κλάδου, ο οποίος σε πολύ μεγάλο βαθμό ακόμα διάγει βίο υπνοβάτου, και δεν θα μας κάνει τη χάρη ούτε στο συνταξιοδοτικό, ούτε στην περίθαλψη. Αφού δηλαδή υπέσκαψε τον κλάδο και κατήργησε και διέλυσε εργασιακά κεκτημένα και Συλλογικές Συμβάσεις, οι κυβερνητικοί εγκληματίες δρομολογούν άμεσα και την κατάργηση του αγγελιόσημου χωρίς εναλλακτική πρόταση. Επαναλαμβάνουμε χωρίς εναλλακτική πρόταση, πέραν του Στουρνάριου… θα το δούμε.
Αυτό πρακτικά σημαίνει υπαγωγή όλου του ασφαλιστικού συστήματος των εργαζομένων στον Τύπο στον ΕΟΠΥΥ, ληστεία και αρπαγή των όποιων αποθεματικών και συντάξεις πείνας που θα κυμαίνονται γύρω στα 600 ευρώ. Επίσης η υφαρπαγή το αγγελιοσήμου θα έχει επιπτώσεις στη λειτουργία των συνδικαλιστικών Ενώσεων που χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό (80%;) από το αγγελιόσημο. Δηλαδή με ένα μνημονιακό σμπάρο τρία τρυγόνια: κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων διάλυση ασφαλιστικού συστήματος και ουσιαστική αποδυνάμωση συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Ποιος τα λέει τα παραπάνω; Ο ίδιος ο διοικητής του ΕΤΑΠ ΜΜΕ Κώστας Τσουπαρόπουλος. Πως τα τεκμηριώνει; Με βάση τα στοιχεία που διαθέτει, τις κυβερνητικές αποφάσεις όπως αυτές έχουν διατυπωθεί μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις (είδες το… λόμπινγ) με κυβερνητικά στουρνάρια και φυσικά μετά από όλα όσα έχουν προηγηθεί με το «πάνε έλα» των τροπολογιών και το «κρυφτούλι» μέσα από τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου οι οποίες ήδη εντάσσουν στον ΕΟΠΥΥ τους κλάδους υγείας των τεχνικών και των εργαζομένων στον περιοδικό τύπο.
Που τα είπε; Σε χθεσινή πανελλαδική σύσκεψη που συγκάλεσε στην Αθήνα η ΠΟΕΣΥ στη οποία συμμετείχαν μέλη των δ.σ. όλων των Ενώσεων Συντακτών και του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ.
Η εισήγηση του επικεφαλής του ΕΤΑΠ ΜΜΕ Κώστα Τσουπαρόπουλο ήταν άκρως διαφωτιστική: 60% των ασφαλιστικών δαπανών αυτή τη στιγμή καλύπτονται από το αγγελιόσημο. Η απορρόφηση του, θέση που έχει εκφράσει επανειλημμένα ο Στουρνάρας, σημαίνει ότι με τα δεδομένα που θα δημιουργηθούν οι συντάξεις θα κυμαίνονται από 500-600 ευρώ. Ο ΕΔΟΕΑΠ θα οδηγηθεί σε πλήρη απαξίωση και συνεπώς σε διάλυση όπως και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που δεν θα μπορούν να στηρίξουν βασικές τους λειτουργίες. Εναλλακτικές όπως η ένταξη των μπλοκακίων στο ΕΤΑΠ προσφέρουν ούτε ασπιρίνες ενώ η ένταξη του διαδικτύου στο αγγελιόσημο ως στόχος εκ των πραγμάτων τίθεται στα αζήτητα.
Τι πρότεινε; Να βρούμε αμυντικά όπλα υπέρ αγγελιοσήμου διότι ο υπουργός Στούρνος όταν ρωτήθηκε περί τριμερούς χρηματοδότησης αρκέσθηκε να πει: θα το εξετάσουμε. Δηλαδή εμείς της κυβέρνησης ούτε σχέδιο έχουμε ούτε μας νοιάζει. Σαν να λέει κόψτε το λαιμό σας…
Τώρα όσο αφορά την τριμερή χρηματοδότηση, αν ισχύσει, οι εργοδότες θα πρέπει να καταβάλουν περί το 40% της ασφαλιστικής κάλυψης και γύρω στο 50% το κράτος. Το 11% το καταβάλουν ήδη οι εργαζόμενοι. Όταν το κράτος δεν χρηματοδοτεί ούτε τον ίδιο τον ΕΟΠΥΥ και οι εργοδότες ήδη χρωστούν πολλά εκατομμύρια από τις παρακρατήσεις και τις εισφορές που υποχρεούνται, το πράγμα όχι απλά αγριεύει αλλά φτάνει στο πάτο.
Για κινητοποιήσεις ο Τσουπαρόπουλος δεν είπε αλλά δεν είναι και ο ρόλος του αυτός. Είπε όμως για νέο «λόμπινγκ» συναντήσεων και θεσμικών πιέσεων και για μία αναλογιστική μελέτη που θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο για να γνωρίζουμε την κατάσταση και τα περιθώρια. Πόσο μας μένει δηλαδή για να πέσουμε στον γκρεμό…
Προτάσεις…
Από την σύσκεψη προέκυψε ένα ψήφισμα που κινείται σε αγωνιστική κατεύθυνση. Εκτός από τον Θέμι Μπερεδήμα πρόεδρο της ΕΣΠΗΤ πρόταση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις εδώ και τώρα από άλλους προέδρους δεν υπήρξε. Αγωνιστική διάθεση εξέφρασαν οι πρόεδροι της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης και της Ε.Σ.Η.Ε.Θ.Στ.Ε.Ε Χρηστος Μπεχλιβάνος. Οι πρόεδροι της ΕΣΗΕΠΗΝ Απόστολος Βουλδής και ΕΣΗΕΜΘ Μάκης Βοιτσίδης διατύπωσαν κυρίως διαθέσεις… αγωνιστικής διαβούλευσης. Όλοι πάντως αποδέχθηκαν να υπάρξει συντονισμός από την ΠΟΕΣΥ χωρίς να αποκλείουν κινητοποιήσεις.
Επιφυλακτικός λόγω συσχετισμών ο Τρίμης αφού ανακοίνωσε ότι η ΕΣΗΕΑ θα προχωρήσει άμεσα σε έκτακτη γενική συνέλευση, όπου μάλλον θα δοθεί και η μάχη των αποφάσεων, τόνισε την ανάγκη ο κλάδος να συνειδητοποιήσει αυτό που πραγματικά βιώνει. Μίλησε για οδοστρωτήρα μεταβολών, για την ανάγκη πολύπλευρου πολιτικού αγώνα αλλά και για μακροχρόνιο αγώνα των συνδικάτων.
Ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ διαμήνυσε στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ ότι δεν γίνεται αποδεκτή η ένταξη του ΤΑΙΣΥΤ στον ΕΟΠΥΥ και πως θα υπάρξουν μαχητικές αντιδράσεις με πολλές μορφές. Ζήτησε άμεσα αγωνιστική ενεργοποίηση του κλάδου και επανέφερε το σχέδιο για ενιαίο φορέα ασφάλισης (σύνταξη πρόνοια υγεία) του κλάδου. Ο Βοιτσίδης ζήτησε η ΠΟΕΣΥ να συνθέσει τις απόψεις, να γίνουν πρώτα επαφές και μετά κινητοποιήσεις και να αναζητηθούν αν υπάρχουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Βουλδής πρότεινε να μην «εξαντλήσουμε τα πυρομαχικά μας» και ζήτησε μεγαλύτερη ενημέρωση για τα ασφαλιστικά και το διεκδικητικό πλαίσιο. Αγωνιστικές κινητοποιήσεις με συντονισμό της ΠΟΕΣΥ πρότεινε ο Μπεχλιβάνος προτείνοντας όλες οι Ενώσεις να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις.
Από τα μέλη των διοικήσεων ο Δ. Ασπροπούλης (ΕΣΗΕΜΘ) αναφέρθηκε στα προβλήματα φέρνοντας ως παράδειγμα και τα Δημοτικά ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης και συντάχθηκε με την πρόταση της ΠΟΕΣΥ για γενικές συνελεύσεις προτείνοντας έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΜΘ ενώ ο Κυρίτσης (ΕΣΗΕΑ) πρότεινε να καταθέσουμε αγωγές κατά της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Ο Ζαγγανάς (ΠΟΕΣΥ) πρότεινε συλλογικές διαδικασίες και συντονισμό από τη βάση και αγώνα διαρκείας.
Προτάσεις άμεσης κινητοποίησης με κλιμάκωση σε απεργία διαρκείας κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της Α.Ρ.ΠΑ. στην ΠΟΕΣΥ (Κατερινης- Δεργιαδες). Οι κινητοποιήσεις θα μπορούσαν να εκδηλωθούν άμεσα το επόμενο διάστημα και να κορυφωθούν στα μέσα Δεκεμβρίου και να συνδεθούν με το θέμα των ΣΣΕ την προστασία των ανέργων και την ποιότητα της ενημέρωσης.
Προτάθηκε επίσης να εκδοθεί ενημερωτικό φυλλάδιο ειδικά για το ασφαλιστικό όπου να περιγράφεται αναλυτικά η κατάσταση σε συνδυασμό με τα εργασιακά και τα άλλα προβλήματα και να γίνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις και εξορμήσεις σε όλους τους χώρους εργασίας. Επίσης προτάθηκε να συγκροτηθεί διασωματειακή επιτροπή του κλάδου προκειμένου να επεξεργασθεί την πρόταση για ενιαίο φορέα ασφάλισης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου